Waarom honden naar de kapper moeten

Meer dan 70% van alle honden gaat regelmatig naar de hondenkapper. Dat is maar goed ook want al die verschillende vachten vragen om de juiste verzorging. De hondenkapper zorgt dat de huid en vacht van jouw hond gezond blijft. Bovendien wordt het dier perfect in model getrimd en loopt er altijd netjes bij.

Hondenkapper is geen mensenkapper

Je hoort soms dat een kapper voor mensen ook gelijk wat honden knipt. Het is belangrijk om te weten dat het beroep hondenkapper voor 100% anders is. Een hondenkapper, ook wel hondentrimster genoemd, houdt zich met de gezondheid van de huid en vacht van honden bezig. Daarnaast ontvangt de hond de juiste verzorging.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende trimtechnieken. Dat zijn niet alleen knippen of scheren maar ook, afhankelijk van het ras, plukken, effileren, ontwollen of ontklitten. Deze trimtechnieken worden niet bij mensen gebruikt.

Laat je hond dus zeker niet door een kapper voor mensen behandelen. Ten eerste wordt je hond niet in het gewenste model getrimd. Daarnaast zal een kapper voor mensen alleen knippen of scheren, terwijl dit bij sommige hondenrassen helemaal niet mag!

Waarom moeten honden naar de kapper?

Nog even op een rij waarom honden regelmatig naar de kapper moeten:

  • Het verwijderen van losse haren tijdens de ruiperiode een zodat je minder hondenharen in huis vindt.
  • Bij plukhonden: het verwijderen van dode haren om huidproblemen te voorkomen.
  • Knippen of scheren van de vacht zodat de hond mooi in model is (een korte vacht is ook makkelijker te onderhouden).
  • Onderwol verwijderen om klitten en losse haren te voorkomen.
  • Wassen en drogen zodat de hond niet alleen fris is maar ook om loszittende haren weg te krijgen.

Honden moeten ook naar de kapper omdat hier gecontroleerd worden op de aanwezigheid van vlooien en teken. Het is belangrijk om zo snel mogelijk met deze hinderlijke parasieten af te rekenen. Niet alleen bezorgt het veel overlast voor jouw hond, ook kan het dier van parasieten ziek worden.

Welke behandeling de hond krijgt, hangt van het ras af

“Ik heb ooit gezien dat een trimmer een Maltezer begon te plukken, waarbij het arme dier het uitgilde van de pijn”. (Bianca, Trimsalon Limbo).

Jouw hond krijgt een trimbeurt die is afgestemd op het ras en het vachttype. Bij plukhonden is het belangrijk dat ze ook echt een plukrijpe vacht hebben. Dat je een ruwharige hond hebt wil niet zeggen dat hij ook geplukt kan worden! Dit komt omdat veel van oorsprong ruwharige honden door jarenlange fok een andere vacht hebben gekregen.

Afhankelijk van het ras kan jouw hond ook geknipt, uitgedund of geschoren worden. Verder behoren het verwijderen van de onderwol of klitten tot de mogelijke behandelingen.

Netjes in model getrimd

Wanneer je jouw hond weer bij de trimsalon ophaalt valt één ding op: hij ziet er heel anders uit. Soms zijn de verschillen klein maar het kan ook dat je even goed moet kijken of dit wel echt jouw hond is.

Honden gaan naar de trimsalon om de vacht mooi in model te houden. Bijvoorbeeld om de overgang van lang naar kort op een natuurlijke manier te laten verlopen. Het is namelijk belangrijk dat er geen strakgeknipte lijnen aanwezig zijn.

Honden die niet naar de kapper hoeven

Niet voor alle honden is een bezoek aan de kapper noodzakelijk. Er zijn ook veel rassen die bijna nooit naar de trimsalon hoeven. Sommigen hiervan zullen nooit in hun leven een trimsalon van binnen zien. Dit is zeker het geval bij honden met een korte en gladde vacht. Deze honden hebben geen ondervacht maar alleen dekharen. Die dekharen vallen meerdere keren per jaar uit.

Voor honden met een korte en gladde vacht is een dagelijkse of wekelijkse borstelbeurt meer dan voldoende. Toch kan een bezoek aan de trimsalon soms handig zijn. Niet alleen wordt je hond fris gewassen, ook verdwijnen loszittende haren. Hierdoor heb je minder last van rondslingerende hondenharen in jouw woning.

Veelgestelde vragen over honden die naar de kapper gaan

Waarom moeten honden naar de kapper? Hoe vaak moet dit en dat kost een knipbeurt? Waarschijnlijk heb je nog veel vragen over de hondenkapper. Bijvoorbeeld omdat je nog nooit met je hond bij een trimsalon bent geweest. Of omdat je binnenkort een puppy in huis neemt.

Hieronder vind je populaire vragen over de hondenkapper. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem via de mail contact op en je ontvangt binnen twee werkdagen antwoord.

Waarom moet een hond getrimd worden?

Bij veel rassen is trimmen noodzaak. Het voorkomthuid-en vachtproblemen. Laat je hond ziet dat remmen wanneer je merkt dat hij last heeft van zijn vacht.

Hoe vaak moet een hond naar de kapper?

De meeste honden gaan 2 tot 4 keer per jaar bij de kapper. Dit is belangrijk om het model te behouden maar ook om problemen met de vacht te voorkomen. Hoe vaak je hond naar de kapper moet is afhankelijk van het ras maar ook de vachtverzorging die hij thuiskrijgt.

Wat kost een knipbeurt voor een hond?

Landelijk gezien ligt de gemiddelde prijs van een knipbeurt op € 65. Bij Trimsalon Limbo is dit mogelijk vanaf slechts € 39 (inclusief wassen).

Zijn alle honden in de trimsalon welkom?

In principe zijn alle hondenrassen en kruisingen bij Trimsalon Limbo welkom. Wel moet er plek vrij zijn. Door drukte kan er een klantenstop ontstaan. Neem contact op en we laten je weten of je bij de trimsalon terecht kan.

Bijgewerkt: 2 mei 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.