De Powderpuff trimmen

Met je Powderpuff naar de trimsalon? Dit is een van de weinige hondenrassen die zweet om af te koelen. De meeste honden kunnen namelijk niet zweten! Maar juist door die zweetklieren wordt de huid van de Powderpuff sneller vet. Tijdens het trimmen wordt de hond in model gebracht.

Met de Powderpuff naar de trimsalon

Het is mogelijk om je Powderpuff zelf te trimmen. Wel heb je hier de juiste materialen voor nodig. Bovendien moet je weten wat je doet. Je hond moet namelijk in een bepaald model getrimd worden.

Hoewel het hier om een Chinese naakthond gaat moet deze gedeeltelijk geschoren worden. Hierdoor blijft de huid maar ook de vacht in een goede conditie. Ook krijgt de Powderpuff hier zijn typische uiterlijk mee.

Hoe vaak moet de Powderpuff naar de trimsalon? Het is aan te raden om dit twee keer per jaar te doen. Vaker mag altijd, vooral het wassen en het bijscheren is belangrijk. Wanneer je de Powderpuff niet vaak genoeg scheert lijkt hij meer op een terriër dan op een Chinese naakthond.

Trimschema Powderpuff

Er is weinig bekend over het trimsalon van de Powderpuff. Dit komt omdat dit aparte ras minder vaak naar de trimsalon gaat. Ook gaat het om een ras dat niet zo vaak in het straatbeeld gezien wordt, waardoor de meeste trimsalons hier onbekend mee zijn.

Trimsalon Limbo heeft ervaring met het trimmen van de Powderpuff. Wil je jouw hond in het gewenste model laten trimmen? Maak dan zeker een afspraak.

Het trimschema bestaat uit het zorgvuldig wassen en drogen van de vacht (heel belangrijk). De vacht wordt goed uitgekamd en ontdaan van klitten. Verder is het gedeeltelijk scheren onmisbaar, waardoor jouw Powderpuff perfect verzorgd uitziet.

We geven geen trimschema van de Powderpuff vrij. Er zijn namelijk teveel dure trimsalon die ons werk afkijken en vervolgens tot ‘n twee keer hogere prijs vragen. Dit kan niet de bedoeling zijn: het houden van een Powderpuff moet betaalbaar blijven.

Wil je leren hoe je de Powderpuff trimt? Het trimschema vind je in het Honden Trimboek, waar meer dan 200 verschillende trimschema’s staan. Ook staat het boek vol met nuttige artikelen over gedrag, de verschillende vachttypen en welke trimmaterialen je nodig hebt.

 De Chinese Crested verzorging

Het is niet alleen belangrijk dat je de Powderpuff (Chinese Crested) regelmatig naar de trimsalon brengt, ook moet je thuis aandacht aan de vachtverzorging besteden. Ook de naakte variant moet regelmatig gewassen worden om de huid in goede conditie te houden.

Het is belangrijk dat een Chinese Naakthond regelmatig wordt gewassen. Dit komt omdat deze honden zweten, dit in tegenstelling tot andere rassen. Juist doordat ze zweten kan de huid maar ook de vacht erg vettig worden.

Na het wassen wordt de vacht goed geföhnd of gedroogd. Meestal gebeurt dit met de waterblazer maar bij kleine wondjes willen we soms ook wel de handföhn gebruiken. Hierbij zorgen we ervoor dat de hond niet oververhit raakt.

Tijdens het föhnen borstelen we de Powderpuff goed glad. Hierdoor krijg je hond gelijk al een mooi model.

Knippen of scheren: de Powderpuff trimmen

Het is mogelijk om de Powderpuff op elke gewenste haarlengte te knippen of te scheren. Veel mensen kiezen voor knippen waarbij we alleen de puntjes bijwerken. Zo ziet de vacht er weer mooi en gezond uit.

Je kunt ook voor scheren kiezen. Hierbij wordt de hond in een bepaald model geschoren, met een kaal gezichtje en een V-hals in de nek. Daarnaast worden soms voor een specifiek model gekozen, bijvoorbeeld voor het leeuwmodel. Dat is maar net waar je van houdt.

Trimtechnieken die niet geschikt zijn

Vanwege het ontbreken van de ondervacht kan een Powderpuff niet ontwolt worden. Deze trimtechniek zou ook vrij nutteloos zijn omdat er geen wol aanwezig is.

Plukken is een tramtechniek die alleen bij plukhonden mag worden toegepast. Daar valt de Powderpuff niet onder. Let hier een beetje mee op want er zijn trimmers die verschillende honden plukken die helemaal geen plukvacht hebben. Hierdoor is de trimbehandeling zeer pijnlijk en kan er zelfs trimkoorts ontstaan.

De vachtverzorging thuis

Wanneer je het haar van de Powderpuff lang laat dan heeft jouw hond veel vachtverzorging nodig. Om de week gaat de hond in bad en was je deze met shampoo en conditioner. Wekelijks kam je de vacht helemaal door. Hierbij is het belangrijk dat je klitten er zo goed mogelijk uithaalt.

Je kunt ook een aantal keer per jaar met de Powderpuff naar de trimsalon. Wanneer je helemaal geen tijd of mogelijkheden hebt om thuis te vacht te verzorgen is het aan te raden om elke maand naar de trimsalon te gaan. Zo kan de trimmer de vacht goed bijhouden en vallen de kosten redelijk laag uit.

Benieuwd wat het kost om de Powderpuff te laten trimmen? Bekijk onze prijslijst op de tarievenpagina (via het menu bereikbaar).

Bijgewerkt: 16 mei 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.