Alle honden met een dubbele vacht

Veel honden hebben een dubbele vacht.  Dit betekent dat ze niet alleen een bovenvacht (dekharen) hebben maar ook een ondervacht (wol). Toch zijn er ook hondenrassen met alleen een boven- óf ondervacht. Het type vacht bepaalt welke vachtverzorging en trimbeurt de hond nodig heeft. Op deze pagina vind je (bijna) alle honden met een dubbele vacht.

Zo herken je honden met een dubbele vacht

Wil je weten of jouw hond een dubbele vacht heeft? Dit kun je heel makkelijk herkennen. Duw de bovenste haren van jouw hond opzij. Zie je hieronder een andere vacht zitten? Meestal is de onderliggende vacht zachter, lichter of juist donkerder van kleur. In dit geval heeft jouw hond een dubbele vacht.

Wanneer je onder de dekharen geen vacht ziet betekent dit niet dat jouw hond een enkele vacht heeft. Soms is er wel een dubbele vacht aanwezig maar herken je dit niet direct.

Overzicht honden die een dubbele vacht hebben

Langharige- of ruwharige honden kunnen een dubbele vacht hebben. Er zijn dus ook langharige en ruwharige honden met een enkele vacht. Ook kortharige honden kunnen een enkele vacht hebben. Daarnaast zijn er honden met weinig onderwol. Ze hebben dus wel een ondervacht maar deze is minimaal aanwezig.

Meer dan 75% van de hondenrassen heeft een dubbele vacht. Dat is dus meer dan je denkt.

Voorbeelden honden met dubbele vacht

Welke honden hebben een dubbele vacht? Dit zijn onder andere de:

  • Golden retriever
  • Flatcoated retriever
  • Mechelse herder
  • Duitse herder
  • Border collie
  • Keeshond
  • Pekinees
  • Newfoundlander
  • Berner sennen
  • Ridgeback

Ruwharige honden met een dubbele vacht

Vrijwel alle ruwharige honden hebben een dubbele vacht. De dekharen hebben een ruwe structuur en moeten regelmatig geplukt worden. Wanneer je dit niet laat doen dan kunnen de dekharen niet wisselen. Hierdoor krijgt je hond ontzettend veel jeuk en bijt zijn huid kapot.

Bij een ruwharige hond worden dus alleen de dekharen geplukt, niet de ondervacht. Afhankelijk van het ras worden alle of een gedeelte van de dekharen geplukt.

Voorbeelden van ruwharige honden met een dubbele vacht zijn de ruwharige teckel, veel terriërs en schnautzers.

Hoewel spaniels zoals de Amerikaanse- of de Engelse Cocker spaniël als de Engelse springer er niet ruwharig uitzien, hebben ze wel een gedeeltelijke plukvacht.

Honden met lang haar en een dubbele vacht

Ook langharige honden hebben vaak een dubbele vacht. Sommige hiervan hebben veel onderwol. Dit zijn bijvoorbeeld de Maltezer, de Bobtail, de Shih Tzu en de schapendoes.

Spaniels en setters hebben lang haar en een ondervacht, hoewel de onderwol minder sterk aanwezig is dan bij andere rassen.

Honden zonder dubbele vacht

Honden met kort- of gladhaar hebben korte dekharen. Vaak hebben ze weinig tot helemaal geen ondervacht. Wanneer de hond in de rui is dan verliest hij zijn dekharen. Dit gebeurt vaak het hele jaar door!

Bekende voorbeelden van honden met een enkele vacht zijn de Doberman, Duitse Dog en de Dalmatiër. Ook gladharige terriërs hebben vaak weinig of geen ondervacht of onderwol.

Kale plekken bij honden met een enkele vacht

Bij honden met een dubbele vacht ontstaan niet zo snel kale plekken. Dit kan wel voorkomen bij honden met een enkele vacht. Met name in de ruiperiode vallen zoveel dekharen uit, dat de onderliggende huid zichtbaar is. Dit komt omdat er geen ondervacht aanwezig is.

Naar de trimsalon met een hond met dubbele vacht

Eigenlijk is een bezoek aan de trimsalon voor iedere hond geschikt. Of deze nu kort haar, glad haar, lang haar of ruw haar heeft: tijdens een trimbeurt wordt de hond mooi in model gebracht. Bovendien worden loszittende of dode haren, klitten en parasieten verwijderd. Als laatste wordt jouw hond gewassen en goed gedroogd.

Na een trimbeurt ziet jouw hond eruit zoals de rasstandaard dit voorschrijft. Maar het is ook mogelijk om voor een ander model te kiezen: net wat jij mooi of makkelijk vindt. De trimtechniek moet uiteraard wel bij het vachttype passen.

Honden met een dubbele vacht moeten wat vaker naar de trimsalon. Dit gebeurt twee tot vier keer per jaar. Hoe vaak je komt is afhankelijk van het ras en de vacht. Maar ook de conditie van de vacht en wat jouw wensen zijn. Vind je het moeilijk om jouw hond de juiste vachtverzorging te bieden? Dan kom je wat vaker. Doe dit ook wanneer je de hond altijd mooi in model wil houden.

Hoe vaak moet je de ondervacht van een hond kammen?

De ondervacht is in veel gevallen erg wollig. Dit is wel weer afhankelijk van het ras (of de kruising). Honden met halflang of lang haar moeten minimaal eenmaal per week geborsteld of gekamd worden. Hiermee haal je de losse haren uit de vacht. Bovendien voorkom je het ontstaan van klitten.

Wanneer je hond erg veel onderwol heeft dan is het aan te raden om dit wekelijks door te borstelen. Gebruik bij voorkeur een borstel met pennen óf een harkje. In de ruiperiode moet je dagelijks borstelen.

Kort/gladhaar honden kun je een keer per week doorborstelen, bijvoorbeeld met een speciale handschoen of een rubberen borstel. Deze honden hebben een minder intensieve vachtverzorging nodig. Wel zijn ze vaker in de rui, soms het hele jaar door. Hierdoor blijf je borstelen.

Vachtverzorging van een naakthond

De Chinese naaktstrand heeft geen dubbele vacht en ook geen enkele vacht. Er zijn helemaal geen haren aanwezig! De haarloze versie heeft alleen wat toefjes haar op de kop, de poten en de staart. Je hebt ook de Powderpuff. Dit is een versie van de Chinese naakthond met een dubbele vacht en lang en zijdezacht haar.

De huid van de Chinese naakthond moet goed beschermd worden tegen de zon. Dit doe je met een zonnebrandmiddel. Daarnaast is regelmatig baden aan te raden. Hiermee voorkom je het ontstaan van acne en huidproblemen.

Heb je een hond met dubbele vacht en wil je hiermee naar de trimsalon? Maak een afspraak. Je hond krijgt niet alleen de juiste vachtverzorging maar je ontvangt ook tips en persoonlijk advies.

Bijgewerkt: 16 mei 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.