Deze honden mogen niet meer in Nederland

Sommige hondenrassen zijn door de jaren heen verboden geworden. Wanneer je toch een van deze rassen aanschaft heb je officiële stamboompapieren nodig. Vaak mag je niet met deze rassen fokken. Wil je weten welke hond niet meer in Nederland mag? In dit artikel vind je de complete lijst.

Hondenrassen die verboden zijn in NL

Momenteel is er geen wetgeving die bepaalde hondenrassen verbiedt. Dit in tegenstelling tot België waar sommige hondenrassen niet zijn toegestaan. Wanneer je toch een van deze rassen hebt dan ben je strafbaar. Honden die qua uiterlijk op verboden rassen lijken moeten officiële stamboompapieren hebben.

Verboden honden in België

  1. Dogo argentino
  2. Tosa inu
  3. Pitbull terriër
  4. American Staffordshire terriër
  5. Tsjechoslowaakse wolfshond
  6. Fila brasileiro

Verder zijn alle kruisingen met een wolf of wolfachtige ras in België verboden.

Wolfshonden in Nederland

In Nederland kom je verschillende wolfshonden tegen. Deze lijken qua uiterlijk op een wolf maar het zijn huishonden. Er is een groot verschil tussen de wolfhond en de wolf hybride. De wolfhond is een erkend ras. Hierbij kun je denken aan de Tsjechoslowaakse wolfhond of de Saarlooswolfhond. Deze rassen zijn voorzien van een officiële stamboom. Deze rassen zijn in Nederland toegestaan.

Een wolf hybride is iets heel anders. Het is een hond met wolvenbloed. F1 wolf hybride ontstaan door een kruising tussen een wolf en huishond. De nakomelingen hebben 50% wolven bloed en 50% hondenbloed. Je hebt ook wolf hybride t/m F4. Hoe hoger het getal hoe lager het percentage wolfaandeel. Percentages kunnen afwijken.

Een wolfhond is van categorie F5 of hoger. Het is een kruising F4 hybride x hond. Het percentage wolfaandeel bedraagt 9% of minder.

Een wolf hybride en met name F1 t/m F3 mag je niet zomaar houden. Hier heb je de juiste papieren voor nodig. Je mag dus niet zomaar een wolf hybride of een wolf als huisdier houden. Niet in Nederland en ook in veel andere landen niet.

Verboden hondenrassen in Nederland

Ondanks dat er geen lijst met verboden hondenrassen in Nederland bestaat, worden sommige rassen wel als potentieel gevaarlijk beschouwd. Tussen 1993 en 2008 was het fokken van pitbull-honden verboden. Dit leidde niet tot een vermindering van het aantal bijt incidenten. Daarom is deze regeling weer afgeschaft.

Toch wil dit niet zeggen dat al deze honden agressief zijn. Dit hangt met name van de opvoeding en socialisatie af.

Verbod op honden met een korte snuit

Sommige hondenrassen hebben een zeer korte snuit. Dit leidt tot ademhalingsproblemen, luchtwegproblemen en andere gezondheidsklachten. Om die reden mag je tegenwoordig geen hond hebben dat onder zijn doorgefokt uiterlijk leidt. Denk hierbij aan de Franse Bulldog of de Mopshond. Ook de cavalier king charles spaniël, chihuahua, dwergkees en Shih Tzu staan op de verboden lijst. Net als de boston terriër en de bordeaux dog.

Ondanks een verbod op deze hondenrassen zie je ze nog steeds. Dit komt omdat het alleen verboden is om ermee te fokken. Kortsnuitingen honden zijn vaak wel via andere wegen te verkrijgen. Ze worden nog volop in andere landen gefokt verkocht.

Welke honden je wel en niet mag hebben

In Nederland hebben we regels over welke honden je wel en niet mag hebben. De ‘Regeling Agressieve Dieren’ (RAD) zijn regels die bepaalde hondenrassen als potentieel gevaarlijk beschouwen. Het gaat hierbij om rassen zoals de Pitbull Terriër, de American Staffordshire Terriër, de Staffordshire Bull Terriër en de Rottweiler. Betekent dit dat deze honden slecht zijn? Nee, helemaal niet! Het betekent gewoon dat ze wat meer verantwoordelijkheid nodig hebben.

Het belangrijkste is hoe een hond wordt opgevoed en behandeld. Elke hond, ongeacht het ras, kan een geweldige metgezel zijn als hij op de juiste manier wordt behandeld. Dat betekent liefde, aandacht, training en goede zorg!

Gezinsvriendelijke rassen

Wil je graag een hond maar weet je niet welk ras toegestaan is? Er zijn veel geweldige hondenrassen waaruit je kunt kiezen! Denk aan rassen zoals de Labrador Retriever, de Golden Retriever, de Beagle en de Border Collie. Deze honden zijn vaak super vriendelijk, speels en perfect voor gezinnen. Het is altijd goed om je over het karakter en de verzorging te laten informeren.

Als je echt iets speciaals wilt doen, overweeg om een hond uit het asiel te adopteren. Er zijn zoveel lieve honden die op zoek zijn naar een warm thuis en een liefdevol baasje. Met de adoptie van een hond geef je dakloze dieren een tweede kans.

Bijgewerkt: 17 mei 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.