Hond plukken pijnlijk: de verborgen ellende

Honden met een ruwharige vacht maar ook honden met een combinatievacht worden (gedeeltelijk) geplukt. Dit is belangrijk om dode dekharen te verwijderen. Zo kunnen er weer nieuwe haren groeien. Is een hond plukken pijnlijk? Niet wanneer het om een plukvacht gaat en wanneer de vacht plukrijp is. Helaas zijn er trimsalons die hier niet op controleren, waardoor jouw hond een zeer pijnlijke behandeling ondergaat.

4 situaties waarbij een hond plukken zeer pijnlijk is

Je wil dat je hond mooi in model wordt getrimd. Je hebt immers niet zomaar voor een bepaald ras gekozen. Afhankelijk van het vachttype kan het dat jouw hond geplukt moet worden. Dat plukken moet pijnloos zijn.

Toch zijn er situaties waarbij een hond plukken een zeer pijnlijke ervaring wordt. Sommige honden laten nauwelijks merken dat ze pijn hebben, andere honden gillen het uit. Niet elke trimmer let op pijnsignalen die de hond afgeeft. Hierdoor komt het nog steeds te vaak voor dat honden teveel pijn lijden.

Hieronder vind je drie situaties waarbij een hond plukken gewoon te pijnlijk is.

1. De vacht is niet plukrijp

Honden met een plukvacht kunnen twee keer per jaar geplukt worden. Wanneer de vacht plukrijp is dan laten de dekharen heel makkelijk los. Tegenwoordig worden veel plukhonden vier keer per jaar geplukt waarbij niet alle dekharen tegelijkertijd worden weggehaald. Zo ziet de hond er minder kaal uit.

Wanneer de vacht niet plukrijp is kun je trekken wat je wil maar de dekharen komen maar moeilijk los. Gaat een trimmer toch door met plukken dan is de trimbeurt veel te pijnlijk voor het dier.

2. De hond heeft geen plukvacht

Niet elke hond kan geplukt worden, hiervoor moet het dier een duidelijke plukvacht hebben. Dit betekent dat de dekharen regelmatig rijp worden maar niet zelf uitvallen. Een plukbeurt is nodig om de dode dekharen eruit te halen.

Plukken gebeurt bij veel ruwharige terriërs, schnautzers, ruwharige teckels maar ook bij honden met een combinatievacht. Bijvoorbeeld setters en spaniels. Bij deze laatste wordt de vacht gedeeltelijk geplukt.

Een Maltezer, Lhasa Apso, Pekinees, Border collie of herdershond heeft geen plukvacht. Ook zijn er trimmers die het voor elkaar krijgen om ook bij deze rassen gewoon de haren eruit te trekken. Bij plukken wordt alleen de bovenvacht maar uitgetrokken: niet de ondervacht.

Herdershonden bijvoorbeeld hebben een wollige ondervacht. Het ontwollen lijkt een beetje op plukken maar dit is toch weer een andere techniek. Kijk je bijvoorbeeld naar de Maltezer dan valt hier niks aan te plukken of te ontwollen.

3. Geen controle op de kwaliteit van de vacht

Bij sommige trimmers is het om het model van de hond te doen, niet om het welzijn van het dier. Toen we op Facebook een foto plaatste van een cairn terriër die helaas een slechte plukvacht had kregen we van een andere trimsalon de opmerking ‘trek het haar er maar met de coatking uit’. Dit is een duidelijk geval van ‘het maakt niet uit hoe de hond zich voelt, gewoon aan de vacht blijven trekken’.

Helaas zien we dit ontzettend vaak gebeuren, vooral bij showtrimmers. Dit zijn trimmers van showhonden waarbij uiterlijke schoonheid belangrijker is dan het welzijn van de hond.

Laat de vacht van je hond nooit zomaar plukken. Een trimmer moet niet alleen de juiste vachtverzorging bieden maar ook voor een stressvrije en pijnvrije ervaring zorgen. Het is dus belangrijk dat de kwaliteit van de vacht goed beoordeeld wordt.

4. Verkeerde trimtechniek

Hoewel plukken eenvoudig lijkt moet dit wel op de juiste manier gebeuren. Tijdens het plukken moet de huid zo strak mogelijk worden gehouden. Dit voorkomt dat het plukken te gevoelig is. Bovendien moeten er kleine plukjes haar tegelijk uitgetrokken worden, zeker geen hele bossen in één keer.

Bij een verkeerde trimtechniek ervaart de hond pijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de haren te ruw, in de verkeerde richting of met teveel tegelijk worden uitgetrokken. Maar ook wanneer de huid niet strak wordt gehouden.

Overigens verschilt het per hond hoe hij of zij op het plukken reageert. Zelfs met de allerbeste trimtechniek heb je altijd gevoelige honden die overal op reageren. Een professionele trimmer beoordeelt waarom jouw hond zo reageert: is het omdat het dier pijn heeft of is het aanstellerij?

Mijn hond is eerder geknipt of geschoren: is het plukken nu pijnlijk?

Heb je een hond met een plukvacht en is deze eerder geknipt of geschoren? Grote kans dat de vacht nu niet meer te plukken is. Dit komt omdat de vacht blijvend van structuur verandert. Alleen met een gedegen aanpak, waarbij de hond elke vier weken naar de trimsalon moet, is het soms nog mogelijk om de oorspronkelijke plukvacht terug te krijgen.

Helaas geeft deze methode geen garantie op succes. Wanneer het knippen of scheren de vachtstructuur heeft veranderd zal plukken een volgende keer pijnlijk zijn. Ook wanneer er gebruik wordt gemaakt van hulpmiddelen zoals een trimmes, rubberen handschoen of de coatking.

Een professionele trimmer kijkt niet alleen naar de vachtstructuur en de kwaliteit van de vacht maar ook wat de beste behandeling voor jouw hond is. Elke behandeling moet stressvrij en pijnvrij zijn! Vind je het uiterlijk van je hond belangrijker dan zijn of haar welzijn dan had je eigenlijk geen huisdier moeten nemen.

Kan ik mijn hond bij Trimsalon Limbo laten plukken?

Ja, wij behandelen alle soorten vachten. Dit betekent dat we ook honden plukken. Hierbij letten we goed op het volgende:

  • Aanwezigheid van een plukvacht
  • Of de vacht plukrijp is
  • Hoe de hond op het plukken reageert

Je kunt bij ons terecht voor het laten trimmen van jouw hond. Wat we niet doen is honden stress of pijn bezorgen. Wanneer het plukken van de hond te pijnlijk is dan overleggen we met de eigenaar: wat is de beste optie? Soms betekent dit dat de hond weer naar huis moet en op een later moment terug moet komen, om te beoordelen of de vacht nu wél plukrijp is. Maar het kan ook dat het beter is om de hond te knippen of te scheren. Dit is vooral een goede keuze wanneer de vacht niet meer te plukken is, bijvoorbeeld doordat hij eerder al geknipt of geschoren is of wanneer de vacht is veranderd als gevolg van castratie of sterilisatie. Ook bij oude of zieke honden is een andere trimbeurt vaak beter dan plukken.

Het welzijn van jouw huisdier staat bij Trimsalon Limbo altijd voorop. Wil je, ondanks stress of pijn die jouw hond tijdens het plukken ervaart, toch het dier laten plukken? Dan vragen we je om je hond weer mee naar huis te nemen. Er zijn zeker trimmers te vinden die het welzijn van jouw dier minder belangrijk vinden.

Bijgewerkt: 23 mei 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.