De onzin van een honden spa bad

Het is een trend die over is komen waaien vanuit Amerika: het spa bad voor honden. Ook wel bekend als ozontherapie of honden bubbelbad. Met name voor pomeriaantjes en chihuahuas wordt het veel toegepast. Veel eigenaren denken dat ze hun hond met een wellnessdagje in de trimsalon of een spa bad verwennen.  Wat ze niet weten is dat het vaak slecht is voor de huid en vacht en dat hun hond het helemaal niet leuk vindt.

Kijk hem genieten!

Je gaat met je hond naar een trimsalon waar ze een spabad/ozontherapie hebben. Je hond wordt in bad gezet en je ziet hem genieten. Maar geniet hij ook wel echt? De waarheid is dat de meeste honden redelijk gewend raken aan dit bad. Hierdoor laten ze het gewoon toe en lijkt het alsof de hond niet.

Wanneer je echt goed nadenkt is een hond helemaal niet geschikt om langdurig in het water te staan/zitten. Geen enkele hond zal vrijwillig een half uur in het water gaan liggen. Uitgezonderd een aantal rassen die gefokt zijn om op watervogels te jagen (waterspaniël, Golden retriever, Labrador) of bij hulp in het water (Newfoundlander). Maar ook deze waterhonden houden er niet van om langdurig in een bad stil te staan. Ze bewegen liever!

Ozon bubbelbad voor beschadigde vacht: waar of niet waar?

Water in een honden spa bad maar ook een jacuzzi of spa voor mensen wordt vaak met ozon behandeld. Ozon maakt het water helder en reukloos. Dit komt omdat ozon bacteriën en micro-organismen in het water doodt. Het is dus een snelwerkend desinfectiemiddel voor het water.

Trimsalons met een ozon bubbelbad werken vaak met dit desinfectiemiddel. Het idee hierachter is dat ozon bacteriën op de huid doodt. Ideaal voor het behandelen van een beschadigde vacht.

Is dat wel zo? De hondenhuid bevat veel bacteriën. Daar hoef je niet van te schrikken want ook een mensenhuid bevat bacteriën, hoe vaak je ook onder de douche of in bad gaat. Veel van deze bacteriën hebben een positieve invloed op de gezondheid van de huid. Ze zorgen ervoor dat slechte bacteriën niet de huid binnen kunnen dringen.

Wanneer een hond te vaak in een ozon bubbelbad gaat dan dood je niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën. Oftewel: je beschadigt de natuurlijke huidbarrière.

Steeds meer Pomeranians hebben huidproblemen als gevolg van spabaden

De Amerikanen en hun honden: hoe gekker hoe beter. Amerika was het eerste land waar ze begonnen met het aankleden van honden. Jurkjes, tuinbroekjes, petjes en andere gekkigheid. Hierna begonnen Amerikanen met het (laten) verven van de vacht van een hond. Roze, blauw, groen, geel of zelfs meerdere kleuren.

Het honden spa bad is ook een typisch Amerikaanse trend. Maar wel een trend die definitief naar Nederland en andere Europese landen is overgewaaid.

Ook steeds meer andere rassen worden zonder pardon in het ozonbubbelbad neergezet. Het zal wel goed zijn voor huid en vacht, de trimsalon heeft het immers niet voor niks aangeschaft. Die onwetendheid zorgt voor een hoop ellende bij honden.

De gevolgen van een spa bad voor honden

Veel trimsalons schaffen een spa bad aan omdat het geld oplevert. € 50 voor een half uurtje tot een uurtje bubbelen is natuurlijk dikke kassa. Dat het hele vervelende gevolgen voor de huid en vacht van de hond kan hebben dat wordt er niet bij verteld.

Laten we even een rekensommetje maken. Aanschaf van een professioneel spa bad (met ozon) kost ongeveer € 1200. Aan het bad worden vaak hydraterende crème, hygrovloeistof of andere producten toegevoegd. Per keer kost het verbruik, inclusief producten, water en elektriciteit, voor de trimsalon ongeveer € 8. Een trimsalon verdient dus € 42 per spabehandeling. Na ongeveer 30 behandelingen is de aanschafprijs van het spabad terugverdiend en begint de pure winst.

Logisch dus dat veel trimsalons meegaan in deze nieuwe trend en een hondenspabad met ozon aanschaffen. Ze profiteren van de vraag naar dit soort behandelingen.

Hoe slecht is een (ozon) honden spa bad? Zoals je eerder hebt kunnen lezen doodt ozon niet alleen slechte maar ook goede bacteriën op de huid. Honden met een gevoelige huid kunnen hier veel last van krijgen. Hun huid wordt steeds sneller vet, stinkt, ziet rood uit, gaat ontsteken en in sommige gevallen kan er zelfs trimkoorts ontstaan.

Doordat de huid steeds sneller vet wordt en eerder stinkt merk je dat de hond steeds vaker in bad moet. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht.

In bad bij een droge huid

Honden met een droge huid hebben vaak schilfervorming. De oorzaak hiervoor is een voedselallergie, voedingstekorten, vlooien, bacteriën, schimmels of gisten. Wanneer de oorzaak in de voeding ligt dan heeft een spa bad geen enkel nut om een droge huid te behandelen. De huid kan alleen maar verder uit te drogen.

Heeft de hond last van vlooien, bacteriën, schimmels of gisten? Dan kan een bad met ozonwater nuttig zijn. Hierbij is het belangrijk dat de trimmer of de dierenarts eerst de oorzaak van de droge huid vaststelt. Zonder diagnose is het niet verstandig om een hond met een droge huid langdurig aan water bloot te stellen.

Is een honden spa bad altijd slecht?

Nee, de hond af en toe in bad doen is helemaal niet slecht. Bij sommige rassen of vachttypen dit zelfs noodzakelijk. Een bad voorkomt dat er teveel viezigheid in de vacht blijft hangen. Bovendien is wassen soms noodzakelijk omdat het dier vreselijk stinkt of ergens doorheen heeft gerold.

Ken het verschil tussen een ozon (& milky) spa bad en een normale wasbeurt. Ozonwater doodt bacteriën, virussen en schimmels. Dat kan handig zijn bij honden met ernstige huidproblemen, veroorzaakt door micro-organismen. Bij honden zonder huidproblemen haalt ozonwater teveel goede bacteriën weg, waardoor de natuurlijke afweer verloren gaat.

Een normale wasbeurt verwijdert alleen vuil en vet. Dit is voor meer dan 95% van de honden de beste optie.

Geen ozon & milky spa bad bij Black Skin Disease!

Met name dwergkeeshonden (pomeranians) lijden aan Black Skin Disease. Dit is pleksgewijs haarverlies zonder duidelijke oorzaak. Het kenmerkt zich als kaalheid zonder jeuk. Sommige trimsalons bevelen een ozon & milky spa bad aan voor honden met Black Skin Disease.

Voor Black Skin Disease is geen permanente oplossing. Een ozon bad kan er zelfs voor zorgen dat de kaalheid toeneemt. Dit kan vooral gebeuren wanneer de hond overgevoelig op het ozonwater of de toegevoegde producten reageert. Helaas blijft het spa hondenbad voor trimsalons een makkelijk verdienmodel en wordt het daarom zo aangeprezen.

Verwen je hond met luxe welzijn

Naar de trimsalon om je hond te verwennen met de luxe van een spa bad? Vijf feiten op een rij:

  1. Een hond is géén zeehond en zal zelden vrijwillig een half uur of langer in bad willen zitten of staan.
  2. Ozonwater haalt goede bacteriën weg waardoor huidproblemen kunnen ontstaan.
  3. Honden met een volumineuze vacht (zoals pomeriaans) kunnen ook met de juiste shampoo en conditioner gewassen worden, waarbij de huid minder schade oploopt.
  4. Een honden spa bad is pure en makkelijk winst voor trimsalons en voegt vaak weinig voor de hond toe. Het is een trend die waarschijnlijk over enkele jaren weer verdwenen is
  5. Wil je jouw hond écht verwennen? Dat doe je door samen met hem/haar te spelen, iets lekkers te geven of een heerlijke wandeling te maken. Dat is pas pure verwennerij!

Bijgewerkt: 23 mei 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.