Help, mijn hond vecht

Vechtende honden

‘Ze moeten even uitmaken wie de baas is.’ Als hondeneigenaar heb je deze uitspraak vast al eens gehoord. Maar weet je dat er ook andere oorzaken zijn voor conflicten tussen honden? ‘De baas spelen’ is minder vaak de reden van vechten dan we denken…

Communiceren kun je leren

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe inzichten ontstaan in de wereld van hondengedrag. De meest recente onderzoeken laten zien dat het bij een hondengevecht veelal niet draait om een strijd over leiderschap. Daarnaast is gedrag dat wij mensen als agressie bestempelen, voor honden vaak een natuurlijke manier van communiceren.

Honden zijn van nature conflictvermijdend. Conflicten zijn energieverspilling en de uitkomst van een gevecht is onzeker. Voordat een hond agressie inzet, gericht doorbijt met de intentie te verwonden, doorloopt hij verschillende fases op de agressieladder. In deze fases laat de hond verschillende signalen zien die blijk geven van een aanstaande aanval. Als eigenaar is het de kunst om de signalen van de agressieladder bij je hond te herkennen en zo een gevecht te voorkomen.

Niet iedere hond doorloopt netjes alle stappen van de agressieladder. Let goed op wat je hond probeert te vertellen.

Oorzaken van agressie

Het herkennen van stresssignalen helpt je om in te schatten welke situaties je hond als onplezierig ervaart. Waarom je hond het nodig vindt om agressie in te zetten kan moeilijk te achterhalen zijn.

Een reden die vaak over het hoofd wordt gezien is angst. Dit kan ontstaan door een onvolledige socialisatie of een voorval. Deze angst richt zich op een bepaalde situatie, persoon of dier.

Pijn is een andere belangrijke oorzaak. Onze honden zijn meesters in het verbergen van chronische pijn. Ze kunnen er maanden mee rondlopen terwijl wij er niks van merken. Als andere honden tegen hem opbotsen kan dit al voldoende zijn voor een flinke snauw.

Bij loslopende honden is zelfverdediging waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van agressie bij honden onderling. Situaties waarbij honden die elkaar niet kennen, en waarbij de ene hond te opdringerig in de ruimte van de ander komt, zijn potentieel gevaarlijk. Dit zijn de momenten dat je als eigenaar alert dient te zijn. Ook als jouw hond ‘niets doet’. Let eens op of jouw hond andere honden daadwerkelijk op een sociale manier benadert.

Wanneer hormonen in het spel zijn dan kunnen seksuele conflicten ontstaan. Denk hierbij aan concurrentie tussen reuen onderling of een loopse teef die de ongewilde avances van reuen afwijst.

Het zal veel mensen verbazen dat bescherming van territorium of gezin meestal géén oorzaak is van agressie. Angst blijkt vaak ten grondslag te liggen aan deze behoefte om te beschermen.

Honden zijn wel geneigd om hun bezittingen, speelgoed of voer, te beschermen. Als er meerdere honden in een ruimte aanwezig zijn is het verstandig om iedere hond zijn eigen zone te geven waar hij lekker op zijn eigen bot kan kauwen. Hiermee voorkom je dat het tot vechten komt.

Het inzetten van agressie om sociale conflicten op te lossen komt soms door onvoldoende socialisatie met andere honden. Ook hier kan angst aan de basis liggen van de agressie.

Een toevallig akkefietje waarbij wat wordt gesnauwd om grenzen aan te geven valt niet onder een sociaal conflict.

Honden met een sterk jachtinstinct kunnen andere honden, maar ook kleine kinderen, als prooi zien. Deze honden gaan achter hun prooi aan en geven vaak weinig tot geen signalen voor ze op jagen over gaan.

Zelfbeloning

Als een bepaalde tactiek werkt dan zul je hem vaker gebruiken. Een hond die bang is voor andere honden en ze wegjaagt door er heel hard naar te blaffen, zal dit een volgende keer weer doen.

Jachtinstinct zit zo diepgeworteld dat zelfs als de prooi niet wordt gevangen, de hond een gevoel van beloning ervaart. Hij heeft door te jagen gehoor gegeven aan een innerlijke oproep. 

Blijven je huisgenoten bij je uit de buurt omdat je, na meerdere keren snauwen, een keer bijt en kun jij daardoor rustig in je eigen bed slapen? Dan weet je wat vechten je oplevert.

Vechtende honden uit elkaar halen

Mocht je de signalen gemist hebben en je hond in gevecht zijn met een andere hond dan is het belangrijk dat iedereen rustig blijft! Paniekerig schreeuwen en roepen verhoogt de opwinding waardoor je het tegenovergestelde bereikt van wat je bedoeling is.

Wat kun je wél doen?

Hou er rekening mee dat iedere hond een individu is en dat er geen pasklaar antwoord is voor elke situatie. Onderstaande tips kunnen helpen om vechtende honden uit elkaar te halen.

Door de honden te laten schrikken kunnen ze gedesoriënteerd raken en loslaten. Dit kun je doen door een jas, deken of emmer water over de honden heen te gooien.

Helpt dit niet, dan kun je proberen de honden uit elkaar te halen door fysiek in te grijpen.

Het is erg gevaarlijk om in je eentje, twee of meer vechtende honden uit elkaar te halen. Schakel altijd hulp in zodat ieder een hond kan pakken. Jullie moeten snel en gelijktijdig handelen.

Aangeraden wordt om beide achterpoten op te tillen en achteruit te lopen. Pak de hond zo veel mogelijk richting het lichaam vast, maar in ieder geval boven de knie. Hiermee wordt de hond uit balans gebracht en laat hij los.

Door om te draaien voorkom je dat de honden elkaar zien en door willen gaan met vechten. Ook helpt dit om jezelf te beschermen voor een beet. Een hond die in de rode-agressie-zone zit, heeft niet door waar hij zijn tanden in zet. Hij kan jou daardoor flink te pakken nemen.

Trek niet aan een hond die zich heeft vastgebeten in een andere hond. Het risico is groot dat je nog meer schade aanricht.

Zoek hulp!

Het is bij agressie belangrijk om de triggers van je hond te kennen en deze te vermijden. Hiermee ga je ongelukken uit de weg en voorkom je de beloning waarmee gedrag in stand wordt gehouden.

Woon je met meerdere honden in een huis en zijn er problemen ontstaan, zorg dat je de vechtende honden van elkaar gescheiden houdt.

Komt jouw hond vaker in conflicten terecht? Schakel dan de hulp in van een kynologisch gedragstherapeut. Die kan je helpen de signalen van jouw hond te herkennen en meedenken over oplossingen om vechtpartijen in de toekomst te voorkomen.

Bijgewerkt: 24 mei 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.