Zwarte nagels van een hond knippen

Hond nagels knippen

Bij veel honden slijten de nagels vanzelf als ze over harde ondergronden lopen. Soms gebeurt dit niet voldoende en moeten de nagels worden geknipt. Zelf knippen is een optie maar je kunt dit ook bij de trimsalon of de dierenarts laten doen. Heeft jouw hond zwarte nagels? Kijk dan even uit tot hoe ver je knipt. Het is bij donkere nagels moeilijk te zien waar het leven zit.

Anatomie van de nagels van een hond

Wanneer je jouw eigen nagels knipt weet je precies tot hoe ver je kunt gaan. Je knipt jezelf niet in de vingers! Bij honden is het ook belangrijk dat je niet te ver doorgeknipt, anders gaat de nagel bloeden en heeft de hond pijn.

Hondennagels hebben, net als mensennagels, een levend en een levenloos gedeelte. Het topje is levenloos: dit kun je gerust afknippen. Het levend gedeelte bevat bloedvaten waardoor de nagel gevoed wordt.

Hondennagels blijven continu doorgroeien. Bij sommige honden lijkt dit sneller te gaan maar dit komt omdat de nagels niet op een natuurlijke manier afslijten.

Nagels van een hond knippen: de juiste lengte

Hoe lang moet de nagels van een hond zijn? Wanneer je hondennagels knipt moeten deze tot 2 mm voor het levend gedeelte worden ingekort. Bij honden met witte nagels zie je het levend gedeelte heel goed zitten. Het is zichtbaar als een roze doorschijning.


Trucjes om zwarte nagels van een hond te knippen

Knip nooit teveel in één keer af wanneer een hond zwarte nagels heeft. Dit kan voor flinke bloedingen zorgen! Ervaren trimmers en dierenartsen weten vaak wel tot hoever ze kunnen knippen. Toch blijft dit gedeeltelijk een gok: het levend gedeelte groeit namelijk met de nagel mee. Is de nagel erg lang gegroeid dan rekt het leven zich wat uit. Terwijl het leven zich terugtrekt wanneer de nagel vaak wordt kort geknipt.

Gelukkig zijn er wat trucjes om veilig zwarte nagels van een hond te knippen.

Druk zetten met de nageltang

Zet de nageltang op de nagel en knijp een paar keer in de tang. Zolang de hond hier niet op reageert, zit je niet bij het leven en kun je veilig knippen.

Op witte of zwarte stipjes letten

Een andere methode is telkens een heel klein beetje nagel afknippen. Wanneer je dit doet kijk je naar het ingekorte stukje. Zie je een zwart of wit stipje in het midden verschijnen? Dit betekent dat je dicht bij het leven zit: niet meer verder knippen.

Eerste hulp bij bloedende nagels

Ondanks de grootste zorgvuldigheid kan het toch gebeuren dat je per ongeluk in het leven hebt geknipt. De hond reageert hier vaak direct op. Hij jankt, piept, blaft en trekt zijn poot terug. Waarschijnlijk schrik je zelf net zo hard!

De bloedende nagel is geen fijn gezicht. In de meeste gevallen stopt het te bloeden vanzelf. Heb je echter diep in het leven geknipt dan is het moeilijk om de bloeding vanzelf te laten stoppen.

Clipstop is een donkergekleurd poeder dat je op de bloedende nagel doet. Dit stopt het bloeden direct. We hebben altijd clipstop in de trimsalon (je weet immers maar nooit). Ook dierenartsen hebben dit altijd bij de hand. Clipstop kun je ook voor thuis kopen. Het is verkrijgbaar onder de naam Clipstop, Nail Safe of Quick Stop.

Dit poeder is niet alleen geschikt voor het stelpen van bloedende nagels maar ook van bloedende snavelpunten (bij vogels) en bij kleine snijwondjes. Het poeder mag nooit op grote wonden gebruikt worden. Ook is het puur voor uitwendig gebruik. Het dier mag dit dus niet binnenkrijgen.

Hoe weet je of nagels te lang zijn?

Soms zien zwarte nagels er lang uit en wil je ze knippen. Maar hondennagels zijn niet altijd te lang! Zolang de nagels de grond niet raken hoeven ze niet geknipt te worden. Heb je een laminaatvloer, parket of tegels? Luister dan goed of je de nagels op de vloer hoort tikken. Wanneer je veel geluid hoort dan is het tijd voor een knipbeurt.

Je kunt de lengte van de nagels ook controleren door een velletje papier onder de nagels te schuiven. Dit moet mogelijk zijn zonder dat je grote weerstand voelt. Houd wel rekening met de leeftijd van het dier. Bij oude honden zijn de voeten wat doorgezakt waardoor de nagels lager komen te staan. Dit betekent niet dat de nagels te lang zijn.

Stap voor stap laten wennen aan nagels knippen

Nagels knippen is zowel voor hondeneigenaren, dierenartsen, trimmers maar ook voor honden zelf geen favoriete bezigheid. Honden vinden het niet prettig wanneer hun poot wordt vastgehouden. Wanneer de hond met zwarte nagels al eens in het leven is geknipt zal deze bang zijn voor de nageltang. Dat enge gereedschap zorgt voor pijn: logisch dat jouw hond het nagelknippen niet meer toelaat.

Juist daarom is het belangrijk dat de zwarte nagels van een hond heel zorgvuldig geknipt worden. Daarnaast is het handig om de hond op zo vroeg mogelijke leeftijd aan het knippen van nagels te laten wennen.

Laat een pup regelmatig de nagelknipper zien en beloon met iets lekkers. Beloon ook wanneer je de poot even aanraakt of optilt, zonder dat je de nagels knipt.

Wanneer je hond gewend is aan het vasthouden van zijn of haar poot kun je beginnen met knippen. Ook nu weer is het belangrijk om telkens even te belonen.

Nagels in de trimsalon laten knippen

Heeft jouw hond zwarte nagels en vind je het eng om deze zelf te knippen? Bij een trimbeurt kijken we altijd naar de lengte van de nagels. Indien dit nodig is korten we de nagels in.

Vanwege drukte is het niet mogelijk om alleen voor de nagels langs te komen. In dit geval kun je beter even langs de dierenarts. Maar wanneer jouw hond toch aan een trimbeurt toe is zijn jullie natuurlijk van harte welkom.

Bijgewerkt: 27 mei 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.