Tot welke temperatuur jouw hond buiten mag
Sommige honden verblijven hun hele leven buitenshuis. Ze wonen in de tuin of in een kennel. Vaak lijken deze dieren prima met extreme kou om te kunnen gaan. Toch hangt dit van het ras, de vacht en de gezondheid af. Tot welke temperatuur mag jouw hond naar buiten? In dit artikel vind je enkele voorbeelden.
Kleine hondenrassen
Kleine honden hebben een lichaamsgewicht tot 10 kg. Deze honden hebben een hoog oppervlakte-tot-volume-ratio. Hierdoor verliezen ze snel lichaamswarmte. Je ziet dan ook dat veel kleine hondjes het prima doen tot een temperatuur van 13 °C. Wordt het kouder dan is er een risico op onderkoeling.
Meestal kunnen ze temperaturen van 4 °C tot 10 °C nog wel aan. Onder de 4 °C tot -4 °C kunnen ze gaan rillen en voelen de ledematen koud aan.
Let op bij temperaturen vanaf -7 °C en kouder. De hond loopt een groot risico op bevriezingsverschijnselen. Daarom is het voor kleine honden vaak beter om in de wintermaanden een jasje of een warme hondentrui te dragen.
Middelgrote honden die naar buiten gaan
Honden van 10 kg tot 20 kg kunnen hun warmte wat beter vasthouden. Tot 10 °C hebben ze hier totaal geen moeite mee. Bij een temperatuur van 2 °C tot 7 °C moeten ze wat meer hun best doen om de lichaamswarmte vast te houden.
Bij een temperatuur van 0 °C tot -9 °C is er risico op onderkoeling. De haren gaan overeind staan om warmte vasthouden. Bij temperaturen van -12 °C tot -20 °C is het risico op bevriezing vrij groot.
Grote hondenrassen: wanneer is het te koud?
De meeste grote hondenrassen kunnen zeer goed tegen kou. Tot een temperatuur van 7 °C (of hoger) is er niks aan de hand. Bij temperaturen van 4 °C tot -9 °C kunnen sommige grote rassen onderkoeld raken, vooral wanneer ze in slechtere conditie zijn.
Ondanks dat grote hondenrassen kou goed kunnen verdragen moet je opletten bij temperaturen van -12 °C tot -20 °C. Er is een risico op bevriezing. Hierbij wordt de huid bleek en hierna blauw of rood.
Tot welke temperatuur mag een pup naar buiten?
Puppy’s hebben nog weinig vacht. Bovendien ontbreekt het aan vet, dit laatste is belangrijk om in de wintermaanden lekker warm te blijven. Wees daarom voorzichtig wanneer je in de wintermaanden met een puppy naar buiten gaat. Puppy’s kunnen prima functioneren wanneer de buitentemperatuur 10 °C of hoger is. Maar wanneer de temperatuur daalt kunnen ze al snel onderkoeld raken.
Oude honden: hoe koud is te koud?
Een hond is senior wanneer hij zeven jaar of ouder is. Toch kunnen veel honden van zeven jaar tot en met negen jaar zich nog goed warm houden. Dit wordt een ander verhaal wanneer het dier 10 jaar of ouder is.
Oude honden hebben moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Is het buiten kouder dan 5 °C? Doe de oude hond dan zeker een jasje of een hondentrui aan. Hierbij is het belangrijk dat hondenkleding niet doornat kan worden. Kies bij regenachtig weer daarom voor hondenkleding van waterafstotend materiaal.
Honden met een dunne vacht
Alle honden met een dubbele vacht hebben vaak voldoende onderwol. Sommige rassen hebben geen ondervacht of een zeer dunne vacht. Denk maar eens aan de naakthond, basenji, Amerikaanse haarloze terriër, Yorkshire terriër, maltezer, shih tzu of Havanezer.
Het zijn vooral de honden met een lange, zijdeachtige vacht, die het in de winter koud kunnen hebben. Vooral wanneer ze zeer kort geschoren worden. Ook honden met een korte bovenvacht en het ontbreken van een ondervacht hebben het in de wintermaanden soms te koud.
De hond permanent buiten laten wonen
In West-Europa worden de winters steeds milder. Hierdoor zijn steeds meer hondenrassen geschikt om buiten te leven. Toch moet je altijd rekening houden met soms koude winternachten. De volgende honden zijn het meest geschikt om buiten te leven:
- Duitse herder
- Mechelse herder, Belgische herder
- Berner sennen hond
- Grote Zwitserse sennenhond
- Pyreneese berghond
- Bearded collie
- Ierse wolfshond
- Siberische husky
- Samojeed
- Rottweiler
- Bouvier
De Noorse elandhond, Tibetaanse terriër en Welsh terriër kunnen in de wintermaanden goed buiten blijven maar moeten s’ nachts naar binnen. Bij honden met een lange vacht mag deze niet te lang vochtig blijven waardoor de hond het koud krijgt. Deze honden doe je er geen plezier mee om ze buiten te houden.
Na het wassen altijd zorgvuldig drogen
Veel honden kunnen (redelijk) goed tegen kou maar slecht tegen vocht. Kom je in de wintermaanden met jouw hond naar de trimsalon? Bij veel trimbeurten zit het wassen van de hond inbegrepen.
Om te voorkomen dat jouw hond het koud krijgt wordt hij na het wassen zorgvuldig gedroogd. Hierbij maken we gebruik van een speciale waterblazer met warme lucht. Bij kleine hondjes is de vacht binnen enkele minuten geheel droog, bij grote rassen met veel onderwol duurt het drogen maximaal 10 minuten.
Door de vacht goed te drogen voorkomen we dat jouw hond het na het trimmen koud heeft. Bovendien zorgt drogen ervoor dat loszittende haren makkelijk verdwijnen. Ook komt de vacht van de hond mooi in model te zitten.
Moet ik een hondentrui of jasje meenemen?
Sommige klanten nemen een hondentrui of hondenjas mee wanneer ze hun hond bij de trimsalon op komen halen. Dit is in een aantal gevallen zeker aan te raden:
- Bij hele kleine rassen (minder dan 6 kg) die zeer kort worden geschoren
- Alleen noodzakelijk wanneer de buitentemperatuur onder de 10 °C ligt
- Ook doen bij een buitentemperatuur van 10 °C of lager en oude, zieke of hele jonge honden die kort geschoren worden
Wanneer je de hond vanuit de trimsalon in de verwarmde auto zet dan is het niet nodig om een jasje of trui mee te nemen. De auto parkeer je gewoon voor de deur.
Bijgewerkt: 27 mei 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.