Wat kost het om je hond te laten trimmen?

Hoe duur is een honden trimsalon?

De hondentrimsalon is de laatste jaren flink duur geworden. Gelukkig zijn er nog steeds betaalbare alternatieven. Weet je wat het kost om een hond te laten trimmen? Bij een standaard trimsalon kost dit gemiddeld € 75. Bij Trimsalon Limbo ligt de gemiddelde prijs op € 50. Hiermee ben je voordelig uit én jouw hond ontvangt een professionele trimbeurt.

Opbouw van de prijs in een trimsalon

Waarom kost het vaak zoveel om je hond te laten trimmen? Dit heeft met de opbouw van de prijs te maken. De meeste trimsalons brengen de volgende kosten in rekening:

  • Een uurtarief van gemiddeld € 45
  • Gebruik van materialen en verzorgingsproducten
  • Een gedeelte van de huur of hypotheek van het pand
  • Een gedeelte van de premie voor verzekeringen en lidmaatschappen

Vooral het uurtarief en de inkoopprijs van materialen en verzorgingsproducten zijn doorslaggevend.

Is een uurtarief van € 45 normaal?

Elk ondernemer mag zelf een prijs of uurtarief bepalen. Dit geldt dus ook voor de trimmer. Een uurtarief van € 45 wordt in 2024 veel gezien. Maar het is ook wel aan de hoge kant. Tenzij het een uurtarief betreft dat inclusief het gebruik van materialen, producten, huur en andere kosten is.

Soms wordt gezegd dat gediplomeerde trimmers duurder zijn (ongeveer € 60 per uur). Dat klopt niet. Zo is Trimsalon Limbo Rijksgediplomeerd en heeft 30 jaar ervaring. Toch ligt het uurtarief onder het gemiddelde. We hebben een minder groot winstoogmerk.

De gemiddelde prijs om je hond te laten trimmen

Landelijk gezien betaal je tussen de € 65 en € 75 voor het trimmen van een hond. Hier zitten wel grote marges tussen. De goedkoopste trimsalon vraagt een tarief vanaf ongeveer € 30. Bij de duurste trimsalon betaal je meer dan € 100. We hebben ook prijzen van meer dan € 150 gezien.

Op de kosten besparen

Bij sommige trimsalons betaal je altijd extra wanneer de hond klitten heeft. Of wanneer je niet zo vaak naar de trimsalon komt. Feitelijk word je hierop afgestraft. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn!

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om op de kosten te besparen. Bijvoorbeeld je hond thuis wassen. Hierdoor is de hond sneller klaar en worden er lagere kosten in rekening gebracht. Maar let op want van tevoren wassen is niet altijd gewenst. Juist door zelf te wassen kan de trimmer er moeite mee hebben om je hond goed in model te krijgen. Het wassen wordt tijdens of na de trimbeurt gedaan.

Heb je een ruwharige hond of een spaniël die geplukt moet worden? Was deze nooit van tevoren. Hierdoor worden de haren te zacht en kunnen ze niet meer geplukt worden.

Klitten bij de hond

Brengt een trimsalon kosten in rekening voor de aanwezigheid van klitten? Bespaar op de kosten door jouw hond dagelijks goed door te kammen of te borstelen. Hiermee voorkom je klitten of verwijder je aanwezige klitten. Dat bespaart de trimmer een hoop werk en voor jou een hoop geld.

De frequentie dat je naar de trimsalon gaat

Je kunt ook op de kosten besparen door minder vaak naar de trimsalon te gaan. Let wel op met welk type hond je dit doet. Sommige honden moeten echt drie keer of vaker in een jaar naar de trimsalon. Wanneer je maar één of twee keer per jaar gaat dan kan jouw hond huid- en vachtproblemen krijgen.

Er zijn trimmers die extra kosten in rekening brengen wanneer je slechts eenmaal of tweemaal per jaar komt. Op die manier kunnen ze net zoveel verdienen als wanneer je drie of vier keer per jaar zou gaan. Vraag dus van tevoren of het duurder is wanneer je af en toe komt.

Een abonnement bij de trimsalon

Wist je dat je bij Trimsalon Limbo een abonnement af kunt sluiten? Dit abonnement houdt in dat je drie keer per jaar naar de trimsalon komt en, afhankelijk van de abonnementsvorm, één tot drie keer per jaar voor een tussenbeurt. Bovendien ontvang je jaarlijks een fles shampoo of conditioner, afgestemd op de vacht van je hond.

Een abonnement verzekert je van een plekje in de trimsalon. Bovendien ben je financieel voordeliger uit. We helpen je met het bepalen welk abonnement je nodig hebt. Neem hiervoor contact op.

Extra tip: betaal nooit een uurprijs!

De meeste trimsalons hanteren vaste prijzen of vanafprijzen. Hierdoor is van tevoren duidelijk wat je gaat betalen. Dit vind je ook bij Trimsalon Limbo.

Helaas zijn er nog steeds trimmers die met een uurprijs werken. Je betaalt bijvoorbeeld € 45 per uur. Maar hoe lang is de trimmer eigenlijk met je hond bezig? Soms krijg je een inschatting van de tijdsduur. In de praktijk kan de trimmer veel langer bezig zijn.

Wanneer de trimmer ruim 3 uur met je hond bezig is, iets dat bij sommige rassen heel gebruikelijk is, moet je dus 3 × € 45 betalen. Dat is in totaal € 135. Dit is een hoog tarief om je hond te laten trimmen.

Wat kost het om je hond te laten trimmen bij de dierenarts?

In sommige dierenartspraktijken is het ook een trimsalon gevestigd. De tarieven in een dierenarts liggen vaak wat hoger. Zorg dus dat je van tevoren goed de prijzen met elkaar vergelijkt.

Hond laten trimmen bij een dierenwinkel

Dan heb je ook nog trimsalons die in een dierenwinkel gevestigd zijn. Bijvoorbeeld bij Pets Place, Intratuin en Ranzijn. Ook hier liggen de prijzen vaak wat hoger dan in een zelfstandige trimsalon. Bovendien werken veel dierenzaak trimsalons met een uurprijs. Hierdoor weet je nooit precies wat je moet betalen.

Wat kost een trimbeurt bij de fokker?

Heb je jouw hond bij een goede fokker gekocht? Sommige fokkers bieden aan om de pups die ze verkopen, ook te trimmen. Soms alleen een puppytrim, in andere gevallen kun je altijd bij de fokker terecht. Meestal is een trimbeurt bij de fokker goedkoper dan in een trimsalon. Maar dan moet de fokker dit natuurlijk wel aanbieden.

Ook nu weer is het goed om prijzen met elkaar te vergelijken. Vraag de prijs voor het trimmen van jouw hond niet alleen bij de fokker en minimaal drie trimsalons in jouw buurt op, maar ook bij de dierenarts, dierenwinkel/tuincentrum.

Houd er ook rekening mee dat de prijs soms weinig over de kwaliteit zegt. Een zeer ervaren trimmer kan ervoor kiezen om woekerprijzen te vragen, of juist klanten tegemoet komen met een voordelige prijs. Een onervaren trimmer kan zich gekwalificeerd voordoen met hoge prijzen of zulk slecht werk leveren dat deze toch maar lage prijzen hanteert.

Bijgewerkt: 27 mei 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.