Klitten bij de hond uitkammen
Een lange, korte, dikke of dunne vacht: elke hond kan klitten krijgen. Klitten bepalen de uitstraling van de vacht: het ziet onverzorgd uit. Daarnaast is er nog een probleem! Wanneer klitten te lang aanwezig zijn kan de vacht gaan vervilten. Hierdoor krijgt de huid geen lucht meer en ontstaan ernstige huidproblemen. Klitten bij de hond uitkammen is daarom heel belangrijk.
Hoe ontstaan klitten?
Klitten komen niet alleen bij honden voor: het wordt bij alle behaarde dieren gezien. Dus ook bij katten, konijnen, cavia’s en natuurlijk bij mensen. Het is een feit dat dieren met kort haar niet zo snel klitten krijgen. Bij lang maar ook bij dik haar gebeurt dit veel sneller. Zo zijn doodlevachten heel klitgevoelig!
Klitten zijn vaak het gevolg van wrijving. Doordat de haarschubben open staan en tegen elkaar worden gewreven haken ze makkelijker in elkaar. Dit zie je vaak bij honden die veelvuldig een halsband of een tuigje dragen. De vacht onder halsband of tuigje raakt heel makkelijk in de klit.
Een andere oorzaak is losse haren die niet op de grond vallen. Deze haren haken zich in de haren die nog in de huid vastzitten.
Wanneer je klitten te lang laat zitten dan gaan ze steeds meer aan elkaar kleven. Uiteindelijk ontstaat er een soort tapijt dat heel dicht op de huid zit. Door dat tapijt krijgt de huid geen lucht meer. Op den duur kunnen er ontstekingen en andere huidproblemen ontstaan.
Honden met klitten: de beste behandeling
Klitten bij de hond uitkammen is voor niemand een pretje. Voor de hond kan dat getrek aan zijn huid pijnlijk zijn. Vooral op gevoelige plekken zoals de buik, de liezen en in de oksels. Ook klitten bij de achterhand en de staart verwijderen vinden de meeste honden niet fijn.
Voor hondeneigenaren is klitten uitkammen een hele klus. De hond wringt zich in allerlei bochten om hier onderuit te komen. Bovendien is het volledig uitkammen arbeidsintensief.
Klitten uitkammen is alleen aan te raden wanneer de klitten nog oppervlakkig zijn. Zodra er vervilting optreedt is het vaak beter om de hond te scheren.
Stappenplan klitten uitkammen
Wanneer klitten alleen in de liezen en oksels aanwezig zijn dan is het geen probleem om het hier kort te scheren. Je ziet het niet en je hoeft de hond niet meer met uitkammen op deze gevoelige plekken te plagen.
De rest van de vacht wil je zo mooi mogelijk houden. Daarom is het zo belangrijk om klitten tijdig te verwijderen. Hieronder een stappenplan om klitten bij de hond (of kat) uit te kammen.
Zo verwijder je klitten bij je hond
Het is verstandig om elke dag even met een kam door de vacht van de hond te gaan. Niet alleen om op klitten te controleren maar ook om veel en beginnende klitten te verwijderen. Gebruik een kam waarbij de tanden niet te dicht op elkaar staan. Zet de tanden op de huid en beweeg naar de punten van de haren toe. Dit doe je over de hele vacht. Wees extra waakzaam op gebieden waar klitten vaker voorkomen:
- Achter en onder de oren
- In de baard
- Aan de achterhand (het kontje en de broek)
- Binnenkant poten
- Liezen en oksels
- Buik
Wanneer je klitten opmerkt is het belangrijk om deze voorzichtig te verwijderen. Kleine klitjes krijg je er makkelijk uit. Grotere klitten kun je het beste in laagjes loskammen. Hierbij begin je aan het uiteinde van de haren en werkt zo langzaam richting de huid toe.
Probeer de haren zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken. Zo trek je tijdens het uitkammen niet aan de huid.
Eerst behandelen met conditioner
Is klitten uitkammen te pijnlijk voor de hond? Probeer het dan eens met conditioner. Maak de hond nat en wrijf conditioner in de klitten. Laat dit vijf tot tien minuten intrekken. Probeer ondertussen met de kam de klitten er een beetje uit te krijgen. Je zal merken dat dit nu veel makkelijker gaat.
Spoel conditioner goed uit en maak de vacht droog. Nu kun je verder uitkammen.
Ontklitter gebruiken
Soms wachten hondeneigenaren te lang met het verwijderen kan klitten. Hierdoor zijn ze zo ernstig dat een bezoek aan de trimsalon de enige oplossing lijkt. Gelukkig hoeven we in de trimsalon de hond niet altijd kaal te scheren. Met een ontklitter is het mogelijk om grotere klitten pijnloos te verwijderen.
Zo’n ontklitter kun je ook voor thuis kopen. Het bestaat uit een kam met een soort mesjes. Die mesjes glijden makkelijker door de klit heen.
Er zijn verschillende soorten ontklitters verkrijgbaar. Welke je nodig hebt hangt van het vachttype van de hond af. Daarnaast zijn niet alle ontklitters geschikt voor beginners. Met sommige ontklitters kun je de huid serieus beschadigen.
Slicker brush
Sommige trimsalons adviseren een slicker brush voor het uitkammen van klitten. Wij raden dit absoluut af! Een slicker brush heeft metalen pinnen in best wel scherp zijn. De lange, gebogen pinnen dringen diep in lange en dikke vachten door. Maar ze kunnen ook pijnlijk bij gebruik zijn. Je merkt dat veel honden dit helemaal niet prettig vinden.
Bovendien kun je met een slicker brush de vacht aardig beschadigen, vooral wanneer je deze regelmatig gebruikt. In de trimsalon gebruiken we de slicker brush alleen voor het modelleren van de vacht, niet voor het verwijderen van klitten.
Wil je toch een slicker brush gebruiken? Kies dan voor een borstel met afgeronde punten. Hiermee voorkom je schade aan de vacht. Met deze slicker brush kun je de vacht wél vaker doorkammen.
Wanneer klitten er echt niet uitgaan
Soms lukt het gewoon niet om klitten bij de hond uit te kammen. Wat nu? Wanneer klitten vervilten is het uitkammen hiervan te pijnlijk en duurt veel te lang. In dit geval kun je beter de klitten eruit laten scheren.
Zit de hond helemaal onder de klit dan betekent dit dat de gehele vacht op één lengte wordt geschoren. We kiezen hierbij altijd voor 3 mm en soms 5 mm (indien mogelijk). Let op want in sommige trimsalons kiezen ze voor 1 mm. Dit is veel te kort waardoor de huid geen bescherming meer krijgt. Vraag daarom altijd naar 3 mm.
Bijgewerkt: 8 juni 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.