Elke dag klitten bij de hond
Heb je het idee dat jouw hond elke dag klitten heeft? Zoiets zie je vooral bij poedels en Doodles, boomertjes, Yorkshire terriërs en andere honden met lang haar. Ook rassen met veel onderwol kunnen snel klitten ontwikkelen. Ervaar je elke dag klitten bij de hond dan is het belangrijk dat je de juiste vachtverzorging biedt. Hiermee voorkom je straks een hoop ellende.
De oorzaak van klitten
Allereerst is het goed om te kijken waarom klitten ontstaan. Elke haar bestaat uit een schubben laat die in een bepaalde richting liggen. Dat voel je ook: wanneer je met je vingers langs de haar naar beneden glijdt dan gaat het heel makkelijk (je beweegt met de schubben mee). Probeer je vanaf de punt naar de wortel toe te wrijven dan voel je weerstand (tegen de schubben in).
De schubbenlaag beschermt de onderliggende lagen. Het heeft dus een duidelijke functie maar schubben zorgen helaas ook voor het ontstaan van klitten.
Hoe dan? Wanneer haren loslaten vallen ze vaak op de grond. Soms haken de schubben van de losse haren zich in de haren die nog in de huid vastzitten. Zo ontstaan klitten. Wist je dat er ook rassen zijn waarbij de losse haren niet of nauwelijks uitvallen? Deze rassen zijn erg klitgevoelig (onder andere de poedel en Doodle).
Waarom regelmatig kammen of borstelen zo belangrijk is
Bij klitgevoelige rassen is het belangrijk om dagelijks te kammen of te borstelen. Enerzijds controleer je hiermee op klitten. Anderzijds doe je dit om loszittende haren uit de vacht te verwijderen. Zo kunnen er geen (nieuwe) klitten ontstaan!
Niet elke hond hoeft dagelijks geborsteld of gekamd te worden. Bij honden met kort en glad haar is de kans op klitten heel klein. Een wekelijkse borstelbeurt is dan meer dan voldoende.
Borstelen doe je niet alleen voor het klitvrij houden van de vacht. Het is ook handig voor het verwijderen van onderwol. Denk maar eens aan de Duitse herder, de golden retriever of de Pomeranian. Die kunnen aardig wat onderwol verliezen! Ook onderwol kan namelijk gaan klitten én bezorgt veel overlast van hondenhaar in huis.
Elke dag klitten bij de hond? Zo reken je ermee af
Niet iedereen vindt het fijn om zijn of haar hond dagelijks te kammen of te borstelen. Toch is dit soms noodzakelijk en het hoort ook bij het houden van huisdieren. Je zorgt tenslotte ook goed voor jezelf, je partner en/of je kinderen. Jouw huisdier verdient ook een dagelijkse goede verzorging.
Voorkomen is altijd beter dan genezen. De beste manier om klitten te voorkomen is door de vacht regelmatig door te borstelen. Hoe vaak dit moet hangt van het type vacht af.
Langharige rassen moeten dagelijks worden geborsteld. Dit zijn onder andere de Shih Tzu, Maltezer, Yorkshire terriër, Amerikaanse Cocker Spaniël en de Bearded collie. Maar ook wassen waarbij de loszittende haren niet uitvallen, zoals de Doodle en poedel.
Bij kortharige rassen is eenmaal per week borstelen voldoende. Bijvoorbeeld de labrador, gladhaar foxterriër of de Mechelse herder. Ook veel honden met een ruwharige vaakst hoeven minder vaak geborsteld te worden. Bijvoorbeeld de ruwharige teckel of de ruwharige Jack Russellterriër.
Heeft jouw hond veel onderwol dan is het aan te raden om tijdens de ruiperiode dagelijks te borstelen. Hiermee raakt jouw hond de onderwol makkelijker kwijt. Voorbeelden hiervan zijn de Duitse herder, labrador, Border Collie en Pomeranian.
Welke borstel of kam moet je gebruiken?
Een borstel is voornamelijk bedoeld voor het verwijderen van losse haren, onderwol en vuil. Ook stimuleer je met een borstel de doorbloeding van de huid.
Met een kam controleer je makkelijk op klitten en haal je deze er ook goed uit. Sommigen adviseren een slicker borstel voor het verwijderen van klitten maar eigenlijk zou je dit niet moeten doen. Bij regelmatig gebruik van een slicker borstel breken de (lange) haren makkelijk af. Daarnaast vinden veel honden de slicker borstel te pijnlijk.
Welke kam is de beste keuze? Eigenlijk zou je drie verschillende soorten kammen moeten hebben:
- Een normale kam voor de controle en het verwijderen van kleine klitten
- Een kam met rollende pennen voor het verwijderen van grotere klitten
- Een klittenkam waarmee je ernstige klitten doorsnijdt.
De verschillende soorten kammen voorkomen dat jij jouw hond veel pijn doet. De dagelijkse vachtverzorging moet wel leuk blijven!
Hoe krijg ik ernstige klitten uit de vacht?
Wanneer klitten lange tijd aanwezig zijn dan haken ze steeds meer in elkaar. Uiteindelijk ontstaat er vilt, een soort tapijtje van vacht dat je niet meer uit elkaar kunt halen. Grote klitten en vilt zorgen ervoor dat jouw hond niet meer goed kan bewegen. Bovendien doen die klitten pijn en veroorzaken ze smetplekken en ontstekingen.
Heeft jouw hond ontzettend veel klitten? Het is zinloos om deze eruit te kammen. Ten eerste ben je hier dagenlang mee bezig. Daarnaast is dit een zeer pijnlijke behandeling.
Ernstige klitten of vilt kun je er het beste uitscheren. Dit kan alleen met een scheerkop die korter scheert dan de klit. Je kunt namelijk nooit door een klit heen scheren, alleen er onder. Boven de klit scheren heeft uiteraard geen zin want dan blijven klitten aanwezig.
Lukt het niet om zelf de klitten eruit te scheren of durf je dit niet zo goed? Maak dan een afspraak bij de trimsalon. Schaam je hier niet voor: je bent niet de eerste en zeker niet de laatste die op het laatste moment nog hulp inroept. Bedenk dat je het voor de gezondheid en het welzijn van jouw hond doet!
Een hond met klitten wassen
Vaak wordt geadviseerd om een hond met klitten te wassen. Dit zou ervoor zorgen dat je klitten er makkelijker uit krijgt.
Het klopt dat je met behulp van shampoo of conditioner vaak wat makkelijker door klitten glijdt. Hierdoor verdwijnen kleine klitten probleemloos. Wel moet je het haar dan ontwarren wanneer het nog in de shampoo of conditioner zit óf wanneer het nog nat is. Gaat het echter om vervilting dan gaat shampoo in het vilt zitten en wordt het probleem alleen maar groter.
Natscheren van een hond met klitten
Sommige trimsalons werken met een andere methode: het natscheren van een hond die in de klit zit. Het idee hierachter is dat de scheerkop niet met vuil wordt belast en hierdoor langer meegaat. Nat haar is langer dus hierdoor zou ook de vacht met klitten wat langer kunnen blijven.
Eigenlijk heeft nat scheren meer nadelen dan voordelen:
- Elektriciteit en water gaan nooit samen. Zelfs met een accutondeuse kan de hond een elektrische schok krijgen. Veel trimsalons zijn hier niet van op de hoogte!
- Scheerkoppen roesten ontzettend snel wanneer ze met water in aanraking komen. Ook wanneer je de scheerkop na gebruik goed droogt, heeft het water al zijn inwerking gehad.
- Nat haar is kwetsbaar en erg gevoelig voor beschadiging. Dat is waarom je jouw eigen haar, wanneer het nat is, nooit mag borstelen of kammen. Dit geldt voor hondenhaar ook!
Laat je hond bij voorkeur NIET nat scheren. Bij Trimsalon Limbo staat het welzijn en de gezondheid van jouw huisdier altijd voorop en de gezondheid van mijn gereedschap pas op de tweede plaats. Defect gereedschap kan ik herstellen, een kapotte vacht of angstige hond brengt veel meer leed met zich mee.
Bijgewerkt: 25 juni 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.