Snorharen knippen: wanneer en waarom

Niet alleen honden maar ook katten, konijnen, paarden en nog veel meer dieren hebben snorharen. Dit zijn stugge haren met speciale zenuwen. De snorharen zitten aan beide zijden van de snuit. Wist je dat een dier óók vergelijkbare zeer gevoelige haren op andere delen van zijn lichaam heeft? Hondenfokkers trimmen de snor- en sinusharen vaak al op de leeftijd van 4 tot 6 weken weg. In de trimsalon worden snorharen ook vaak geknipt.

De functie van snorharen en sinusharen

Sinusharen herken je aan hun dikte en stugheid. Snorharen zijn ook sinusharen, we noemen het alleen snorharen omdat ze op de plek van de snor zitten.

Dieren kunnen snorharen individueel bewegen. De uiteinden bevatten speciale zenuwen die erg gevoelig zijn. Met snorharen, tastharen of sinusharen kan het dier de vorm en afmeting of diepte van een object inschatten. Dit is vergelijkbaar met een voorwerp met je vingers aftasten.

Waarom hondenfokkers snorharen knippen

Veel hondenrassen worden in een bepaald model getrimd. Dit hoort nu eenmaal bij het beeld dat we van het ras hebben. Fokkers vinden het belangrijk om hun puppy’s op zo jong mogelijke leeftijd aan het trimmen te laten wennen. Daarom worden puppy’s vaak op de leeftijd van 4 tot 6 weken voor het eerst getrimd.

In de trimsalon krijgt een puppy op de leeftijd van 10 tot 12 weken zijn eerste trimbeurt. Soms wat later, dit is afhankelijk van het ras.

Tijdens het trimmen kan het dat de snorharen of andere tastharen geknipt worden. Dit gebeurt vooral bij rassen waarbij het hoofdje in een bepaald model moet worden gebracht. Denk maar aan de Amerikaanse Cocker Spaniël, de Doodle of de Shih Tzu.

Het is lastig om het snuitje te trimmen en de snorharen te laten staan. Daarom worden deze meegeknipt. Bovendien zorgt dit ook nog eens voor een strakker resultaat.


Snorharen knippen: nooit voordat een hond 12 weken oud is!

Verschillende dierenartsen geven aan dat je snorharen liever niet afknipt. Je ontneemt een dier hiermee zijn tastzin. Toch blijven zowel hondenfokkers als trimsalon vasthouden aan het knippen van snorharen.

Wil je jouw hond in een bepaald model trimmen dan ontkom je er niet aan om de snorharen mee te (laten) knippen. Gelukkig kunnen we veel honden hier goed mee omgaan en groeien de snorharen weer aan.

Bij puppy’s is het belangrijk om de snorharen nooit af te knippen. Voor jonge dieren zijn deze gevoelige tastharen ontzettend belangrijk. Puppy kan hiermee zijn weg in een donkere of kleine ruimte vinden. Ook helpen snorharen de pup om de vorm, grootte en textuur van een object te beoordelen.

Het is belangrijk dat puppy’s de kans krijgen om zich volop te ontwikkelen. Het is dan ook een slechte zaak dat sommige hondenfokkers de snorharen al vóór de 12 weken weghalen. Ik meer mee belemmeren fokkers de pup in zijn ontwikkeling. Dit feit wordt vaak weggelachen want het zal wel onzin zijn, maar het heeft ook decennialang geduurd voordat mensen erachter kwamen dat het couperen (afknippen) van hondenstaarten heel slecht is.

Is het vanaf de leeftijd van 12 weken wel aan te raden?

Eigenlijk zou je de snorharen of tastharen nooit af moeten knippen. Honden en andere dieren hebben deze gevoelige sinussen er niet zomaar. Ze stellen het dier in staat om informatie over hun omgeving te verzamelen.

Helaas schrijven veel rasstandaarden voor dat de snuit glad is. Je kunt in dit geval het snuitje niet glad maken en de snorharen laten staan. Dit kost ontzettend veel tijd en ziet ook nog eens rommelig uit.

Wanneer puppy ouder dan 12 weken is dan kun je beginnen met het voorzichtig afknippen van de snorharen. Puppy moet hier eventjes aan wennen met de meeste jonge honden ondervinden hier geen last van. Laat andere sinussen waren, zoals boven de ogen en aan de zijkanten van het hoofdje, zoveel mogelijk staan.

Situaties waarbij je snorharen nooit knipt

Uit onderzoek blijkt dat honden zonder snorharen zich minder goed in donkere ruimtes bewegen. Ze kunnen namelijk niet zo goed voelen of er voorwerpen in de buurt zijn. Hierdoor zijn ze veel voorzichtiger.

Op zich maakt dit voor een huishond vanaf 12 weken niet zoveel uit. Alleen voor wilde honden zou het ontbreken van de snorharen levensbedreigend kunnen zijn. Huishonden liggen ‘s nachts meestal lekker in hun mandje, op de bank of zelfs in bed.

Toch zijn er situaties waarbij je de snorharen beter kunt laten staan:

  • Bij honden die blind zijn of zeer slecht kunnen zien.
  • Senior honden met dementie.
  • Wanneer een hond zich, na het afknippen van de snorharen, lange tijd onzeker voelt.
  • Bij actieve jachthonden.

Kijk dus altijd hoe jouw hond op het knippen van snorharen reageert. Het is normaal dat het dier de eerste twee dagen wat terughoudender reageert, vooral in een ruimte waar minder licht is. Wanneer de hond zich na twee dagen herpakt dan is er niks aan de hand en kun je de volgende keer opnieuw de snorharen knippen.

Niet doen: de snorharen uittrekken

Je hoort wel eens dat mensen of zelfs trimsalons de snorharen van honden uittrekken. Dit mag nooit gebeuren! Het uittrekken van snorharen is voor de hond maar ook voor elk ander dier zeer pijnlijk. Bovendien is er altijd een kans dat je hiermee het haarzakje beschadigt en dat de snorhaar nooit meer teruggroeit.

Bijgewerkt: 25 juni 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.