Vachtmijt hond herkennen en behandelen

De hondentrimsalon is de poortwachter van de dierenarts. Tijdens de trimbeurt worden soms huid- of vachtproblemen ontdekt. Het kan dus zomaar dat je bij mij het advies krijgt om een afspraak bij de dierenarts te maken.

Je hond kan last hebben van parasieten. Een van die parasieten is de vachtmijt. Er zijn verschillende soorten hiervan, maar de cheyletiella mijt kom je het vaakst tegen. Vachtmijt bij de hond veroorzaakt verschillende klachten waaronder een doffe vacht, roos, schilfers en uiteindelijk haaruitval. Helaas is vachtmijt ook besmettelijk voor mensen. Een goede behandeling is dus belangrijk.

Informatie over mijten

De vachtmijt behoort tot de acaria oftewel mijten en teken. Een interessant weetje: ze vallen onder de spinachtigen.

Een van de meer dan 500 soorten mijten is de vachtmijt. De werkelijke naam is schilfermijt, hiervan zijn er verschillende soorten. Ze behoren allemaal tot de parasitaire mijten van het geslacht cheyletiella.

Naast de schilfermijt heb je ook de schurftmijt, deze behoort tot een andere familie. Soms wordt met vachtmijt ook wel de schurftmijt bedoeld. Dit kan voor verwarring zorgen.

Levenswijze van de vachtmijt

Vachtmijten leven van het bloed van hun gastheer. Zowel mensen als dieren kunnen besmet raken met vachtmijt. Dit komt het vaakst voor bij de hond, kat, konijn, cavia en paard. De schilfermijt kan de mens bijten maar niet van diens bloed leven. De schurftmijt kan dit wel.


Schilfermijt (echte vachtmijt)

De schilfermijt komt veel bij honden en katten maar ook bij konijnen en hazen voor. Schilfermijt is erg besmettelijk, dieren steken elkaar makkelijk aan.

Vachtmijten komen wereldwijd verspreid voor, dus ook in geheel Europa. De gehele levenscyclus vindt op de gastheer plaats. Vrouwtjes leggen hun eitjes in de vacht, hier komen de eitjes ook uit. De nimfen (jonge vachtmijten) worden op de gastheer volwassen.

In sommige gevallen verlaten mijten hun gastheer. Dit is bijvoorbeeld om zich voort te planten of om op zoek te gaan naar een nieuwe voedselbron. Vachtmijten kunnen niet vliegen maar verplaatsen zich door te lopen. Wanneer dieren met elkaar in contact komen geeft dit aan de vachtmijt de kans om zich te verplaatsen.

Vachtmijt herkennen

Hoe weet je of je te maken hebt met de vachtmijt bij de hond? Een vachtmijt is klein, ongeveer 0,5 mm. Het is moeilijk om hem met het blote oog waar te nemen. Toch kan dit, bijvoorbeeld met een vergrootglas. Daarnaast is het mogelijk om een monster te nemen en dit onder de microscoop te bekijken.

Heeft de hond vachtmijt dan zie je soms veel losse schilfers op de rug, in de nek of los op de haren zitten. Dit is een van de eerste symptomen van vachtmijt. Juist het ontstaan van schilfers is verantwoordelijk voor de benaming schilfermijt. Naast schilfers zal ook de vacht er dof uitzien. Verder raken er veel haren los. Vachtmijt bij de hond herken je uiteindelijk aan kale plekken.

Vachtmijt behandelen (schilfermijt)

Is het nodig om vachtmijt bij de hond te behandelen? Ja, uit zichzelf gaat het niet weg. Bovendien is vachtmijt ontzettend besmettelijk voor anderen honden en overige huisdieren. Daarnaast kan vachtmijt op de mens overgaan, hoewel deze niet van menselijk bloed kan leven.

Gelukkig is vachtmijt oftewel schilfermijt goed te behandelen. Dit gebeurt met een speciale shampoo of een spot-on. Hierin zitten werkzame stoffen die afrekenen met vachtmijt en de nimfen. De eitjes van de vachtmijt blijven onaangetast, daarom is een herhalende behandeling vaak nodig. Meestal gebeurt een tweede behandeling na 2-4 weken.

Tegen vachtmijt behandelen is in de trimsalon niet mogelijk. Wel krijg je het advies om een goed middel bij de dierenarts of de dierenspeciaalzaak te halen. Bedenk dat je de behandeling altijd een tweede keer moet herhalen!

Behandel ook andere dieren in huis

Heeft de hond vachtmijt dan is het belangrijk om ook andere huisdieren te behandelen. De kans is namelijk groot dat deze net zo goed besmet zijn. Helaas zie je dit niet altijd, let daarom goed op de symptomen of klachten.

Bij de dierenarts laat je controleren of de behandeling goed aanslaat. Ook kun je dit zelf controleren door dagelijks de vacht in de gaten te houden.

Schurftmijt bij de hond

Een hond kan ook besmet raken met schurftmijt. Ook dit wordt vaak aangeduid als vachtmijt bij de hond, hoewel schurftmijt eigenlijk iets anders is. De aandoening schurft wordt ook wel scabiës genoemd.

Schurftmijt ziet er wat anders uit dan schilfermijt (vachtmijt). Hij is ronder van vorm en ziet er eigenlijk een beetje misvormd uit. In dat opzicht heeft de schilfermijt een betere look.

Schurftmijten zijn minder dan een halve millimeter groot. Ze graven gangetjes in de huid van hun gastheer. In de gangetjes paren ze en worden de eitjes gelegd. Hoe meer schurftmijt bij de hond, hoe groter het gangenstelsel wordt.

Schurftmijt veroorzaakt zowel bij mens als dier de huidaandoening schurft. Bij mensen komt het voornamelijk tussen de vingers voor, bij honden kan het op verschillende plekken ontstaan.

Schurftmijt bij de hond herkennen

Heeft de hond last van vachtmijt of schurftmijt? Bij vachtmijt oftewel schilfermijt zijn er duidelijke schilfers en later ook kale plekken aanwezig. Bij schurftmijt (schurft) ontstaat er hevige jeuk. Een rode huiduitslag met bultjes is soms zichtbaar, hoewel dit pas na enkele weken ontstaat.

Honden met schurftmijt zullen krabben, hierdoor ontstaan er makkelijk huidbeschadigingen. Wanneer bacteriën via een wondje binnendringen kan er een secundaire ontsteking ontstaan.

Opvallend is dat de jeuk vooral ‘s nachts en bij warmte heviger wordt. Bedenk dat schurftmijt net als vachtmijt zeer besmettelijk is. Besmetting vindt plaats via huidcontact of vachtcontact. Heeft je hond schurftmijt en aai of knuffel je hem dan is de kans groot dat je zelf ook besmet raakt.

Schurftmijt behandelen

Ook schurftmijt bij de hond is makkelijk te behandelen. Een speciale shampoo of spray zorgt ervoor dat de hond snel van de klachten afkomt.

Verder kun je een antibacteriële shampoo gebruiken om de korsten van de huid te verwijderen. Houd er rekening mee dat je mogelijk zelf ook besmet bent met schurftmijt. Bij de huisarts is hier een middel voor verkrijgbaar.

Mijten bestrijden

Zowel vachtmijt als schurftmijt zijn erg besmettelijk. Mijten bestrijden moet daarom direct plaatsvinden. Door een goede hygiëne is het mogelijk om vachtmijt of schurftmijt te voorkomen.

Breng besmette dieren niet met de andere dieren in contact maar zet ze apart. Na de eerste behandeling is het wel mogelijk om ze weer terug te plaatsen.

Bijgewerkt: 25 juni 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.