De puppy trimsalon

Voor jezelf en voor puppy is het belangrijk om zo vroeg mogelijk naar de trimsalon te gaan. Zo leert puppy dat een trimbeurt bij zijn of haar leven hoort. Bovendien voorkom je ernstige klitten in de vacht en ziet je hond er altijd mooi uit. Vanaf de leeftijd van 11 weken maak je een afspraak bij de puppy trimsalon.

Puppy voor het eerst in de trimsalon: de kennismaking

Soms wordt de pup bij de fokker voor het eerst getrimd. Dit gebeurt op de leeftijd van 4-8 weken, afhankelijk van het ras. Niet alle fokkers houden zich hiermee bezig. Het is dus altijd goed om al op zeer jonge leeftijd naar de trimsalon te gaan.

De eerste keer dat puppy in de trimsalon komt wordt deze nog niet echt getrimd. De pup maakt op een ontspannen manier kennis met de trimsalon, de trimtafel en de materialen. Ik controleer de vacht van de hond en je ontvangt tips en adviezen over de vachtverzorging thuis. Ook hoor je wanneer het tijd is voor de eerste trimbeurt. We maken hier gelijk een afspraak voor.

Vanaf 11 weken de eerste trimbeurt

Sommige rassen hebben al heel vroeg hun eerste trimbeurt nodig. Dit zijn onder andere de Maltezer, Shih Tzu, Doodle, Cocker Spaniël en overige rassen met een van nature lang of veel haar.

Heb je een ruwharige hond die geplukt moet worden, of een hond met glad of kort haar? Bij deze honden vindt de eerste trimbeurt plaats wanneer puppy tussen de 20 weken en 30 weken is. Plukhonden zijn soms zelfs later aan de beurt. Toch is het ook voor plukhonden goed om al op jonge leeftijd met de trimsalon kennis te maken.

Werkwijze in de puppy trimsalon

In de puppytrimsalon werk ik stap voor stap toe naar een complete trimbeurt. Dit begint al tijdens de eerste kennismaking. Puppy mag op de trimtafel staan en kennismaken met de verschillende apparaten en materialen. Ondertussen wordt bekeken hoe jouw pup op het kammen, borstelen en geluiden reageert.


Puppy knippen, scheren, plukken of een andere trimbeurt

Bij het trimmen van een puppy wordt altijd rekening gehouden met het puppymodel. Dit betekent dat de pup een ander model krijgt dan wanneer hij volwassen is. Enerzijds heeft dit met de bouw van de pup te maken. Maar ook met de aanwezigheid van de puppyvacht, die tussen de zeven en negen maanden plaatsmaakt voor de volwassen vacht.

Afhankelijk van het ras en jouw wensen wordt een puppy geknipt, geschoren of klitten verwijderd. Uiteraard gaat puppy ook in bad en wordt vakkundig gedroogd.

Het ontwollen of plukken van een puppy is mogelijk vanaf 7-9 maanden, wanneer de eerste vachtwisseling heeft plaatsgevonden. Dit kan per ras maar ook per individuele hond heel erg verschillen. Het is zeker goed om af en toe naar de puppy trimsalon te komen om de vacht te laten controleren.

Wassen en drogen in de puppy trimsalon

Puppy’s mogen gewassen worden vanaf de leeftijd van ongeveer acht weken. Dit is in deze periode vaak nodig: veel jonge honden ruiken sterk naar urine. Dit komt omdat ze nog niet zo netjes hun behoefte doen. Ook de nestgeur kan sterk aanwezig zijn.

Vind je jouw pup te kwetsbaar om hem of haar zelf te wassen? Laat dit in de puppy trimsalon doen. Ik was het jonge dier met speciale en milde puppyshampoo. Vervolgens maakt puppy gelijk kennis met de waterblazer. Sommige puppy’s vinden dit nog te spannend waarbij ik ter afwisseling gebruik van de handföhn.

Zelf je puppy thuis wassen? Doe dit nooit met mensenshampoo, babyshampoo of afwasmiddel! Dit is hartstikke slecht voor de huid en vacht. Koop een speciale puppyshampoo, bij voorkeur op basis van natuurlijke ingrediënten. Bij Trimsalon Limbo koop je de beste puppyshampoo met kruidenoliën, deze werkt huidherstellend.

Wat kost een puppy trimmen?

Veel mensen schaffen een puppy aan zonder zich bewust te zijn van de extra kosten die dit met zich meebrengt. Denk maar aan de grote hoeveelheden voer die een hond gedurende zijn leven naar binnen werkt. Maar ook verzorgingsproducten, speelgoed, de dierenarts, hondenopvang en natuurlijk de trimsalon.

Een puppy trimmen is vaak goedkoper dan wanneer de hond volwassen is. Dit is wel weer afhankelijk van het ras en de vacht. Sommige puppy’s zijn met 12 weken ook toe aan een normale trimbeurt. In dit geval liggen de kosten gelijk aan latere beurten.

Je laat een puppy trimmen vanaf € 25 maar dit kan dus ook duurder zijn, zo tussen de € 40 en € 60.

Uiteindelijk gaat het erom dat de pup aan de trimbeurt en dagelijkse vachtverzorging went, vrij van klitten en natuurlijk mooi in model is. Probeer dus niet op de kosten te besparen door een trimbeurt zo lang mogelijk uit te stellen.

Bijgewerkt: 25 juni 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.