Improper coat Doodle laten trimmen

Soms ziet een Doodle anders uit dan je zou verwachten. De vacht lijkt niet op die van een poedel maar heeft veel weg van een labrador, cocker spaniël of misschien wel een ander ras. Dit noem je ook wel een improper coat Doodle. Het gaat hier niet om een ziekte maar een afwijking van de vacht. Deze Doodles verliezen (veel) haar. Een improper coat Doodle laten trimmen? Trimsalon Limbo heeft ervaring met improper coat vachten.

Wat is een improper coat?

De eerste Doodle was een kruising tussen een labrador en een poedel, ook wel Labradoodle genoemd. Het idee was het creëren van een allergievriendelijke geleidehond. In de jaren 70 werden er regelmatig ruwharige Labradoodles geboren. Dit ontstond door een mutatie in een van de genen.

Uiteindelijk werd alleen met de gewenste honden doorgefokt, waardoor de Labradoodle maar ook elke andere Doodle nauwelijks haren verliest. Toch is een Doodle in de rui, net als elke andere hond. Omdat deze rui het gehele jaar door plaatsvindt merk je er bijna niks van!

Een improper coat is een Doodle met een vacht die (flink) verhaart. Bovendien ziet deze vacht er niet uit als die van een Doodle of poedel. Velen vinden dit ongeschikt, vandaar de benaming improper coat.

  • Improper = ongeschikt
  • Coat = vacht

Het herkennen van een IC vacht

Sommige Doodles hebben een steile vacht, anderen krullen. De meeste Doodle hebben een volle en dikke vacht. Een improper coat vacht herken je door het ontbreken van een volle haargroei op de snuit en wenkbrauwen. Ook het haar op de voorpoten en het lijf groeit minder dan gebruikelijk.

Een ander kenmerk is dat de IC vacht (flink) verhaart, net als bij veel rassen het geval is. Hiermee is een improper coat Doodle geen allergievriendelijke hond.

Met de improper coat Doodle naar de trimsalon

Elk hond heeft baat bij een trimbeurt, ongeacht het ras of het type vacht. Wel bepaalt de vacht hoe vaak een trimbeurt nodig is. Ook de persoonlijke wensen van de eigenaar spelen hierin mee. Sommige rassen kunnen eenmaal per jaar naar de trimsalon, anderen moeten elke 6 tot 8 weken.

Een echt Doodlemodel is niet altijd mogelijk

Doodles worden vaak in model teddybeer getrimd. Bij Trimsalon Limbo kun je ook terecht voor andere modellen. Sommige van deze modellen zijn nog experimenteel en worden nergens anders in Nederland toegepast.

Ook met een improper coat Doodle is het mogelijk om deze in een experimenteel model te laten trimmen. Maar je kunt ook het ras aanhouden waarmee de poedel gekruist is. Bijvoorbeeld bij een Golden Doodle (kruising poedel X golden retriever) waarbij gekozen wordt voor het golden retriever model. Soms met een kleine afwijking.

Het leuke aan een improper coat Doodle laten trimmen is de verrassing in welk model jouw hond wordt getrimd. Durf je dit aan? Maak een afspraak bij Trimsalon Limbo. Wanneer je liever op safe speelt dan gaan we voor een standaardmodel.

Het is belangrijk om te weten dat de meeste improper coat Doodles niet in het standaard doodlemodel getrimd kunnen worden. Dit komt omdat ze te weinig haargroei in het gezicht, de poten en het lijf hebben.

Vachtverzorging van de improper coat Doodle

Een improper coat Doodle heeft een hele andere vacht dan je van een Doodle gewend bent. Dit komt door een mutatie in het verantwoordelijke gen. Hierdoor heeft de vacht weinig van een Poedel weg maar meer van die van het ras waarmee hij gekruist is. Het komt zelfs voor dat de vacht helemaal niet op een van beide (voor)ouders lijkt!

Doodles hebben vaak een fleecevacht, lichtgolvend of krullend. Soms ook stijl. Omdat deze vacht niet tot nauwelijks uitvalt ontstaan er snel klitten. Dit betekent dat een dagelijkse vachtverzorging noodzakelijk is.

Bij de improper coat Doodle heb je vaak wat meer geluk. Omdat de vacht minimaal twee keer per jaar verhaart ontstaan er minder snel klitten. Ook is de vacht vaak wat dunner, iets dat tijdens de verzorging veel makkelijker doorkambaar is.

Het is aan te raden om de improper coat Doodle 2 tot 3 keer per week goed door te kammen. Controleer hierbij op klitten en verwijder deze.

Het wassen van de Doodle met improper coat vacht

Wanneer je jouw improper coat Doodle laat trimmen wordt deze ook altijd gewassen en gedroogd. Dit hoort bij de standaard trimbeurt. Wil je jouw Doodle thuis wassen? Dit kan, afhankelijk van de viezigheid, 4 tot 10 keer per jaar.

Normaal is het gebruikelijk om een Doodle niet alleen met de juiste hondenshampoo te wassen maar hem ook met speciale Doodlecreme te behandelen. Dit zorgt ervoor dat er minder snel klitten in de vacht ontstaan. Bij een improper coat Doodle hangt het van de vacht af of je een crèmespoeling gebruikt. Dit is niet altijd nodig.

Twijfel je hierover? Kom met je improper coat hond even naar Trimsalon Limbo (alleen op afspraak). Je ontvangt advies over de juiste vachtverzorging, het wassen en drogen van de hond.

Wat kost een improper coat Doodle laten trimmen?

Soms is een improper coat Doodle laten trimmen goedkoper dan een trimbeurt bij een standaard-Doodle. Dit komt omdat de improper coat vacht vaak minder klitten bevat. Ook is de vacht wat sneller in model te trimmen.

De prijs is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de aanwezigheid van klitten, de dikte en lengte van de vacht, hoe groot jouw Doodle is maar ook het gewenste model. Bovendien speelt het temperament mee: angstige, zeer drukke of agressieve honden vragen meer tijd van de trimmer.

Daarom is het zo goed om jouw hond zo snel mogelijk op trimbeurten voor te bereiden. Begin hier al op jonge leeftijd mee. Daar heb jij maar ook de hond profijt van.

Bijgewerkt: 25 juni 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.