Basset Hound trimmen

De Basset Hound trimsalon is gespecialiseerd in het trimmen van dit ras. Omdat de Basset Hound snel last heeft van smetplekken is het belangrijk om hem op de juiste manier te laten trimmen. Helaas gaat het om een ras dat niet meer zo populair is als vroeger, waardoor niet elke trimsalon hier ook ervaring mee heeft. Op deze pagina vind je meer informatie over het trimmen van dit ras en wat hier de kosten van zijn.

De vacht van de Basset Hound

Vaak wordt met de Basset Hound verschillende Bassetvormen bedoeld, maar feitelijk is de Basset Hound een erkend ras. Qua vacht is hij niet te vergelijken met bijvoorbeeld de Basset Fauve de Bretagne. Hij heeft wel een vergelijkbare vacht als de Artésien-Normand, alleen heeft de Basset Hound veel meer huidplooien. Daar moet tijdens het trimmen echt rekening mee worden gehouden!

De vacht van de Basset Hound is kort, dicht en glad. Zowel in het voorjaar als het najaar kan de hond flink verharen. Tijdens de ruiperiode is het dan ook belangrijk om de vacht dagelijks door te borstelen.

De Basset Hound trimsalon

Met ruim 30 jaar ervaring kun je met jouw Basset Hound bij Trimsalon Limbo terecht. Een trimbeurt bestaat uit het verwijderen van alle loszittende haren. De huid tussen de rimpels kan snel gaan smetten. Die plekjes worden extra goed schoongemaakt en ontsmet, zodat er geen huidontstekingen ontstaan.

Verder bestaat de trimbeurt uit wassen en drogen, met name tussen de rimpels. Na de wasbeurt ziet het wit van je hond er veel frisser uit. Geniet hier nog even van want met zijn speelse gedrag wil het dier nog wel eens in de modder springen.

Indien nodig knip ik de nagels. Als laatste nog een goede afwerking zodat de hond een mooie glans over de vacht krijgt.


Wat je thuis kunt doen

In het voorjaar en het najaar komt de Basset Hound in de ruiperiode. Hierbij vindt er een wisseling van vacht plaats, bedoeld om zich voor te bereiden op de winterperiode of de zomerperiode. Tijdens de ruiperiode is het goed om de hond met een rubberen borstel dagelijks te verzorgen. Je kunt er eventueel ook een speciale handschoen voor gebruiken.

Lukt het niet om alle loszittende haar weg te krijgen? Laat je Basset Hound trimmen: dit scheelt echt ontzettend veel hondenhaar. Na een trimbeurt merk je dat er veel minder hondenharen in je woning terechtkomen.

Sommige Basset Hounds zijn het hele jaar door in de rui. Meestal heeft dit met het binnenklimaat te maken. Wanneer het bijvoorbeeld het hele jaar door 18 °C tot 22 °C in de woning is, blijft de hond in de rui.

Eigenlijk zou je echt een winterperiode en zomerperiode in de woning moet creëren, maar dit is niet aangenaam om in te wonen. Je moet dus maar accepteren dat je hond vaker in de rui is dan je zou willen.

Om zo min mogelijk last te hebben van uitvallend hondenhaar kun je eventueel elk kwartaal naar de trimsalon komen. Vallen de loszittende haren wel mee? Dan is twee keer per jaar naar de trimsalon meer dan voldoende.

Kosten Basset Hound trimmen

Een trimbeurt voor de Basset Hound duurt tussen de 45 en 60 minuten. Hierbij wordt uitgegaan van normaal gedrag (oftewel de hond werkt goed mee). De kosten voor een trimbeurt zijn niet zo hoog. Op de tarievenpagina vind je wat voorbeelden. Houd er wel rekening mee dat je hier een prijs vindt voor alle Bassetvormen en dat het trimmen van jouw ras waarschijnlijk goedkoper is.

Wanneer je de prijs wil weten kun je ook telefonisch contact opnemen. Of stuur een mailtje: binnen 48 uur ontvang je antwoord. Houd er wel rekening mee dat je pas na de trimbeurt de exacte prijs hoort. Dit komt omdat het helemaal van het gedrag van de hond afhangt hoelang de trimbeurt gaat duren.

Verder kunnen huidontstekingen of smetplekken ervoor zorgen dat de hond wat langer op de trimtafel staat. Misschien vervelend dat het wat langer duurt of wat meer kost maar het is belangrijk dat jouw hond een gezonde huid en vacht heeft.

De Basset Hound laten scheren, knippen of plukken

Het is niet aan te raden om de Basset Hound te laten scheren. Hiermee wordt de hele vacht verpest! Scheren zorgt er niet voor dat de hond minder ver haast dus eigenlijk is een trimbeurt met de tondeuse totaal nutteloos. Het kan zelfs blijvende schade aan de vacht en de huid aanrichten.

Ditzelfde geldt voor knippen. De vangst is te kort en glad om in te knippen of uit te dunnen. Verder mag de Basset Hound nooit geplukt worden! Dit is een behandeling die alleen geschikt is voor honden met een echte plukvacht zoals de Airdale terriër of de Basset Fauve de Bretagne.

Waarschuwing: een Basset Hound laten plukken dierenmishandeling. Het doet erg pijn bij dit ras en het kan huidontstekingen veroorzaken.

Bijgewerkt: 14 juli 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.