Basenji trimsalon

De Basenji heeft korte en dunne haren. Vaak wordt gedacht dat dit ras nauwelijks verhaart maar dit kan er twee keer per jaar hevig aan toe gaan. Je vindt dan overal in huis de korte stekende haartjes die vaak moeilijk weg te krijgen zijn. Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen om minder last van de ruiperiode te hebben. In de Basenji trimsalon ontvangt jouw hond de juiste trimbeurt.

De Basenji laten trimmen

Het is aan te raden om twee per jaar naar de Basenji trimsalon te komen. Doe dit bij voorkeur tijdens de ruiperiode, in het voorjaar en in het najaar. Na een trimbeurt heb je veel minder last van rondvliegend haren in jouw woning en op jouw kleding. Dat scheelt enorm!

Tijdens de trimbeurt borstel ik de vacht van de Basenji met een speciale rubberborstel goed door. Dit is bedoeld om alle loszittende haren weg te krijgen. Een fijne kam haalt de laatste loszittende haren weg.

Ik kijk de oren na en maak ze eventueel schoon. Hierna gaat jouw Basenji lekker in bad. Ik was hem met een huidherstellende hondenshampoo. Dan is het tijd om de Basenji goed droog te blazen. Dit gebeurt met behulp van een speciaal apparaat dat de resterende losse haren eruit blaast.

Om de vacht extra glans mee te geven volgt er nog een speciale afwerking. Indien nodig worden ook de nagels geknipt.

Het in model knippen van de staart

Het enige waar soms in geknipt wordt is de staart. De een houdt van een gladde staart, de ander vindt de uitstekende haartjes wel grappig. In het laatste geval zorg ik dat de staart één mooi geheel vormt, zonder rare piekjes.


Is het nodig om naar de Basenji trimsalon te gaan?

Thuis is de vachtverzorging van de Basenji heel makkelijk. Het is voldoende om de hond eenmaal per week met een rubberen borstel of een rubberen handschoen door te borstelen. Daarnaast is het aan te raden om de Basenji minimaal vier keer per jaar te wassen.

Het kan dat je veel hinder hebt van uitvallende haren. Vooral tijdens de ruiperiode kan dit tot wanhoop leiden. In dit geval is het verstandig om twee keer per jaar een afspraak bij de Basenji trimsalon te maken. Doe dit ook wanneer je jouw hond lekker fris wil laten wassen.

Basenji trimmen: de kosten

Een Basenji laten trimmen duurt gemiddeld 3 tot -45 minuten. Een en ander is ook afhankelijk van het gedrag en karakter van de hond. Daarnaast speelt hoeveelheid loszittende haren mee. Tijdens de ruiperiode moet de Basenji intensiever getrimd worden.

De kosten voor een Basenji trimbeurt vind je op de tarievenpagina. Dit is vergelijkbaar met een Beagle trimmen. Heeft jouw hond vlooien, andere parasieten of een specifieke behandeling nodig? Dan geldt een afwijkende prijs.

De Basenji aan de trimsalon laten wennen

Elke hond kan naar de trimsalon, ook de Basenji. Het is aan te raden om een Basenji pup zo vroeg mogelijk aan de trimbeurt te laten wennen. Maak een afspraak wanneer die tussen de 10 en 12 weken oud is. Je komt dan voor een eerste kennismaking langs. Tijdens deze kennismaking ontvang je gelijk tips en adviezen over de vachtverzorging en eventueel de opvoeding.

De Basenji kan voor het eerst getrimd worden wanneer hij tussen de 14 en 20 weken oud is. De ideale leeftijd om hem aan alles te laten wennen. Maar ook om er een mooie pup van te laten maken.

Natuurlijk kan ook de oudere Basenji voor het eerst naar de trimsalon. Hierbij is het belangrijk dat het volwassen dier aan aanrakingen gewend is. Heb je nog vragen of wil je eerst kennismaken? Neem gerust contact op.

Bijgewerkt: 14 juli 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.