Airedale terriër scheren

Vaak hoor je dat de Airedale terriër nooit geschoren mag worden. Niets is minder waar: scheren is wel degelijk mogelijk. Wel moet het scheren met goed beleid gebeuren, vooral wanneer de hond vooraf altijd geplukt werd. Op deze pagina vind je alle informatie over het laten scheren van de Airedale terriër.

De vachtstructuur van de airedale terriër

Dit ras is de grootste terriër en heeft een imposant uiterlijk. Hij is langbenig en wat direct opvalt is zijn ruwe vacht. Het is deze vachtstructuur die ervoor zorgt dat de airedale terriër geplukt moet worden.

Bij het plukken worden dode dekharen met de vingers of een speciaal trimmesje verwijderd. Dit is echt nodig want die dode dekharen vallen niet vanzelf uit. Door de fok is een vachtstructuur ontstaan waarbij altijd menselijke hulp nodig is om van de dekharen af te komen.

Met plukken doe je de airedale terriër een groot plezier. Hij heeft minder last van jeuk en vaak vindt hij het plukken ook nog eens zeer prettig. Het plukken vindt gewoonlijk twee keer per jaar plaats.

Wat er gebeurt wanneer je een airedale terriër scheert

Sommige mensen hebben goede redenen om hun airedale terriër te laten scheren. Dit zijn de meest voorkomende redenen:

  • De hond vindt het plukken zeer vervelend
  • Het dier is te oud of te ziek om lang op de trimtafel te blijven staan
  • Met scheren ontstaat een ander en vaak strakker model
  • Scheren is goedkoper dan plukken
  • De hond is gecastreerd/gesteriliseerd waardoor hij geen plukvacht meer heeft

Een airedale terriër scheren heeft bijna altijd invloed op de structuur van de vacht. Na 1-3 keer scheren wordt de vacht veel zachter. Ook verandert de kleur vaak: de haren worden lichter. Dit hoeft overigens niet altijd te gebeuren maar die kans is er wel.

Doordat de vachtstructuur verandert merk je dat het haar plots veel sneller groeit. Ook ontstaan er wat sneller klitten in de vacht. Een airedale terriërscheren betekent dus dat je wat vaker moet kammen en borstelen. Ook moet je in plaats van twee keer nu tot wel vier keer per jaar naar de trimsalon.

Is scheren slecht voor huid of vacht?

Wanneer een airedale terriër voorheen geplukt is kun je hem niet zomaar kort (laten) scheren. Doe je dit wel dan blijven de dode dekharen zitten, iets dat jeuk en soms ook ernstige irritatie veroorzaakt.

De eerstvolgende keer wordt bekeken hoe de vacht is aangegroeid. Ook is het belangrijk dat jij als eigenaar meldt hoe het de afgelopen weken of maanden gegaan is. Meestal is een tussentijds trimbeurt nodig waarbij dode dekharen opnieuw worden verwijderd, in combinatie met scheren.

Dus nee: met het juiste beleid is een airedale terriër scheren helemaal niet slecht. Het probleem is dat veel trimmers direct vanuit plukken overstappen naar scheren.

De tweede grote trimbeurt: de airedale terriër scheren

Na de eerste keer scheren en de tussentijdse trimbeurt volgt de tweede grote trimbeurt. In dit geval kan de airedaleterriër vaak geheel geschoren worden. Uiteraard vindt er van tevoren altijd een vachtcontrole plaats. Dan pas kan bepaald worden of de vacht klaar is voor het échte scheerwerk.

In een mooi model scheren

Het voordeel van een airedale terriër scheren is dat je vaak een veel strakker model creëert. Ook liggen de haren na het scheren dichter tegen de vacht, dit in tegenstelling met plukken. Nog een voordeel is dat de terriër op verschillende lengtes kan worden geschoren of geknipt. Dit speldje in de mogelijkheid om voor verschillende modellen te kiezen.

Vind je het leuk om jouw airedale terriër een stoer uiterlijk mee te geven, of juist heel schattig, of misschien wel een puppylook? Dat is allemaal mogelijk. Trimsalon Limbo is gespecialiseerd in freestyle grooming. Dit betekent in een model trimmen dat afwijkt van het gebruikelijke. Zeker weten dat je hiermee opvalt! Maar je kunt uiteraard ook voor het standaard airedale terriër model kiezen.

Naar de airedale terriër trimsalon

Denk je erover om jouw airedale terriër te laten scheren? Maak gerust een afspraak bij de airedale terriër trimsalon. Je vindt deze in Tegelen, gemeente Venlo (Limburg).

Kom je van wat verder weg dan is een bezoek aan de trimsalon nog steeds de moeite waard. Venlo ligt op slechts 10 minuten afstand en biedt talloze leuke en bijzondere winkels en heel veel horecagelegenheden. Breng je terriër dus langs en geniet ondertussen van al het moois dat Venlo of een van de andere omliggende steden te bieden heeft.

een afspraak plan je zelf in, maak hierbij gebruik van de online planner. Het is belangrijk dat je de aanvullende vragenlijst, die je per e-mail ontvangt, invult. Dan pas kan ik jouw afspraak definitief maken.

Het is uiteraard ook mogelijk om telefonisch of per e-mail een afspraak te maken. Heb je nog vragen? Neem gerust contact op.

Bijgewerkt: 19 juli 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.