Bichon Frisé trimmen

De Bichon Frisé heeft kroeshaar en moet 4 tot 12 keer per jaar getrimd worden. Dit laat je in de Bichon Frisé trimsalon doen. Trimsalon Limbo is gespecialiseerd in de standaardmodellen van dit ras (niet showklaar maken). Jouw hond wordt netjes in model geknipt en uiteraard frisgewassen.

Hoe vaak naar de Bichon Frisé trimsalon?

Om de vacht mooi in model te houden is het aan te raden om elke twee maanden (of acht weken) naar de Bichon Frisé trimsalon te komen. Sommige eigenaren vinden vier keer per jaar voldoende. Het is in ieder geval belangrijk dat je de vacht in de thuissituatie regelmatig verzorgt. Dit betekent goed doorkammen en klitten verwijderen.

Wanneer je voor de eerste keer naar de trimsalon komt is het mogelijk om direct een vervolgafspraak te maken. Dit is zelfs aan te raden want de wachttijd bedraagt 6 tot soms wel 16 weken. Wanneer je geen vervolgafspraak gemaakt is de kans groot dat je er niet meer op tijd tussen komt.

Frequentie van trimmen

Het advies is om elke 6 tot 8 weken een trimbeurt in te plannen. Dit kan ook elke vier weken of elke tien weken. Minder frequent is niet aan te raden omdat de vacht dan snel uit model raakt. Bovendien kunnen er makkelijk klitten ontstaan. Bij te veel klitten is er sprake van vervilting en dan zit er nog maar één ding op: de hond kaal scheren.

Daarom is het zo belangrijk om regelmatig naar de Bichon Frisé trimsalon te gaan. Maak tijdig een afspraak. Heb je een Bichon Frisé puppy? Zorg dat je rond de leeftijd van 10 weken kennis bij de trimsalon maakt en laat hem/haar op de leeftijd van 12 tot 14 weken voor het eerst trimmen.


Het trimmen van dit ras

Voordat de Bichon Frisé daadwerkelijk getrimd wordt gaat deze eerst in bad waarbij alle viezigheid uit de vacht wordt gewassen. Hierna wordt de vacht goed droog geföhnd.

De standaard trimbeurt begint met het knippen van het haar op de rug. Vervolgens gaat dit naar de flanken en onderkant van het lichaam toe. Ook de borst en de keel worden in model geknipt. Dit laatste is belangrijk om het hoofd strak in model te krijgen.

Vervolgens wordt aandacht aan de achterbenen en voorbenen besteed, waarbij de voetjes netjes rondgaan. Nu is het tijd voor het hoofd van de Bichon. Deze moet een ronde vorm te hebben. Hiervoor knip ik de haren op de neusrug en voor de ogen weg. Zo krijgt de Bichon Frisé een mooie blik. Als laatste de haren bovenop het hoofd, de onderkant van het hoofd, de baard en de snor.

Wat je thuis aan vachtverzorging doet

Het is belangrijk om de Bichon Frisé thuis regelmatig te borstelen en kammen. Let hierbij goed op de techniek en het materiaal. De Furminator is een soort kam die heel populair is maar minder geschikt voor de Bichon Frisé. Dit gereedschap kan namelijk de haren van de vacht afbreken. Vooral wanneer je dit te vaak gebruikt.

Gebruik elke twee of drie dagen een borstel met pennen om de vacht mooi door te borstelen. Een kam is geschikt om te controleren op klitten en om klitten te verwijderen. Het voordeel van een kam is dat je hier de haren niet zo snel mee afbreekt.

De Bichon Frisé in bad doen (wassen)

Omdat je regelmatig naar de Bichon Frisé trimsalon komt is eigenlijk niet nodig om de hond thuis te wassen. Maar vanwege de witte vacht kan deze snel vies uitzien. Vooral na een wandeling in het bos of in modderig gebied.

Wanneer je de hond zelf wil wassen is het verstandig om dit met hondenshampoo te doen. Kies eventueel voor een hondenshampoo die geschikt is voor honden met een witte vacht. Je kunt ook speciale poedelhondenshampoo kopen: hierdoor valt de vacht van de Bichon Frisé wat mooier. Maar dit is niet noodzakelijk.

Na het wassen droog je de vacht met een handdoek. Niet wrijven maar deppen, zodat er geen klitten in de vacht ontstaan. Gebruik eventueel een föhn om de vacht verder te drogen. Zorg dat de huid niet geïrriteerd of oververhit raakt. Weet dus waar je mee bezig bent.

Een afspraak maken

Wil je een afspraak maken bij de Bichon Frisé trimsalon? Dit kan telefonisch, per e-mail of via de online planner. Wanneer verder vooruit uit wil plannen is aan te raden om even telefonisch contact op te nemen. Eenmaal in de trimsalon kun je direct voor de volgende keer een afspraak boeken. Dit is wel zo verstandig.

De prijs voor een Bichon Frisé trimmen

Vanwege het speciale model kost het wat meer tijd om een Bichon Frisé te trimmen. Houd dus rekening met hogere kosten tegenover bijvoorbeeld een boomertje knippen of scheren.

Op de tarievenpagina vind je de prijzen van verschillende hondenrassen. Wanneer jouw ras er niet tussen staat is het goed om even contact op te nemen. Je krijgt dan een prijsindicatie waarin de trimsalon hoor je de exacte prijs.

De prijs is afhankelijk van het gewenste model en of er eventueel klitten aanwezig zijn. Ook het gedrag van jouw hond bepaalt de prijs. Goed gedrag wordt met een lagere prijs beloond. Zorg dus dat jouw hond het trimmen gewend is. Kom daarom al zo vroeg mogelijk met je Bichon Frisé naar de trimsalon. Hier doe jij niet alleen jezelf en de trimmer maar vooral de hond een groot plezier mee.

Bijgewerkt: 19 juli 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.