Bolognezer hond trimmen

De Bolognezer trimsalon is gespecialiseerd in de vachtverzorging van dit ras. Het is gebruikelijk om de vacht lang te laten maar indien gewenst is het ook mogelijk om de Bolognezer te laten knippen of scheren. Dit kan op een vachtlengte die jij mooi of makkelijk in onderhoud vindt. Op deze pagina meer informatie over het Bolognezer trimschema en wat je in de trimsalon kunt verwachten.

De Bolognezer lijkt op de Maltezer

Wanneer je een Bolognezer hond hebt dan krijg je vaak de vraag of dit een Maltezer is. Dit komt omdat ze qua uiterlijk erg op elkaar lijken. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen deze twee. De Bolognezer heeft een gekrulde vacht, dit in tegenstelling tot de Maltezer. Ook is de Bolognezer een paar centimeter groter dan het Maltezer leeuwtje.

De Bolognezer heeft een lange witte vacht. Het is belangrijk om deze vacht dagelijks te kammen. Vooral achter de oren, op de benen en aan de buik ontstaan makkelijk klitten. Dit heeft enerzijds met de lange vacht maken, anderzijds omdat dit ras niet verhaart. Dode haren blijven in de vacht hangen en veroorzaken al snel klitten.

Bolognezer trimschema

Bij de Bolognezer trimmen heb je vier keuzemogelijkheden:

  1. De vacht lang laten en in de trimsalon uit laten borstelen/klitten verwijderen en daar waar nodig is puntjes bijknippen
  2. De vacht in laten korten met behulp van een schaar, meestal blijft de vacht enkele centimeters lang
  3. De vacht laten scheren waarbij je voor (zeer) kort gaat
  4. Freestyle grooming, een uniek of opvallend model

Hieronder vind je het Bolognezer trimschema wanneer je voor de eerste optie kiest: de vacht origineel lang laten.

In de Bolognezer trimsalon wordt de hond in laagjes goed uitgeborsteld. Hierbij worden klitten verwijderd. Het haar tussen de voetzolen knip ik weg. Uiteraard wordt de hond ook gewassen.


Bolognezer trimsalon: de hond scheren

Heb je thuis moeite met de verzorging van de vacht? Het klopt dat dagelijks borstelen en kammen erg intensief is. Misschien heb je hier geen tijd voor of kan je door werk, drukte of ziekte hier niet aan toe komen. Het kan ook dat de hond het kammen of borstelen heel vervelend vindt.

De Bolognezer scheren is in dit geval een goede optie. De vacht wordt kort gezet, variërend van 5 mm tot 10 mm. In de wintermaanden is aan te raden om voor 7 of 9 mm te kiezen, een beetje langer kan ook. Terwijl de vacht van de Bolognezer in de zomermaanden best 5 mm mag zijn.

Ernstige klitten en vervilting

Wanneer klitten te lang in de vacht aanwezig blijven dan voegen ze zich samen. Uiteindelijk ontstaat er een vervilting, herkenbaar als een tapijt van haren.

Het is niet mogelijk om vervilting met een kam uit de vacht te krijgen. Dit is niet alleen zeer pijnlijk voor de hond maar ook onmogelijk. Geen enkele kam of borstel kan door vervilting heen. Bovendien is vervilting gevaarlijk voor de gezondheid van de hond. De huid krijgt namelijk geen lucht meer!

Bij vervilting is zeer kort scheren nog de enige optie. Het scheren gebeurt altijd met een scheerkop die onder de klitten door kan. Het is namelijk niet mogelijk om dwars door klitten te scheren. Wanneer het om vervilting gaat dan betekent dit vaak dat de hond op 3 mm wordt geschoren.

Heb je dit liever niet? Zorg dan dat er geen klitten in de vacht ontstaan. Bij Trimsalon Limbo mag je tussendoor altijd voor vachtcontrole en hulp bij klitten langskomen. Voor vaste klanten is dit gratis.

Verzorging van de vacht van de Bolognezer

De lange en dichte vacht van de Bolognezer vraagt op een regelmatige verzorging. Niet alleen om de vacht mooi en schoon te houden maar ook om klitten tegen te gaan.

Wanneer je merkt dat er snel klitten ontstaat is het aan te raden om dagelijks door te kammen. Met behulp van een kam spoor je klitten makkelijk op. Wanneer je een grote klit tegenkomt kun je het beste een klittenkam gebruiken om alles eruit te krijgen. Klitten met een normale kam verwijderen is te pijnlijk voor de hond. Je kunt de klit doormidden knippen, hierdoor is hij makkelijker te verwijderen. Let op dat je niet in de huid knipt. Het is niet aan te raden om een klit in zijn geheel uit de vacht te knippen, hierdoor ontstaat er een lelijke gaten.

Wanneer het je niet lukt om klitten te verwijderen of je durft dit niet dan mag je ook langskomen. Maak hiervoor een afspraak.

In de trimsalon leg ik jou uit welke kam of borstel het beste is voor de vachtverzorging van de Bolognezer. Ook kun je aangeven wat je thuis hebt, samen bekijken we of dit voldoende is.

Bolognezer trimmen: de kosten

Wil je weten wat het kost om een Bolognezer te laten trimmen? Op de tarievenpagina vind je de prijzen van verschillende trimschema’s. Je kunt natuurlijk ook altijd bellen of een mailtje sturen.

Houd er rekening mee dat de prijs kan veranderen, bijvoorbeeld wanneer jouw hond veel klitten heeft. Of wanneer hij moeilijk te trimmen is, zoals bij gedragsproblemen. Wanneer ik veel werk aan de trimmen van de hond heb dan ben je wat duurder uit.

Hierdoor is het niet mogelijk om van tevoren een exacte prijs op te geven. Je ontvangt wel een prijsindicatie zodat je weet waar je aan toe bent.

Goed om te weten: Trimsalon Limbo is gevestigd in Tegelen. Dit is gemeente Venlo (op 10 minuten rijafstand van het centrum van Venlo).

Bijgewerkt: 19 juli 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.