Border terriër trimsalon

Met zijn gedrongen uiterlijk en ruige vacht is de border terriër de ideale gezinshond. De ruwe vacht vraagt niet veel verzorging. Wel is het belangrijk om de vacht 2 tot 4 keer per jaar te laten plukken. Bij medische problemen of wanneer het een slechte plukvacht betreft is ook een ander trimschema mogelijk.

Informatie over de vacht

Verschillende terriërs hebben een ruwharige vacht. Denk maar aan de Jack Russell, de West Highland White Terriër en natuurlijk de border terriër. De ruwe vacht voelt stug aan. Wanneer de vacht plukrijp is dan kun je eraan trekken: het komt dan met plukjes los.

Onder die ruwe vacht heeft de border terriër een ondervacht, deze ziet er vrij glad uit. Het probleem met een ruwharige vacht is dat het niet vanzelf in de rui gaat. Er is menselijke hulp nodig op dode haren te verwijderen. We dit niet regelmatig laat doen bezorgt zijn hond veel jeuk en er kunnen uiteindelijk huidproblemen ontstaan.

Hoe vaak naar de border terriër trimsalon?

Het is gebruikelijk op de border terriër twee keer per jaar te laten plukken. Hierbij worden de grootste delen van het lichaam gladgeplukt. Wanneer je het niet fijn vindt dat jouw hond na het plukken kaler is dan kun je dit ook vier keer per jaar laten doen. Dan wordt er telkens een beetje weg gehaald waarbij de andere helft blijft staan.

Hoe vaak het plukken nodig is hangt ook van de vachtkwaliteit af. Bij de meeste border terriërs is 2 tot 3 keer per jaar voldoende. Maar er zijn ook terriërs die slechts eenmaal per jaar geplukt kunnen worden. Terwijl andere terriërs vier keer per jaar langskomen.


De border terriër knippen

Door verkeerde fok of een verkeerd trimschema kan het voorkomen dat de borderterriër geen goede plukvacht heeft. Ik controleer dit altijd voordat de trimbeurt plaatsvindt. Wanneer de vacht te slecht is om te plukken dan is knippen het alternatief. Dit mag alleen nadat de vacht goed beoordeeld is, en uiteraard altijd in overleg met de eigenaar van de hond.

Een border terriër knippen zorgt ervoor dat deze hetzelfde uiterlijk krijgt als wanneer deze geplukt wordt. Na het knippen kan de hond gedurende 2 tot 4 weken lichte jeuk hebben. Wanneer je merkt dat de jeuk erger wordt is het belangrijk om opnieuw naar de border terriër trimsalon te komen. Dode haren moeten dan worden verwijderd.

Laat je hond nooit met jeuk rondlopen: trek tijdig aan de bel. Beter een keer te vaak dan te laat naar de trimsalon komen.

Een border terriër scheren: kan dat?

De vacht scheren is hetzelfde als knippen: de vacht wordt er korter van. Het verschil tussen knippen en scheren is de lengte van de vacht. Bij scheren gaat er veel meer vanaf. Bovendien scheert de tondeuse ook de ondervacht mee, iets dat tijdens knippen niet of nauwelijks gebeurt.

Het is aan te raden om zo min mogelijk in de ondervacht te scheren of te knippen. Daarom is een border terriër knippen altijd een betere keuze. Maar soms kan je niet anders dan scheren, bijvoorbeeld door medische problemen.

Ook nu weer bespreken we vooraf de mogelijkheden maar ook wat hier de voordelen en nadelen van zijn. Het is belangrijk dat je weet wat knippen en scheren inhoudt en welke invloed dit op de vacht heeft.

Het wassen van de border terriër

Tijdens de border terriër trimmen wordt de hond ook altijd gewassen. Dit gebeurt zowel bij plukken, knippen als scheren. Omdat honden met een plukvacht soms een geïrriteerde huid hebben wordt dit vooraf gecontroleerd. Aan de hand van deze controle wordt bepaald of de hond wel gewassen kan worden.

Zelfs met een goede controle bestaat er een kans dat de hond na het wassen alsnog huidirritatie ontwikkelt. Houd dit thuis goed in de gaten. In zeldzame gevallen (hier gelukkig nog nooit gebeurd) krijgt de hond trimkoorts en is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.

Ook dit gebeurt in de border terriër trimsalon

Naast het inkorten van de vacht, op welke manier dan ook, en wassen, worden ook de nagels nagekeken en eventueel geknipt. Het is onzin om de nageltjes standaard te knippen. Soms zijn de nagels zo kort dat knippen alleen maar voor pijn zorgt.

Verder controleer ik de oren op ontsteking. Indien dit nodig is pluk ik haar uit de gehoorgang of maak de oren schoon. Merk je dat jouw terriër vaker oorontsteking heeft? Geef dit zeker in de trimsalon aan.

Border terriër trimmen kosten

Het plukken van een vacht is een intensief karweitje dat ook belastend is voor de gewrichten van de trimmer. Hierdoor zijn de border terriër trimmen kosten hoger dan normaal. Het is zeker iets duurder dan een terriër laten knippen of scheren. Toch mogen de kosten niet het verschil maken in de keuze die je maakt. Kies zeker niet voor knippen omdat dit goedkoper is! Het gaat om de gezondheid van jouw hond.

Wil je meer weten over de prijs van een border terriër trimmen? Bekijk dit op de tarievenpagina of neem contact op. Trimsalon Limbo is ook op Facebook actief.

Locatie Trimsalon Limbo

Een afspraak maken bij de border terriër trimsalon? Je vindt Trimsalon Limbo in de gemeente Venlo, Tegelen. Je maakt een afspraak via de online planner, telefonisch of per e-mail.

Bijgewerkt: 19 juli 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.