Hond met driedubbele vacht

Trimsalons zijn bekend met honden met een enkele- of dubbele vacht. Iets dat voor de meeste trimmers nieuw is zijn de honden met driedubbele vacht. Hierbij is er sprake van een bovenvacht en een dubbele ondervacht. Dit vraagt om een specifieke trimbeurt. Heb je een hond met een driedubbele vacht? Maak een afspraak bij dé gespecialiseerde trimsalon.

Rassen met een driedubbele vacht

De moderne hond lijkt nog maar weinig op de wolf, uitgezonderd de directe kruisingen. De vacht van de wolf is goed isolerend, dit in tegenstelling tot die van de meeste honden. Vaak wordt gedacht dat de wolf een dubbele vacht heeft maar feitelijk is dit een driedubbele vacht. Dit heeft de wolf aan zijn voorouders te danken.

We hebben het hier over de Canis lepophagus. Deze uitgestorven hondachtige leefde tot ongeveer 11.000 jaar geleden en is de waarschijnlijke voorouder van de wolf. En hiermee dus de primitieve voorouder van onze huishond.

Net als de wolf hebben ook sommige hondenrassen een driedubbele vacht. Je spreekt dan over primitieve hondenrassen, oftewel de allereerste hondenrassen die door menselijk ingrijpen zijn ontstaan.

Hondenrassen met driedubbele vacht

Het zijn met name hondenrassen die van oorsprong uit koude gebieden komen, die in het bezit zijn van een driedubbele vacht. Te denken valt aan:

  • Sledehonden zoals de Siberische husky, Canadese Eskimohond en de Alaskan Malamute
  • Keeshonden zoals de ChowChow, keeshond middel of Pomeranian
  • Duitse spits, Samojeed

Kwalitatief andere vacht

Pomeriaans (pomeranians) oftewel dwergkeeshonden zijn erg populair. De ene na de andere trimsalon specialiseert zich in ‘pommetjes’, vaak ook nog eens compleet met Spa/ozon bad. Met alle ellende die dit met zich meebrengt!

Trimmers zijn geneigd om vanaf de huid te kammen, om zo de ondervacht zoveel mogelijk te verwijderen. Wanneer de kam niet goed door de vacht gaat wordt er hard getrokken. Dit is fout want deze techniek beschadigt de derde vacht. Zoiets doet de hond pijn.

Er zijn ook trimmers die denken dat de vacht vol met klitten zit of vervilt is. Op zich een logische gedachte want het is bij honden met een driedubbele vacht heel moeilijk om er met de kam vanaf de huid door te komen. Al snel grijpt de trimmer naar de tondeuse waarbij de vacht kort geschoren wordt.

Beschadiging van de driedubbele vacht

Door verkeerd kammen of door scheren ontstaat een permanente schade aan de onderste vacht. Ook de middelste vacht oftewel de eerste ondervacht raakt hierdoor beschadigd. Enerzijds zorgt dit ervoor dat de temperatuurregeling van de vacht niet meer goed werkt. De hond krijgt het hierdoor in de zomer te warm en in de winter te koud.

Anderzijds groeit de vacht met moeite weer aan. Soms blijft dat aangroeien achterwege en loopt de hond voor de rest van zijn leven met gaten in de vacht rond.

Het ozon/milky bad voor honden met een driedubbele vacht

Het is een ware trend geworden om met name de Pomeranian en de Pomsky naar een trimsalon met een ozonbad te brengen. In dit soort trimsalons gaat de hond gedurende 20-40 minuten in een badkuip, gevuld met ozonwater en vaak toegevoegde producten die de vacht en huid moeten verzorgen.

Vaak wordt dit gedaan met een idee dat dit goed voor de huid is. Het klopt dat sommige keeshonden, met name dwergkeeshonden, te maken krijgen met een huidziekte, ook wel black skin disease genoemd. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Allergieën
  • Hormonale veranderingen
  • Overgewicht
  • Huidinfectie
  • Syndroom van Cushing
  • Demodex-mijtinfectie
  • Schildklierafwijking (te weinig schildklierhormonen)
  • Systemische lupus erythematodes

Vaak wordt gezegd dat een ozonbad helend is voor honden met black skin disease. Dat kan het soms zijn wanneer er sprake is van een bacteriële infectie, maar dit is zelden de oorzaak. Een ozonbad voor honden met een driedubbele vacht doet vaak meer kwaad dan goed.

Kale plekken bij de hond met driedubbele vacht

Een groot probleem is het ontstaan van kale plekken in een driedubbele vacht. Vaak wordt bij pleksgewijs kaalheid aan black skin disease gedacht. Veel trimmers schakel dan over naar een behandeling met een ozon bad.

In 90% van de gevallen ontstaan de kale pekken na één of meerdere trimbeurten waarbij de driedubbele vacht te ruw of verkeerd is behandeld. Eigenlijk is de trimsalon de oorzaak van de kale plekken en denkt dit met een dure behandeling op te lossen. Het is jammer dat de meeste trimsalons helemaal niet in de gaten hebben dat ze het probleem zelf creëren, en dus de eigenaar van de hond met extra kosten opzadelen.

De driedubbele vacht mag nooit geknipt of geschoren worden

Je kent het wel: de Pomeranian die in een mooi modelletje wordt geknipt. Of de keeshond die zo in de klit zit dat hij moet worden geschoren. Allemaal verkeerde trimtechniek bij honden met een driedubbele vacht. Deze verkeerde technieken worden niet alleen bij Pomeranians maar ook bij Siberische Huskys, Finse Spitsen etc. toegepast. Meestal uit onwetendheid van de trimmer.

Het enige dat bij dit soort vachten mag worden geknipt zijn de uiterste puntjes van de dekharen. Het inkorten van de bovenste op de onderste ondervacht mag nooit en te nimmer plaatsvinden.

Minder is meer

In de trimsalon is het belangrijk dat de vacht zo goed mogelijk behouden blijft. Soms zie je dat bij veel honden met een driedubbele vacht veel vernietigd wordt. Daarom is het goed om te weten dat bij dit soort rassen minder altijd meer is. Het enige dat in de trimsalon moet gebeuren is een goede wasbeurt en hierna de waterblazer op hoge snelheid op de vacht. Dit maakt het makkelijker om de middelste vacht door te borstelen, zonder de derde laag te beschadigen.

Voor veel van deze honden is het aan te raden om maandelijks in bad te gaan en te behandelen met de blazer en goed uit te borstelen. Hierop blijft de vacht het hele jaar door gezond. Ook zal deze in de ruiperiodes minder verharen. Een schaar of tondeuse mag niet zomaar gebruikt worden, helaas gebeurt dit nog steeds te vaak.

Wat je thuis kan doen

In trimsalons en dierenwinkels worden veel verschillende soorten borstels verkocht ten behoeve van de vachtverzorging. Veel van deze borstels zijn eigenlijk helemaal niet goed voor honden met een driedubbele vacht. Het beste is om een ondervachthark voor dikke vachten te gebruiken, in combinatie met een normale slickerborstel voor de bovenvacht.

Trimsalon voor de driedubbele vachten

Ga niet met je hond met een driedubbele vacht (bijvoorbeeld Husky of Pomeranian) naar de eerste de beste trimsalon. Wees er zeker van dat de trimmer veel ervaring heeft met driedubbele vachten. Maak gerust een afspraak bij Trimsalon Limbo: dé gespecialiseerde trimsalon.

Bijgewerkt: 20 juli 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.