Cairnoodle trimsalon
De Cairnoodle oftewel de CairnPoo is een kruising tussen de Cairn Terriër en de Poedel. Heel bijzonder: ruwharig gemixt met een krulvacht. Doordat het een kruising tussen twee rassen is heeft elke individuele hond weer een andere vacht. In de Cairnoodle trimsalon weten we hier wel raad mee. Jouw hond wordt in het juist model getrimd.
De vacht van de Cairnoodle of CairnPoo
De meeste Cairnoodles hebben een (licht) krullende vacht. Deze is halflang, op de kop vaak wat langer. Sommige Cairnoodles hebben een piekerige en korte vacht, iets dat aan de Cairn terriër doet denken.
De vacht van de Cairnoodle of CairnPoo raakt makkelijk in de klit, dat is een feit. Dit komt omdat dit ons weinig tot niet verhard. De haren die hij moet wisselen leven in handen. Het is mooi dat de CairnPoo bijna niet verhaart, dit maakt hem tot een hypoallergene hond. Maar doordat de haren niet uitvallen creëren ze makkelijk klitten.
Het is dus belangrijk om de vacht regelmatig door te kammen. Doe dit minimaal drie keer per week. In het voorjaar en najaar mag dit best vaker. Dit zijn namelijk de maanden waarin de haren wat meer wisselen.
De CairnPoo trimsalon
De vacht van de CairnPoo varieert van veel krullen tot lichte golven. Een sluike vacht (recht haar) komt zelden voor. Iets dat ook weinig voorkomt is een ruwharige vacht. Toch bestaat de ruwharige CairnPoo of Cairnoodle wel degelijk! Deze herken je aan zijn ruw aanvoelende of stugge vacht.
In de Cairnoodle trimsalon worden de meeste honden van dit ras in model geknipt. Ook scheren is mogelijk maar dan wordt de vacht wel een stuk korter. Voor de ruwharige Cairnoodle is het belangrijk dat deze geplukt wordt. Hiervoor is het belangrijk om eerst de vacht te controleren: is het echt een is een plukvacht en is deze wel plukrijp?
De vacht van de Cairnoodle knippen
Het is het mooiste wanneer je de vacht van de Cairnoodle in model laat knippen. Omdat het hier niet om een officieel erkend ras gaat bestaat er geen standaard trimmodel. Hierdoor is elk model mogelijk. Meestal wordt de vacht van de Cairnoodle een beetje ingekort. De lengte van de vacht blijft dan 2 cm tot 4 cm, afhankelijk van de wensen van de eigenaar.
Het leuke aan de Cairnoodle trimmen is dat je dit in verschillende modelletjes kan laten doen. Bijvoorbeeld alles op één lengte, het teddybeermodel of misschien wel de Aziatische stijl. Ook het puppymodel is erg leuk. Welk model het beste bij je hond past is een beetje afhankelijk van zijn of haar type vacht.
De CairnPoo scheren
In de CairnPoo trimsalon is het ook mogelijk om je hond te laten scheren. Hiervoor kies je voor een korte vachtlengte, variërend van 5 mm tot 10 mm. Alleen bij ernstige klitten is soms noodzakelijk om op 3 mm te scheren. Omdat dit minder mooi is blijft het belangrijk om de vachtklitvrij te houden.
Scheren betekent niet dat de gehele vacht van de CairnPoo een lengte krijgt. Ik kan op verschillende lengte scheren of een combinatie van scheren en knippen. Hierdoor krijgt de CairnPoo een vrolijk of onderhoudsvriendelijk model.
De ruwharige Cairnoodle plukken
Soms heeft de Cairnoodle een ruwe vacht. Dit komt voort uit de vacht van de Cairn terriër die ook ruwharig is. Wanneer de vacht echt ruw is dan moet deze regelmatig geplukt worden. Gebruikelijk gebeurt dit twee keer per jaar maar je kunt ook voor een frequentie van vier keer per jaar kiezen.
Voor het plukken is een beoordeling van de vacht erg belangrijk. Er moet namelijk sprake zijn van een echte blikvanger. Bovendien moeten de haren rijp genoeg zijn om te plukken.
Soms heeft de hond een gedeeltelijke plukvacht. Hij kan dan ook slechts gedeeltelijk geplukt worden. De andere delen op het lichaam worden in model geknipt, met een mooie overgang tussen deze twee trimtechnieken.
Er zijn ook ruwharige Cairnoodles die moeilijk geplukt kunnen worden. Meestal komt dit doordat hun vacht niet voldoende ontwikkeld is. Maar het kan ook dat de vacht door sterilisatie of castratie veranderd is. Daarnaast kunnen medische problemen ervoor zorgen dat een hond zich niet makkelijk laat plukken. In dit geval wordt ook voor knippen of scheren gekozen. Kies in ieder geval een techniek die voor de hond het minst pijnlijk is.
Overigens is het goed om te weten dat het plukken van een echte plukhond nooit pijn doet. Wanneer de hond toch pijn ervaart dan is er iets mis met de vacht of met het trimschema. Het kan ook dat een trimmer te weinig ervaring heeft en een verkeerde techniek toepast.
Cairnoodle trimmen prijs
De aanschaf, verzorging en opvoeding van een hond kost geld. Gelukkig heb je bewust voor jouw hond gekozen en wil je hem of haar het beste bieden. Een Cairnoodle moet regelmatig getrimd worden. Afhankelijk van de vacht gebeurt dit 2 tot 8 keer per jaar. Bij een plukvacht kom je maximaal vier keer per jaar naar de Cairnoodle trimsalon. Moet de vacht geknipt of geschoren worden dan laat je dit maximaal acht keer per jaar doen, maar vier keer per jaar is ook mogelijk.
De prijs voor het trimmen van een Cairnoodle is enerzijds afhankelijk van het type vacht, anderzijds van het gedrag van de hond. Werk er naartoe dat jouw hond goed gedrag in de trimsalon laat zien. Dit doe je door thuis veel met kammen en borstelen te oefenen. Zo is jouw hond al het een en ander gewend.
Hoewel ik de prijs voor de trimbeurt in zo betaalbaar mogelijk hou, mag geen tarief je tegenhouden op jouw hond de beste vachtverzorging te bieden prent neem gerust contact op wanneer je meer over de prijs wil weten.
Een afspraak maken bij de Cairnoodle trimsalon
Met je Cairnoodle of CairnPoo naar de trimsalon? Maak direct een afspraak. De wachttijd varieert van 6 tot 16 weken, afhankelijk van het seizoen en de drukte. Puppy’s worden eerder als klant aangenomen dan volwassen honden. Het is dan ook zeker aan te raden om vooraf naar de mogelijkheden te vragen.
De CairnPoo trimsalon is gevestigd in het Limburgse Venlo (Tegelen). In de omgeving is veel te zien en te beleven, waardoor je tussendoor je ontspanning vindt.
Bijgewerkt: 21 juli 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.