Border collie trimmen

Trimsalon Limbo is dé border collie trimsalon voor Nederland en België. Met ruim 30 jaar ervaring is jouw trouwe viervoeter hier op het juiste adres. De border collie wordt volgens de rasstandaard getrimd. Ook is het mogelijk om voor een andere trimbeurt te kiezen, dit gaat altijd in overleg. Na de trimbeurt heeft de bordercollie minder last van uitvallend haar en ziet hij er weer netjes verzorgd uit. Uiteraard ook fris gewassen!

Fouten met het trimmen van de border collie

In 30 jaar tijd heb ik al heel wat meegemaakt op het gebied van de border collie trimmen. Bijvoorbeeld de collie die door een beginnende trimmer geheel geschoren werd. Het gevolg: een vacht die heel lelijk teruggroeide. Of de vrolijke border collie die weliswaar op de juiste manier getrimd was maar toch te kort. Hierdoor miste hij zijn vacht die dit ras juist een mooi uiterlijk meegeeft.

Natuurlijk zijn er situaties waarbij een border collie noodgedwongen moet worden geschoren. Dit is echter zelden en heeft meestal met een medische aandoening te maken.


Het trimschema van de border collie

Benieuwd wat in de border collie trimsalon met jouw hond gaat gebeuren? Dit ras heeft een dubbele vacht, bestaande uit onderwol en dekharen. Het is juist die onderwol die twee keer per jaar, maar soms ook vaker, flink uitvalt. Vooral tijdens de ruiperiode verandert jouw vloer binnenhuis in één groot harentapijt. Je kent het wel: twee keer per dag stofzuigen is nog steeds niet voldoende.

Het is dan ook aan te raden om tijdens de ruiperiode naar de border collie trimsalon te komen. De beste periode hiervoor is in de maanden maart of april en in de maanden september of oktober. Twee keer per jaar naar de trimsalon is altijd een goede keuze. Desgewenst kan dit ook vier keer per jaar. In dit geval krijgt je hond twee keer per jaar een grote trimbeurt en de andere twee keer een kleine trimbeurt.

Tijdens een trimbeurt wordt zo veel mogelijk onderwol uit de vacht gehaald. Het haar wordt op klitten gecontroleerd. Voorzichtig verwijder ik eventuele klitten.

De uitstekende haren op de voeten knip ik weg. Dit doe ik ook met uitstekende haren onder de buik, de broek en de benen. Te veel wegknippen gebeurt nooit!

De border collie scheren

Je hebt hierboven al gelezen dat het niet zo verstandig is om een border collie te scheren. Sommige mensen laten dit doen omdat ze denken dat hun hond het in de zomer dan niet zo warm heeft. Het tegenovergestelde is waar: door te scheren kan de bordercollie het juist wél te warm krijgen. Dit komt doordat er geen koele lucht meer tussen de haren kan zitten. Bovendien ontstaat er snelle verbranding door de zon. Dit laatste gebeurt vooral wanneer je de vacht veel te kort laat scheren.

Er is nog een goede reden om het border collie niet te scheren: je verpest hier de vacht mee. Door de onderwol in te korten is de kans groot dat deze niet meer fatsoenlijk aangroeit. Bovendien kan de vacht dof en pluizig worden. Als gevolg hiervan ontstaan er veel sneller klitten.

Bedenk dat het soms jaren kan duren voordat de vacht na het scheren weer mooi aangroeit. Weet dus waar je aan begint!

In de trimsalon de border collie wassen

Tijdens een trimbeurt wordt de border collie altijd gewassen. Het is ook mogelijk om alleen voor een wasbeurt langs te komen. Dit kan bijvoorbeeld tussen twee trimbeurten door.

Wil je jouw hond tijdens de ruiperiode laten wassen? Dan wordt het een complete trimbeurt. Dit komt omdat er tijdens het wassen zoveel onderwol loskomt dat dit professioneel moet worden verwijderd.

Border collie trimmen prijs

Ben je nog nooit in de border collie trimsalon geweest? Dan ben je benieuwd naar de prijs voor het trimmen van een border collie. Kijk hiervoor op de tarievenpagina. Je kunt ook contact opnemen, dan ontvang je een prijsindicatie.

De showlijn collie heeft langer haar en is wat groter. Hierdoor is het trimmen van deze variant wat duurder dan wanneer je een werklijn collie hebt.

De prijs is ook afhankelijk van het gedrag van de hond en de aanwezigheid van klitten. Verder maakt het veel verschil of je eenmaal of viermaal per jaar naar de trimsalon komt. Achterstallig onderhoud vraagt om meer werk waardoor je ook duurder uitbent.

Doe niet alleen jezelf maar ook je hond een plezier en kom minimaal twee keer per jaar naar de border collie trimsalon. Je hebt tenslotte niet zomaar voor dit ras gekozen: wees zuinig op de vacht en bied je hond alle verzorging die hij verdient.

Bijgewerkt: 22 juli 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.