Afador trimschema

De Afador is een zuivere kruising tussen een Afghaanse windhond en Labrador retriever. Vooral in de Verenigde Staten is dit ras ontzettend populair. De vacht is gemiddeld van lengte met een gemiddelde dichtheid. Ongeveer twee keer per jaar vindt de rui plaats. In de Afador trimsalon wordt de vacht op de juiste manier verzorgd en getrimd.

De vacht van de Afador

Wanneer je naar de vacht van dit hondenras kijkt dan is hij gefokt voor koudere klimaten. Dit is te zien de dichte ondervacht. Toch doet hij het ook in warme gebieden goed, mits je de juiste vachtverzorging biedt.

De lengte van de vacht ligt tussen die van de Afghaanse windhond en de labrador in. Vaak is er bevedering aan de oren, de benen en onder de buik aanwezig. Soms ook wat bevedering aan de borst. Er zijn ook Afadors die de typische vacht van een labrador hebben: een stuk korter en met weinig bevedering.

De vacht moet wekelijks doorgeborsteld worden. Dit is bedoeld om dode haren verwijderen. Wanneer er (veel) bevedering aanwezig is dan helpt een kam bij het opsporen en verwijderen van klitten.

Naar de Afador trimsalon

Wanneer je eigenaar van een Afador bent dan vraag jij waarschijnlijk af of deze naar de trimsalon moet. In principe kan elk ras en elke kruising naar de trimsalon. Afhankelijk van het type vacht gebeurt dit minimaal één keer per jaar.

Het is gebruikelijk om twee keer per jaar de Afador te trimmen. Die tijdens een trimbeurt wordt losse onderwol verwijderd. Verder wordt de bevedering netjes geknipt. Zo komt de Afador weer goed voor de dag.


De Afador knippen of scheren

Sommige eigenaren vinden het prettiger om de vacht kort te houden. Ze hebben de wens om een hond te laat knippen of scheren. In de Afador trimsalon wordt de vacht een klein beetje ingekort, maar alleen op plekken waar deze (erg) lang is.

Het is niet aan te raden om de Afador te scheren. Hiermee kort je niet alleen de dekharen maar ook de onderwol in. Dit heeft als gevolg dat de onderwol pluizig of lelijk terug gaat groeien. In sommige gevallen blijven er gaten in de vacht aanwezig.

De Afador knippen houdt dus altijd het matig inkorten van de lange gedeeltes van de vacht in. Scheren is af te raden, tenzij dit om medische redenen noodzakelijk is. Bespreek dit in de Afador trimsalon.

De hond wassen

Zelf hoef je de Afador niet zo vaak te wassen, dit gebeurt altijd tijdens een trimbeurt. Na de trimbeurt ziet jouw hond er weer fris en netjes verzorgd uit. Wil je jouw hond toch tussendoor wassen? Kies altijd voor een geschikte shampoo. In de Afador trimsalon is een huidherstellende shampoo verkrijgbaar. Maar je kunt ook een hondenshampoo in elke dierenwinkel kopen.

Was je hond nooit met shampoo die voor mensen, baby’s, katten of vogels bedoeld is. Dit is ontzettend slecht voor de huid en vacht van de hond! Voorkom ook het wassen met Dreft, iets dat vaak gedaan wordt om vlooien te doden. Dreft is bedoeld voor de vaat, zeker niet om huid of vacht mee te wassen.

Wanneer je zelf wassen te veel gedoe vindt kun je ook een afspraak bij de Afador trimsalon maken. In dit geval wordt jouw hond alleen gewassen en niet getrimd.

Een afspraak maken

Je Afador laten trimmen of alleen voor een wasbeurt langskomen? Maak direct een afspraak. Dit doe je via de online planner waarbij je ziet welke dagen en tijden op korte termijn beschikbaar zijn. Je kunt natuurlijk ook bellen of een mailtje sturen.

Zorg dat je op tijd naar de afspraak komt: wanneer je te laat arriveert kan de trimbeurt helaas niet doorgaan. Je moet dan weer enkele weken wachten totdat er een plekje vrij is.

Bijgewerkt: 22 juli 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.