Shih Tzu kort haar

Van oorsprong heeft de Shih Tzu lang, zijdezacht haar. Wanneer je dit mooi vindt is het belangrijk dat je de vacht dagelijks goed verzorgt. Lukt dit niet of zie je liever jouw Shih Tzu met kort haar? Hieronder vind je de mogelijkheden, kosten en wat je kan verwachten.

De vacht van de Shih Tzu

De Shih Tzu is een Tibetaans hondenras en was vroeger vooral in China heel populair. Heel vroeger mochten alleen leden van de koninklijke familie en geestelijken een Shih Tzu hebben. Deze kleine hond heeft een lange en dichte vacht en een goede ondervacht. 

Een Shih Tzu is een langharig ras. Zie je liever een Shih Tzu met kort haar? De enige optie is het lange haar (laten) knippen of scheren.

Dagelijks borstelen tegen klitten

De lange vacht van een Shih Tzu raakt makkelijk in de klit. Hierdoor is het belangrijk om de vacht dagelijks door te borstelen. Ook bij een Shih Tzu met kort haar kunnen klitten in de vacht ontstaan, alleen zal dit minder snel gebeuren. Wanneer je de vacht bijvoorbeeld goed kort laat scheren dan duurt het, bij een matige vachtverzorging, 6 tot 8 weken voordat de eerste klitten ontstaan.

Wil je een leuk modelletje in de vacht laten knippen waarbij deze niet te kort wordt? Dan is dagelijks borstelen echt noodzakelijk.

Knippen of scheren: de verschillen

Bij een Shih Tzu met kort haar is altijd gebruik gemaakt van een schaar of tondeuse om de vacht in te korten. Bedenk dat een Shih Tzu nooit uit zichzelf kort haar kan hebben (uitgezonderd een huidziekte met kale plekken).

Wil je de vacht goed kort en makkelijk in onderhoud hebben dan moet je dus een afspraak bij de trimsalon maken. Het is ook mogelijk om zelf je Shih Tzu te knippen of te scheren.

  • Bij knippen wordt gebruik gemaakt van een (rechte) schaar en/of effileerschaar
  • Scheren gebeurt met behulp van een tondeuse met scheerkop en/of opzetkam

Wat is de beste keuze?

Voor jou moet de vacht makkelijk in onderhoud zijn. Wanneer je het kammen of borstelen vervelend vindt, je hebt er geen tijd voor of jouw hond laat het niet toe, dan is het beter om voor een kort modelletje te gaan. In dit geval kom je bij scheren uit.

Scheren is soms noodzakelijk. Denk maar aan de aanwezigheid van veel klitten of vervilting. Het is voor een hond heel pijnlijk om een grote hoeveelheid klitten uit te kammen. Scheren is dan een pijnloze behandeling. Ook bij een huidaandoening, eczeem, ouderdom of een andere medische aandoening is scheren soms de beste keuze.

Je Shih Tzu laten knippen is altijd een goed idee. Je kunt alleen de puntjes laten knippen zodat de vacht weer netjes en vol uitziet. Maar je kunt ook bijvoorbeeld de haren de helft in laten korten, of misschien nog wel meer. Het leuke aan knippen is dat er soms hele leuke modelletjes tevoorschijn komen. Vooral wanneer je voor freestyle grooming kiest. Bij Trimsalon Limbo is dit mogelijk!

De Shih Tzu met kort haar: een kruising

Soms zie je een Shih Tzu met kort haar die nooit langer haar gehad heeft. Hij is dus nog nooit geknipt of geschoren. De kans is groot dat het hier om een kruising gaat. In dit geval een kruising tussen een Shih Tzu en een hond met korter haar. Hoewel deze hond het uiterlijk van een Shih Tzu heeft, is hij niet raszuiver.

Voor de hond zelf maakt dit niet veel uit. Het gaat uiteindelijk om het karakter en ook een beetje om het uiterlijk. Zowel de hond als de eigenaar moeten gelukkig zijn.

Een korte coupe voor de Shih Tzu

Wanneer je bewust voor kort haar bij je Shih Tzu kiest dan moet je weten dat dit altijd tijdelijk is. Na 4 tot 6 weken begint de vacht weer aardig te groeien. Wanneer je de korte coupe wil behouden dan is het verstandig om elke 4 tot 8 weken naar de trimsalon te gaan. Wanneer je hier langer mee wacht dan krijgt de vacht een onverzorgd uiterlijk. Bovendien kunnen er vervelende klitten ontstaan.

In de trimsalon wordt altijd gekozen voor een model dat bij de Shih Tzu past. Meestal is dit heel standaard waarbij de hond na de trimbeurt nog het meest op een puppy lijkt. Maar je kunt ook kiezen voor de teddybeerlook of de asian look. Dit zijn twee hele leuke modellen die jouw Shih Tzu een opvallend of grappig uiterlijk geven.

Het is verstandig om in de trimsalon jouw wensen te bespreken. Soms wil je een model dat makkelijk te realiseren is. Maar het kan ook dat het model niet geschikt is voor de vacht van jouw hond.

De Shih Tzu wassen

Tijdens een trimbeurt wordt de hond altijd gewassen en goed gedroogd. Dit is niet alleen nodig om vuil uit de vacht te krijgen maar ook om in een strak model te knippen of te scheren.

Het is mogelijk om tussendoor de Shih Tzu thuis te wassen of dit in de trimsalon te laten doen. Een tussentijdse wasbeurt is zeker aan te raden wanneer de hond wat langer haar heeft. Voordat je wast is het belangrijk om klitten en viezigheid met de borstel of een kam weg te halen. Was de hond altijd met hondenshampoo.

Bij Trimsalon Limbo maak ik gebruik van speciale hondenshampoo die de huid herstelt. Bovendien is deze shampoo ook nog eens mild voor de vacht. De Shih Tzu ruikt hierdoor heerlijk fris en krijgt er lekkere zachte haartjes van.

Heeft je hond veel klitten? Doe hem niet zomaar in bad maar overleg altijd met de trimsalon. Een hond met veel klitten wassen kan er namelijk voor zorgen dat de klitten alleen maar erger worden. Bij te ernstige klitten of vervilting moet de hond kort geschoren worden, dit is niet zo fijn.

Kom met je Shih Tzu naar Trimsalon Limbo! Maak gerust een afspraak of bel voor meer informatie.

Bijgewerkt: 22 juli 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.