Broken Coat vacht trimmen

De Jack Russel broken coat is het meest bekende voorbeeld van een hond met twee vachttypes. De vacht is afwisselend ruw en glad. Wat niet iedereen weet is dat broken coat ook bij andere rassen voor kan komen. Bijvoorbeeld de broken coat teckel of Vizsla. Alleen de Broken Coat Jack Russel is een erkend ras.

Herkennen van een broken coat vacht

Een broken coat vacht is makkelijk te herkennen. Op grote delen van het lichaam is de vacht ruw en piekerig. Maar er zijn ook gedeeltes waarbij de haren glad en dicht tegen de huid aan liggen.

Alleen bij de Jack Russell terriër wordt een broken coat erkend. Toch komt het ook bij andere rassen en kruisingen voor. Sommige trimmers weten niet hoe ze met een broken coat vacht om moeten gaan. De een zegt dat deze vacht nooit getrimd hoeft te worden, de ander kiest voor kort knippen of zelfs scheren.

Het plukken van een broken coat

Omdat een hond met broken coat vacht gedeeltelijk ruwharig is moet deze ook gedeeltelijk geplukt worden. Het plukken houdt in dat dode dekharen verwijderd worden, vaak met de hand of met behulp van een mesje. Dit plukken is belangrijk omdat de dode dekharen niet zelf uitvallen.

Het niet laten plukken van dode dekharen lijdt tot jeuk en uit irritatie. Uiteindelijk kan er zelfs een ernstige huidontsteking ontstaan. Daarom is het regelmatig plukken van een broken coat noodzakelijk. Dit gebeurt doorgaans twee keer per jaar, soms drie of vier keer per jaar.


Doet plukken pijn?

Een broken coat trimmen is niet eenvoudig. Dit mag alleen door een professionele en ervaren trimmer worden gedaan. Er moet namelijk kennis zijn van de plukvacht. Omdat het hier om een wisselende vacht gaat is het belangrijk om de plukgedeeltes herkennen. Wees daarom zeker van je zaak en maak een afspraak bij de gespecialiseerde broken coat trimsalon.

Wanneer plukken niet op de juiste manier gebeurt is dit pijnlijk voor de hond. Bovendien kan dit huidirritatie en trimkoorts veroorzaken.

De broken coat kan niet geplukt worden

In sommige gevallen is het niet mogelijk om een Jack Russell broken coat of een andere broken coat hond te plukken. Meestal ontstaat dit na castratie of sterilisatie. Als gevolg hiervan vindt een verandering in de vachtstructuur plaats. De vacht wordt zeer zacht waardoor deze niet meer te plukken is. In dit geval is knippen een goed alternatief.

Plukken is soms ook niet mogelijk als gevolg van een medische aandoening, ziekte of iets anders. Dit laatste kan ook een gedragsprobleem zijn. Ook in dit geval wordt voor knippen gekozen, maar altijd in goed overleg met de eigenaar. Ik leg van tevoren uit wat de gevolgen van het knippen kunnen zijn.

De broken coat scheren

Het is niet aan te raden om een broken coat te scheren, tenzij dit om medische redenen noodzakelijk is. In dit laatste geval gaat het scheren vaak in overleg met de dierenarts. Zelden op verzoek van de eigenaren zelf.

Door een broken coat te scheren raakt de vacht beschadigd. Hierdoor verandert de structuur van de vacht, soms met lelijke gevolgen.

De kosten van een broken coat trimmen

De prijs voor het laten trimmen van een broken coat vind je op de tarievenpagina. Kijk hiervoor bij Jack Russel terriër of teckel, daar deze rassen ongeveer even veel werk vragen als het trimmen van een broken coat.

Houd er rekening mee dat de uiteindelijke prijs iets kan afwijken. Je kunt goedkoper maar soms ook wat duurder uit zijn. Dit is mede afhankelijk van het gedrag van de hond in de trimsalon maar ook de kwaliteit van de vacht.

Het is aan te raden om zo vroeg mogelijk een afspraak bij de broken coat trimsalon te maken. Hoewel de hond pas op de leeftijd vanaf zes maanden voor het eerst geplukt kan worden (vaak nog later), is toch verstandig om ook kennis te komen maken. Zo raakt je hond vertrouwd met de trimsalon, de geuren, geluiden en materialen. Een kennismaking is altijd gratis.

Afspraak maken

Vanwege drukte is het belangrijk dat je tijdig een afspraak maakt. Toen dit zeker niet vlak voordat jouw hond getrimd moet worden. De wachttijd bedraagt minimaal drie weken maar kan oplopen tot wel 16 weken. Soms is er hier blijkt vrij, kijk hiervoor in de online planner.

Je kunt ook telefonisch of per e-mail een afspraak maken. Wanneer je eenmaal de trams bent geweest is het raadzaam om direct een nieuwe afspraak in te plannen. Dit doe je in de trimsalon waarbij we samen kijken wanneer het jou het beste uitkomt. Vooruitplannen is altijd een slimme keuze!

Bijgewerkt: 22 juli 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.