De wolf als huisdier in Nederland en België

Op straat kom je soms honden tegen die verdacht veel op wolven lijken. Niet alleen qua uiterlijk maar ook met betrekking tot het gedrag. Het gaat hier om zogenaamde wolfhonden, die liggen op DNA-gebied zeer dicht tegen wilde wolven aan.

Mag je eigenlijk wel een wolf als huisdier houden? Nee, in Nederland en België is het houden van een wolf uit de eerste generaties verboden. Toch zijn er mensen die ze als huisdier houden, hier is zeker een mogelijkheid toe.

Het aantal (illegale) wolven in Nederland

Volgens een globale schatting worden er ongeveer 20 wolven illegaal als huisdier gehouden. In Nederland dan, want in andere landen komen ze wat meer voor. In sommige landen is het zelfs legaal om een wolf in huis te houden. In Amerika bijvoorbeeld, in sommige staten mag je een wolfhond met maximaal 98% wolvenbloed houden.

Goed om te weten: een echte wolf koop je niet zomaar in een kennel. In het buitenland worden ze soms wel aangeboden, maar het is verboden om hem te importeren en als huisdier te houden. Bovendien is de wolf niet geschikt als huisdier: hij zal zich in de huiskamer niet thuisvoelen, agressief gedrag vertonen en voor gevaarlijke situaties zorgen.


De F5 wolf is wél legaal

Hoe kan het dat je soms mensen met een wolf over straat ziet wandelen? Dit dier is in de basis een wolf, alleen wordt hij als hond gezien.

Een wolfhond is wat anders dan een wolfshond (let goed op de tussen-S). Een wolfshond is een doodnormaal hondenras. Dit ras werd van oorsprong gefokt om wolven op te jagen. Veel mensen hebben een Ierse wolfshond als huisdier.

De wolfhond kent zijn oorsprong in de wilde wolf, er zit dus echt wolvenbloed in. Dit type hond ontstaat door kruisingen tussen honden en wolven. De eerste generatie is een pure kruising tussen hond en wolf. In de tweede generatie wordt er meer hondenbloed ingemengd.

Vanaf de vijfde generatie spreek je van een wolfhond: deze heeft een lager percentage wolvenbloed. De vijfde generatie wordt ook wel generatie F5 genoemd. Het is volkomen legaal om een F5 wolfhond als huisdier te houden. Stiekem heb je dan toch een beetje wolf in huis.

De wolf-hondhybride

Dan heb je ook nog de wolf-hondhybride, dit is een kruising tussen een wolf en een hond. Het enige verschil met de ‘normale’ wolfhond is dat de hybride een hoog percentage wolvenbloed heeft. Dit komt omdat het om een directe kruising tussen een hond en wolf gaat. Pups zijn dus voor 50% hond en 50% wolf.

Hybrides zijn niet geschikt om als huisdier te houden. Bovendien zijn ze niet legaal: het is verboden om een wolf-hondhybride te houden.

Waar koop je een wolfhond?

De wolfhond is geen keuze maar een levensstijl. Je zal je leven, omgeving en budget op het dier aan moeten passen. Om die reden wordt de wolfhond niet zoveel gevraagd als bijvoorbeeld de golden retriever.

Wolfhonden vind je bij goede kennels. Neem eens een kijkje op de website van wolvenkennel.nl, waar ze met Amerikaanse wolfhonden en Tsjechoslowaakse wolfhonden fokken.

Op Marktplaats kom je ook wel wat wolfhonden tegen maar het is goed om een beetje waakzaam te blijven. Sommige van deze pups zijn geen afstammeling van de wolf, maar gaat het om een (kruising) husky. Want husky’s lijken veel op wolfhonden maar ze hebben geen wolvenbloed.

De Saarlooswolfhond

Wist je dat wolfhonden soms ook geschikt zijn als hulphond? Dit bleek het geval te zijn bij de Saarlooswolfhond. Dit ras werd in de eerste helft van de 20e eeuw gefokt, dankzij de Nederlander Leendert Saarloos. Hij kruiste zijn mannelijke Duitse herder met een wolvin.

De nakomelingen bleken goede eigenschappen te hebben, geschikt om te dienen als geleidehond of hulphond. De Saarlooswolfhond is behulpzaam voor mensen die dit nodig hebben, hoewel er hondenrassen zijn die hier beter in presteren.

Enkele bekende kennels van Saarlooswolfhonden zijn Yumoja in Beek (Limburg) en Den of the Wolf in Hellevoetsluis.

De wolfhond is een waardeloze waakhond

Wolven vertonen van nature vluchtgedrag. Alleen in uiterste nood zal de wolf het op een vechten zetten. Mocht een inbreker binnen weten te komen dan kiest de wolfhond de makkelijkste weg: vluchten. Hiermee is de wolfhond waardeloos als waakhond. Maar sommige van deze dieren kunnen wel als de beste speuren, dus als speurhond zijn ze wel weer geschikt.

Wolven zullen nooit onderdanig zijn aan hun eigenaar

Honden zijn gefokt om hun baasjes van dienst te zijn en tonen onderdanig gedrag (mits goed opgevoed). Dit is een proces dat meer dan 10.000 jaar heeft geduurd. Een wolf zal zich als wild dier gedragen en is daarom ongeschikt als huisdier. Het is dan ook niet mogelijk om een wolf tam te krijgen.

De wolfhond is bekend met mensen. De pups zijn in gevangenschap geboren, en met de vijfde generatie weten ze met mensen om te gaan. Toch hebben wolfhonden een bepaald instinct die je bij huishonden niet tegenkomt. De meeste wolfhonden zijn intelligent, maar er kan ook wat van sluwheid inzitten. Het is dan ook een hele uitdaging om dit ras goed op te voeden of te trainen.

Voordat je een wolfhond (of misschien wel een wolf) als huisdier neemt is het verstandig om met een expert te praten. Lees ook eens het boek Kalmerende signalen, geschreven door een bekende Noorse hondentrainer die gespecialiseerd is in hondentaal.

Verder is het raadzaam om eens met een dierenarts te praten. Het houden van een wolfhond brengt hoge kosten met zich mee, dat kan oplopen tot meer dan € 2000 per jaar.

Bijgewerkt: 22 juli 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.