Pomeranian Beauty bij Alopecia

Alopecia X is een veel voorkomend probleem bij Pomeranians. Het uitzicht in de vorm van pleksgewijze kaalheid, vaak aan de borst, de flanken, rondom de anus en op de buik. Het is geen ernstige ziekte maar een symptoom, waarvan de oorzaak nog onbekend is. Momenteel lopen verschillende behandelingen tegen Alopecia X, soms bedacht door vachtverzorgers. Pomeranian Beauty is een merk dat veel wordt aangeprezen bij Alopecia. Het is belangrijk om te achterhalen of deze producten ook daadwerkelijk effect hebben.

Informatie over Pomeranian Beauty

Pomeranian Beauty is een merk voor hondenverzorgingsproducten, gevestigd in Madrid (Spanje). Dit merk richt zich op de verzorging van Pomeranians met Alopecia X oftewel Black Skin Disease. Op de website van dit merk is te lezen dat de producten ingrediënten bevatten die de huid helpen herstellen, waardoor er uiteindelijk nieuwe vacht groeit.

Helpt Pomeranian Beauty bij Alopecia?

Hoe geweldig mooi de verpakkingen ook zijn en hoe heerlijk de producten ook ruiken, er is geen wetenschappelijk bewijs dat Pomeranian Beauty bij Alopecia effectief is. Dit komt omdat de oorzaak van Alopecia tot op heden nog niet bekend is. Onderzoekers hebben wel ontdekt dat er bij Alopecia X sprake is van een ontregeling van de groeihormonen en bijnieren, in combinatie met de geslachtshormonen.

Producten die van buitenaf (op huid of vacht) toegepast worden, hebben weinig effect op de werking van de bijnieren of de manier waarop groeihormonen of geslachtshormonen werken. Wel werken medicinale producten die op de huid worden aangebracht effectief bij eczeem, een droge huid en bepaalde ziekten of aandoeningen. Het is aan de dierenarts om een diagnose te stellen en te bepalen welke medicinale producten geschikt zijn.  Pomeranian Beauty behoort niet tot de geneesmiddelen maar is een dierverzorgingsproduct.

Wanneer de vacht toch verbetert

Bij sommige Pomeranians verbetert de vacht na gebruik van Pomeranian Beauty producten. Het is niet te zeggen of de producten daadwerkelijk voor verbetering hebben gezorgd. Zoals eerder uitgelegd hebben de ingrediënten geen positieve werking op de ontregelde hormonen. Maar de ingrediënten hydrateren de huid wel, iets dat bij Alopecia X zeker meerwaarde heeft. Dit komt omdat de huid bij dit symptoom vaak droog aanvoelt.

Wanneer de vacht na gebruik van deze producten teruggroeit, gaat het niet altijd om Alopecia X maar soms een andere aandoening of onderliggend (tijdelijk) probleem.

Pomeranian Beauty reviews

Ondanks dat er geen bewezen resultaten zijn wordt Pomeranian Beauty veel aangeprezen. Het zijn met name vachtverzorgers en fokkers die deze producten gebruiken en verkopen.

Omdat Pomeranian Beauty niet in wetenschappelijke onderzoeken is meegenomen, heeft geen enkel positief of negatief verhaal over dit merk een goede onderbouwing.

Op internet vind je nauwelijks Pomeranian Beauty reviews. Dit maakt het lastig om te beoordelen of de producten daadwerkelijk effect hebben. Het merk schijnt vooral in trimsalons rond te gaan, het wordt niet door dierenartsen aanbevolen.

Elke hond met plotselinge of voortschrijdende kaalheid moet altijd door een dierenarts worden gezien. Een trimsalon kan geen diagnose stellen of zomaar een behandeling starten. Ga bij kaalheid bij jouw hond daarom eerst langs de dierenarts.

Dingen die je kunt uitproberen

Heeft jouw Pomeriaan last van kale plekken in zijn of haar vacht? Allereerst is het zaak om dit door een dierenarts te laten beoordelen. Er kunnen verschillende redenen zijn voor het ontstaan van kale plekken. Vertrouw niet op de beoordeling van een vachtverzorger, de fokker of de buurman: alleen een dierenarts kan huidbiopten, bloedtesten en urinetesten afnemen.

Een grote veroorzaker is hypothyreoïdie. Dit is een aandoening waarbij de schildklier geen hormonen meer produceert. Hypothyreoïdie komt naar voren na een bloedonderzoek, soms zijn hier meerdere onderzoeken voor nodig. Afhankelijk van de oorzaak zal de dierenarts een behandeling starten.

Natuurlijk zijn er ook wat dingen die je zelf kunt uitproberen. Soms geeft een verandering van het dieet een hele verbetering. Zo zijn er eigenaren van Pomeriaans die overstapten naar een dieet van gekookt vlees en opmerkten dat de vacht van hun geliefde hond weer teruggroeide. Denk ook eens aan het toevoegen van Omega 3 of melatonine aan de voeding. Doe dit in overleg met de dierenarts (nooit zelf experimenteren).

Ook het gebruik van Dermagic shampoo en lotion schijnt bij sommige honden (enige) verbetering te geven. Verder worden soms positieve effecten bij aloë vera shampoo gezien, hoewel er ook honden zijn die hier slecht op reageren.

Wat je ook doet, houd altijd de gezondheid van de Pomeriaan goed in de gaten. Geef niet zomaar in het wilde weg vitaminen, mineralen of andere producten. Wees ook voorzichtig met het gebruik van ozonbaden/spabaden en verzorgingsproducten die beloven dat ze bij Alopecia X werken. Sommige van deze producten kunnen de problemen juist verergeren.

Waarom groeit de vacht soms terug na een behandeling in de trimsalon?

Alopecia X heeft twee opvallende kenmerken waar veel trimmers mee te maken krijgen:

  • De vacht groeit na scheren of kort knippen niet meer terug.
  • Bij een ruwe behandeling met de borstel/kam met een beschadigde huid tot gevolg, groeit op die plek een mooie en zachte vacht.

Wanneer een vachtverzorger ruw met materialen omgaat en hierbij de blote huid beschadigt, ontstaat er in eerste instantie een wondje met hierna een korstje. Wanneer de wond is genezen valt de korst eraf. Binnen enkele weken groeit er een mooie en zachte vacht op deze plek.

Dit verklaart waarom de vacht soms na een behandeling in de trimsalon plaatselijk teruggroeit. Het opzettelijk beschadigen van de vacht is echter geen goede methode om de haren terug te laten groeien. Een beschadigde vacht is namelijk gevoelig voor infecties.

Waar kan ik Pomeranian Beauty kopen?

Ondanks dat Pomeranian Beauty bij Alopecia geen bewezen resultaten biedt, zijn het voor sommige hondeneigenaren fijne producten. De productlijn bestaat uit recovery lotions, herstelmaskers, volumeproducten, balsums, elixers, shampoos en sprays.

Deze producten zijn niet goedkoop en beginnen vanaf € 18 per verpakking. Pomeranian Beauty producten zijn te bestellen via de officiële website van dit merk maar ook via Amazon.

Verder is het verkrijgbaar bij een aantal trimsalons die vaak ook met ozontherapie/spabaden werken. Omdat ook de effecten van ozontherapie nog niet bewezen is bij Alopecia X lijken deze behandelingen op marketing om klanten aan te trekken, dan dat het Pomeranians met kaalheid effectief helpt.

Eventuele resultaten zijn vaak te wijten aan toeval (misschien is de oorzaak onbewust weggenomen) en vaak is terugkerende vachtgroei van tijdelijke aard. Zolang dierenartsen en onderzoekers nog steeds geen oorzaak en effectieve behandeling voor Alopecia X hebben gevonden, kunnen niet-specialisten niet zomaar een behandeling voorschrijven of resultaat beloven.

Tot slot: het merk Pomeranian Beauty geeft duidelijk aan dat de oorzaak van Alopecia X nog onbekend is en dat hun producten geen gegarandeerde resultaten kunnen bieden. Het merk vermeldt dat ook andere factoren zoals genetica, het immuunsysteem, voeding en de omgeving van invloed zijn op de vachtgroei. Richt je daarom niet alleen op producten zoals Pomeranian Beauty maar kijk zeker een stap verder.

Conclusie: Pomeranian Beauty kan de vachtstructuur, de zachtheid of de kwaliteit verbeteren maar is géén geneesmiddel tegen Alopecia X.

Bijgewerkt: 3 augustus 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.