5 aanhankelijke hondenrassen die je niet vaak tegenkomt

Je weet het zeker. Je wilt een hond! Een gezinsgenoot die net zo gek is op knuffelen als jij. Of een kameraadje voor je kinderen die ’s avonds lekker naast je op de bank ploft. Het lijkt je heerlijk om thuis te komen in een huis waar je kwispelend wordt begroet. Kortom je wil een aanhankelijke hond!

Er zijn zoveel dingen om op te letten bij het aanschaffen van een hond. Het is soms moeilijk om te weten waar je moet beginnen. Nadenken over welk type hond bij jouw leven past is een goed begin. Het ras van een hond zegt natuurlijk niet alles, een karakter is immers niet volledig maakbaar. Toch is het verstandig om je vóór de aanschaf in hondenrassen te verdiepen, zodat je weet welk gedrag er in aanleg aanwezig is.

Voor- en nadelen van een aanhankelijke hond

Aanhankelijke honden zijn vaak goede gezinshonden. Ze zijn gericht op hun baasje en geven jou onvoorwaardelijke liefde. Je kan een overvloed aan warmte en aandacht verwachten.

Als je je eenzaam voelt kan een hond een welkome aanvulling in het leven zijn. Je kan een sterke vertrouwensband opbouwen met een hond en ze zijn vaak volwaardige gezinsleden.  

De aandacht die aanhankelijke honden géven, hebben ze ook nodig. Aanhankelijke hondenrassen zijn vaak slecht in ‘alleen zijn’. Het kan voor deze rassen meer tijd kosten om dit te leren. Soms is het noodzakelijk om naar (betaalde) opvangmogelijkheden te kijken.


1. Teckel

De teckel ken je misschien ook wel als de dachshund of dashond. Hij is gefokt om zelfstandig achter een vos of das aan te gaan en ze tot in hun ondergrondse burchten te volgen. De teckel is dan ook een slimme en eigenzinnige hond. Tijdens de jacht moet een teckel alert zijn en blaft hij veel. Je hebt geen duur alarmsysteem meer nodig; je teckel waarschuwt je wel!

De teckel is vriendelijk en aanhankelijk naar zijn gezin. Vaak wordt er gezegd dat ze te eigenwijs zijn om op te voeden. De meeste teckels zijn uiterst intelligent en behoorlijk eigenwijs waardoor er extra aandacht nodig is voor de opvoeding. Doordat ze zo slim zijn kunnen ze vrij ingewikkelde trucjes leren.

Ze kunnen wat eenkennig zijn dus zorg voor een uitgebreide en langdurige socialisatie.

Een teckel die voldoende uitdaging krijgt zal in huis rustig zijn en lekker willen kroelen. Ze zijn bijzonder loyaal en willen het liefst de hele dag in de buurt van hun eigenaar zijn.

  • Rasgroep: Dashonden.
  • Schofthoogte: 30-35 cm.
  • Gewicht: 5-7 kg.
  • Energieniveau: gemiddeld tot hoog.
  • Naar de trimsalon: ruwharig 2 tot 4 keer per jaar, langharig 1 tot 3 keer per jaar, kortharig 1 tot 2 keer per jaar.

2. Schotse collie

Deze hond heet officieel Schotse herder. De langharige variant kennen de meesten van ons nog wel van Lassie, maar wist je dat er ook een kortharige Schotse collie bestaat? De korthaar is meestal wat groter dan de langhaar en wordt vaak als wat alerter en actiever ervaren.

De collie is een zachtmoedige en aanhankelijke hond. Hij staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Het is belangrijk dat de collie echt betrokken wordt bij het gezin. Collies zijn intelligent en leergierig. Ze hebben behoefte aan zowel fysieke als mentale uitdagingen.

Collies kunnen, net als teckels, vrij vocaal zijn. Het is dan ook de moeite waard om je hond het commando ‘stil’ aan te leren.

Dit ras werkt graag voor hun baas en is daardoor bijzonder goed te trainen. Ze zijn groot liefhebber van apporteerspelletjes. Collies kunnen heel gevoelig zijn en hebben hun eigenaar graag in de buurt.

  • Rasgroep: Herdershonden en veedrijvers.
  • Schofthoogte: 51-61 cm.
  • Gewicht: 18-30 kg.
  • Energieniveau: gemiddeld tot hoog.
  • Naar de trimsalon: 2 tot 3 keer per jaar.

3. Boxer

Deze grote goedzak is gegarandeerd de clown van de hondenrassen. Hij houdt van rennen en spelen. Hij houdt van mensen en is erg gehecht aan zijn gezin. De boxer heeft veel energie en past goed bij de sportieve eigenaar die hem consequent kan begeleiden.

Deze honden zijn enorm vrolijk en grappig. Ze blijven nieuwsgierig tot op hoge leeftijd. Deze spring-in-het-veld heeft veel zelfvertrouwen, maar is tegelijkertijd ook zeer gevoelig voor de stemming van zijn eigenaar. Mopperen en boos worden komen hard aan.

De boxer is intelligent en redelijk goed te trainen. Met interessante en afwisselende oefeningen is dit eigenwijze ras goed bij de les te houden. De boxer kan verschillende kunstjes leren en heeft zijn dienst ook bewezen als politie- en hulphond.

Veel liefhebbers van dit ras zullen je vertellen dat het onmogelijk is om je boxer het ‘tegen mensen aan springen’ af te leren. Ook kunnen ze nogal onstuimig zijn in hun spel. Ze doen graag mee met een potje voetbal, maar rennen makkelijk een kind omver.

  • Rasgroep: Pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden.
  • Schofthoogte: 55-65 cm.
  • Gewicht: 25-35 kg.
  • Energieniveau: hoog.
  • Naar de trimsalon: niet tot 1 keer per jaar.

4. Duitse Dog

Dit ras is een schoothond in een ietwat grote verpakking. De Duitse dog is enorm gesteld op zijn baas en daarom ongeschikt om buiten in een kennel te houden. Duitse doggen zijn lief en aanhankelijk naar zijn gezin.

Als volwassen hond is hij zelfverzekerd en waakzaam, maar als pup kan de Duitse dog wat verlegen zijn. Een duidelijke, consequente opvoeding met een zachte hand is noodzakelijk voor dit ras. Naar onbekenden blijven ze waarschijnlijk kun leven lang terughoudend.

Een Duitse dog die voldoende beweging krijgt, is binnenshuis rustig.  Ons wandeltempo is vaak te traag voor deze reus, dus is het prettig als je hond los kan lopen of rennen. Duitse doggen leren vrij makkelijk en met dit formaat is trainen een absolute noodzaak.

  • Rasgroep: Pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden.
  • Schofthoogte: teef >72 cm, reu >80 cm.
  • Gewicht: teef 45-59 kg, reu 54-90 kg
  • Energieniveau: gemiddeld.
  • Naar de trimsalon: niet tot 1 keer per jaar.

5. Welsh Corgi

Deze kleine, actieve herdershond dankt zijn naam aan de streek waar hij vandaan komt. Dit ras is gefokt voor het drijven van vee. Dit doen ze door hard te blaffen en in de hakken van de koeien te bijten. Hun lage bouw zorgt ervoor dat ze de achteruittrappende koeien makkelijk kunnen ontwijken.

Er zijn twee varianten; de pembroke en de cardigan. Deze soorten zijn nog lang door elkaar heen gefokt, waardoor de verschillen minimaal zijn. De cardigan heeft een volle vossenstaart en de pembroke heeft vaak een korte of geen staart.

Deze intelligente hond is zelfverzekerd en leert snel. De corgi is behoorlijk eigenzinnig, maar zijn bijzonder toegewijd aan hun baas en het gezin. Ze zijn goed in hondensporten, zoals agility of flyball. Een corgi die onvoldoende begeleiding of beweging krijgt kan proberen de baas te spelen over het gezin. 

  • Rasgroep: Herdershonden en veedrijvers.
  • Schofthoogte: 25-30cm.
  • Gewicht: 10-12 kg.
  • Energieniveau: medium-hoog.
  • Naar de trimsalon: niet tot 2 keer per jaar.

Wat betekent aanhankelijk?

Misschien heb je wel vaker van deze honden gehoord, maar het zijn allemaal rassen die je niet dagelijks op straat tegenkomt. Veel van deze rassen zijn van oorsprong gefokt om te werken, in een aantal gevallen zelfstandig. Door die zelfstandigheid ontstaat wellicht het beeld dat deze honden onafhankelijk zijn, maar het tegenovergestelde is vaak waar. Doordat deze honden naar hun baas kijken voor instructies en sturing, zijn ze enorm op hun eigenaar gesteld.

Jouw hond zal misschien meer willen knuffelen dan een andere hond. Het ene ras is vooral gericht op één baasje terwijl andere rassen zich hechten aan het hele gezin. Verdiep je in de algemene karaktereigenschappen van een ras als je een hond wil aanschaffen. Ook als je je oog hebt laten vallen op een kruising helpt dit je om inzicht te krijgen in het karakter. Daarmee raak jij niet teleurgesteld en kan je je hond bieden wat hij nodig heeft.

Bijgewerkt: 5 augustus 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.