Lelijke fase Pomeriaan

De Pomeriaan oftewel Pomeranian is een speelse, levendige en intelligente hond. Vanwege zijn kleine formaat ook razend populair als gezinshond of schoothond. Wanneer je een pup aanschaft sta je niet bij de extreme vachtwissel stil. De lelijke fase Pomeriaan brengt menig eigenaar tot wanhoop. Gelukkig heeft dit niks met ziekte te maken en verschijnt er uiteindelijk een prachtige volwassen Pom.

Foto: klant Trimsalon Limbo – Pup Pomeriaan vóór het aanbreken van de ugly fase.

Pomeriaan vachtwissel

De vacht van de volwassen Pomeranian bestaat uit een korte wollige ondervacht en een lange en vooral volle bovenvacht. Dit vereist veel aandacht en verzorging van de eigenaar. Het is zeker aan te raden om regelmatig naar de Pomeriaan trimsalon te gaan.

Puppy’s hebben een zeer fluffy vacht, die alleen uit onderwol bestaat. Meneerpuppy tussen de vier en 12 maanden oud is verliest deze zijn puppyvacht. Hier komt een volwassen en dubbele vacht voor terug.

De lelijke fase van de Pomeranian

De vachtwissel van puppy wordt ook wel de lelijke fase van de Pomeriaan genoemd. Het is de fase waarin de vacht heel lelijk oogt. Het lijkt bijna alsof jouw hond een ziekte heeft. Je zal niet de eerste onwetende eigenaar zijn die met zijn Pomeranian puppy bij de dierenarts belandt, denkend dat de lelijke vacht het gevolg is van een huidziekte of iets anders.

De lelijke fase van de Pomeriaan duurt slechts enkele maanden. Wanneer de hond 12 maanden oud is heeft deze vaak zijn volwassen vacht, zelden duurt dit langer. Je moet dus even geduld hebben.


Pomeriaan ugly fase: wat je kunt doen

De Pomeriaan ugly fase (lelijke fase), het kan jou tot wanhoop drijven. De grootste fout die je kunt maken is de vacht van de Pomeranian pup in de trimsalon kort laten scheren. Het is begrijpelijk dat je dit wil laten doen, want beter een korte vacht waarbij alles op gelijke lengte is, dan tegen die lelijke kale plekken aankijken.

Toch mag een Pomeranian nooit geschoren worden, of het nu een puppy of volwassen hond betreft. Je moet weten dat elke Pomeriaan door de ugly fase gaat. Dit is iets dat je niet kunt voorkomen. Het helpt om te beseffen dat er een prachtige en volle vacht voor terugkomt.

De langere plukjes van de vacht knippen

Tijdens de Pomeriaan ugly fase is een bezoek aan de trimsalon aan te raden. Maar let op dat er niet in de vacht geknipt of geschoren wordt. Het is heel verleidelijk om de langere plukjes die uitstekend op lengte te knippen. Toch is dit niet nodig en kan zelfs schadelijk voor de vacht zijn.

Het knippen van de langere plukjes haar mag alleen gebeuren wanneer de Pomeriaan uit de lelijke fase is. Een trimbeurt op de leeftijd van drie tot twaalf maanden betekent het verzorgen van de ondervacht en de nieuwe bovenvacht, niet knippen of scheren. Is de Pomeranian eenmaal 12 maanden oud en heeft deze zijn volle en volwassen vacht? Dan mogen langere plukjes worden bijgeknipt.

Vachtverzorging van de Pomeriaan

De lelijke fase bij de Pomeriaan is heel normaal. Naar schatting komt ongeveer 85% van de Pomeranian puppy’s in de ugly fase. Bij 15% is dit dus niet het geval, hoewel de vacht op jonge leeftijd wel hier en daar wat rommelig kan ogen.

Het is belangrijk om een Pomeranian pup zo snel mogelijk aan de vachtverzorging te laten wennen. Dat is ook de reden om op jonge leeftijd al een afspraak bij de Pomeranian trimsalon te maken. Hoewel er tijdens de trimbeurt nog niet zo veel gebeurt (wassen en de fluffy vacht verzorgen), maakte onderdeel uit van het gewenningsproces.

Het is ook goed om regelmatig thuis je puppy te borstelen. Begin eerst met een zachte borstel, dit komt minder heftig over. Wanneer je voor een kennismaking met je pup naar de trimsalon komt krijg je direct te zien welke borstels geschikt zijn.

Vachtverzorging tijdens de lelijke fase

Tijdens de lelijke fase is het belangrijk om een andere vachtverzorging toe te passen. De vachtverzorging tijdens de ugly fase bestaat uit eenmaal per week wassen met een goede hond de shampoo. Dit kun je thuis doen maar in de trimsalon is altijd beter. Ik werk uitsluitend met huid herstellen de volgende shampoos.

Naast het gebruik van een goede en verzorgende shampoo is het ook belangrijk om in conditioner toe te passen, zodat de vacht niet uitdroogt.

Buiten het wassen om moetje de pup in de lelijke fase regelmatig niet door kammen. Hiermee voorkom je het ontstaan van klitten. Laat je het kammen actief bezig dan kunnen klitten gaan vervilten, met soms een ernstige huidontstekingen tot gevolg. Het kan zelfs een veroorzakers zijn van de gevreesde huidziekte Black Skin Disease.

Geen spa bad/ozonbad

Het is een trend om met je Pomeranian naar een trimsalon met spa bad of ozonbad te gaan. Soms ook wel bekend onder de naam Milky bad (en dit heeft niks met de overheerlijke Milky Ways te maken). 

Is het een trend of helpt een spa/ozonbad de pup door de lelijke fase heen? Helaas helpt een dergelijk bad niet tot nauwelijks. Het is puur een trend omdat sommige eigenaren denken dat een hond van een spabad of bubbelbad geniet.

De huid van honden droogt heel makkelijk uit. Wanneer de hond gewassen wordt verdwijnt de beschermende vetlaag van de huid. Moet de hond hierna nog enige tijd in het spabad zitten dan is het logisch dat de huid ontzettend uitdroogt.

Daarnaast is de werking van een spa- of ozonbad nog steeds niet bewezen. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij pommetjes na behandelingen met een spabad huidziekten, ademhalingsproblemen of oogirritaties ontwikkelden.

De kleur van de vacht verandert tijdens de lelijke fase

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de vachtkleur tijdens de lelijke fase kan veranderen. Dit is een volkomen normaal verschijnsel. Meestal wordt de vacht lichter van kleur, maar het kan ook dat hij juist donkerder wordt.

Wil je deze kleurverandering later terug kunnen zien? Maak dan elke week een foto van je Pomeranian puppy. Hartstikke leuk om de lelijke fase op de voet te kunnen volgen.

Wil jij jouw Pomeranian de beste vachtverzorging bieden? Maak nu al een afspraak bij Trimsalon Limbo. Ook voor een gratis kennismaking maak je even een afspraak: doe dit telefonisch of per e-mail.

Bijgewerkt: 5 augustus 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.