FURminator hond slecht: het verwoest de vacht

Heb je een Doodle, Labrador, kat of konijn dan is de kans groot dat je het advies krijgt om een FURminator aan te schaffen. Deze ‘kam’, die nog het meest op een verfkrabber lijkt, zou geweldig voor de vacht van jouw huisdier zijn. Niets is minder waar! Het is het meest verwoestende gereedschap voor de vacht van hond, kat of konijn.

Verschillende soorten FURminators

Bij de benaming FURminator moet ik altijd aan de Terminator denken. Niet alleen omdat de naam erop lijkt maar ook omdat het net zo verwoestend is.

De FURminator is verkrijgbaar in verschillende varianten (kleuren). Paars, geel, blauw, groen of oranje, ze zijn allen weer geschikt voor een ander vachttype.

Dit gereedschap bestaat uit hele fijne tandjes, een soort mesjes, die zeer dicht tegen elkaar aan liggen. Er zit een fijn handvat aan zodat je goed kracht kan zetten. Het idee is dat je met de tandjes door de vacht gaat. Door de hoge dichtheid van de tandjes blijven haren er makkelijk tussen zitten en trek je deze uit óf kapot.


Een permanente rui

Hoe vaker je een hond of kat op een ruwe manier kamt of borstelt, hoe vaker deze verhaart. Dit komt omdat je met het beschadigen van de haren de aanmaak van nieuwe haren stimuleert.

Sommige honden moet je meerdere keren per week kammen of borstelen. Hiermee voorkom je klitten en dus ook pijn en ongemak bij de hond. Maar met de FURminator de hond kammen is slecht. Wanneer je dit regelmatig doet gaat de hond permanent in de rui.

Een kat met een FURminator behandelen is al net zo slecht. Katten moet je sowieso niet te vaak kammen. Als je het kammen blijft herhalen blijf je ook de groei van nieuwe haren stimuleren. Het gevolg is een kat die het hele jaar door haar verliest. Dit geldt ook voor konijnen.

Populair bij Doodle fokkers en eigenaren

Opvallend is dat veel Doodle fokkers de FURminator aanprijzen. Ze verkopen dit veredeld scheermes aan hun klanten of bieden het in een Doodlepakket aan. Soms zit de FURminator gratis bij aanschaf van een pup (hoewel het gewoon in de prijs verwerkt zit, marketingtrucje).

Weet je niet welke kammen en borstels geschikt zijn voor jouw hond en zijn type vacht? Maak dan een afspraak voor uitleg over de vachtverzorging. Met een goede verzorging voorkom je klitten en beschadigingen in de vacht van jouw hond.

Net zo populair bij kattenliefhebbers

Tegenwoordig lijken kortharige katten het hele jaar door te verharen. Eigenaren zitten letterlijk met de handen in het haar. Hun hele woning maar ook kleding leeft van kattenhaar. Het probleem? Vachtverzorging met de FURminator. Wekelijks komen katteneigenaren naar mijn trimsalon voor uitleg over de vachtverzorging. Opvallend is dat 95% van deze katteneigenaren de FURminator gebruikt.

Tip: maak een afspraak voor uitleg over vachtverzorging van jouw kat. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Het is belangrijk dat je alle kammen en borstels die je thuis hebt, mee naar de afspraak neemt. Je kat hoeft niet mee te komen, met behulp van een dummy huisdier ontvang je uitleg. Zo heeft jouw kat geen stress van het reizen.

Is de FURminator hondenrassen of huisdieren?

De enige die beter wordt van de FURminator zijn de verkopers en fabrikanten. Hoewel sommige huisdiereigenaren zweren bij de FURminator beschadigen ze hier de vacht mee. De FURminator is slecht voor elke vacht.

Dit betekent natuurlijk niet dat hij gelijk de prullenbak moet. Wanneer je toch over een plan bent om de vacht flink uit te dunnen en een beetje in te korten dan biedt de FURminator uitkomst. Maar bedenk wel dat dit gereedschap voor veel huisdieren onprettig aanvoelt. Vooral wanneer je te ruw mee omgaat.

Het is verstandig om de FURminator niet vaker dan twee keer per maand te gebruiken. Zet je hem vaker in dan beschadigt hij de vacht dermate dat deze een onregelmatige groei laat zien. Bij sommige rassen kunnen zelfs kale plekken in de vacht ontstaan.

Wil je meer informatie over het gebruik van de juiste kammen en borstels of je hond, kat of konijn in model laten trimmen? Maak via de mail, WhatsApp of telefonisch een afspraak.

Bijgewerkt: 30 augustus 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.