Brusselse Griffon trimmen

De Griffon Bruxellois behoort tot een van de kleinste hondenrassen. Hij is er in twee varianten: de ruwhaar en de gladhaar. Jouw Griffon Bruxellois laten trimmen? Afhankelijk van het vachttype moet dit één tot drie keer per jaar. In de Brusselse Griffon trimsalon zijn jij en je hond welkom.

De vacht van het Griffonnetje

Van oorsprong heeft de Brussel Griffon een ruwe vacht. Deze bestaat uit dekharen die stug of ruwe aanvoelen aan een korte, gladde ondervacht. Het bijzondere aan de vacht is dat de dekharen, wanneer ze rijp zijn, niet vanzelf loslaten. Dit in tegenstelling tot de vachten van veel andere rassen.

De dekharen laten alleen los wanneer ze handmatig geplukt worden. Dit betekent dat de Brusselse Griffon trimmen uit een plukbeurt bestaat.

Helaas verschijnen er steeds vaker Griffons die geen goede plukvacht het (meer) hebben. Enerzijds kan dit recept door castratie, sterilisatie of een verkeerde vachtbehandeling. Maar er worden ook steeds meer Griffons met een zachte vacht gefokt.


De Griffon Belge knippen of scheren

Sommige Griffons hebben een vacht die niet of slecht te plukken is. Dit kan het gevolg zijn van castratie of sterilisatie. Maar ook van het fokprogramma. Daarnaast is een vacht moeilijk te plukken wanneer deze eerder geknipt of geschoren is.

Hoe weet je of een Griffon niet te plukken is? Vaak merk je dit doordat de dekharen moeilijk loslaten wanneer je ze vastpakt en er een beetje aan trekt. Het kan ook dat de hond geïrriteerd of zelfs boos op reageert.

Als professional beoordeeld ik altijd of de Griffon goed geplukt kan worden. Een trimbehandeling mag geen pijn, irritatie of trimkoorts opwekken. Wanneer het plukken te veel pijn doet kan de hond zelfs angstig worden!

In dit geval is het beter om de Griffon te knippen of te scheren. Over het algemeen heeft knippen de voorkeur omdat de vacht dan niet tekort hoort. Maar wanneer je een korte vacht juist prettiger vindt dan is scheren een goed alternatief.

Is de hond eerder geplukt? Dan is het niet verstandig om zomaar op knippen of scheren over te stappen. Dit moet altijd met goed beleid plaatsvinden, waarbij de eerste keer een combinatie van plukken en scheren of knippen wordt gemaakt.

Het kan dat de Griffon na de eerste keer knippen of scheren wat jeuk heeft. Meestal ontstaat dit na enkele dagen tot weken. In dit geval moet de hond voor een tussenbeurt opnieuw langskomen. Dit hoeft vaak eenmalig.

Brusselse Griffon puppy trimsalon

Wanneer kan een Brusselse Griffon pup voor het eerst naar de trimsalon? Gaat het om het plukken van de vacht dan kan dit plaatsvinden wanneer puppy tussen de 6 en 12 maanden oud is. Soms al wat eerder, dit hangt helemaal van de ontwikkeling van de vacht af.

Knippen of scheren kan wel op jongere leeftijd, vaak vanaf vier maanden. Maar ook dit hangt weer van de vachtgroei af en wat jouw wensen zijn.

Het is aan te raden om voor een kennismaking naar de Brusselse Griffon trimsalon te komen. Doe dit wanneer puppy tussen de 10 en 14 weken oud is. Puppy mag de omgeving verkennen en ik controleer gelijk de vacht. Aan de hand hiervan ontvang je tips en adviezen. Ook plannen we gelijk een afspraak voor de allereerste trimbeurt in.

Een puppy trimbeurt is vooral bedoeld ter kennismaking en gewenning, maar ook om de vacht al enigszins in model te brengen.

De Brusselse Griffon wassen

Tijdens een trimbeurt wordt de Brusselse Griffon altijd gewassen. Heel dit geldt voor zowel puppy’s als volwassen honden, of ze nu geplukt, geknipt of geschoren worden.

De manier van wassen en de gekozen verzorgingsproducten is wel weer afhankelijk van de trimtechniek. Na het plukken wordt de huid beoordeeld: is deze niet geïrriteerd dan kan de Griffon gewoon gewassen worden. Is er enige irritatie zichtbaar dan wordt een speciale shampoo gebruikt of blijft de wasbeurt achterwege. Elke keuze is in het belang van de gezondheid en het welzijn van jouw hond.

Misschien wil je jouw Griffon alleen laten wassen, zonder dat deze geplukt of trimsalon wordt. Ook dit is bij de Brusselse Griffon trimsalon mogelijk. Maak hiervoor een afspraak.

Mijn hond is bang voor de trimsalon: wat nu?

Steeds meer honden vertonen angst in de trimsalon, vooral wanneer ze geplukt worden. Vaak ligt de oorzaak in een ruwe vachtbehandeling waardoor de hond angst ontwikkelt. Het is belangrijk om bij dit soort angstige honden het vertrouwen terug te winnen. Daarom besteed ik hier extra tijd en aandacht aan. Soms is het nodig dat je frequenter naar de trimsalon komt, zodat de hond weer zijn vertrouwen terugkrijgt.

Angst is iets anders dan agressie. Dit laatste ontstaat vaak door een verkeerde opvoeding of een traumatische ervaring. Hoewel een agressieve hond ook getrimd moet worden, is dit voor de trimster vaak een onveilige situatie.

Agressieve honden kunnen soms beter onder een roesje of narcose getrimd worden. Ga hiervoor naar de dierenarts: die kan hier meer over vertellen. Weet je niet zeker of jouw Brusselse Griffon met agressie naar een normale trimsalon kan? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Brusselse Griffon trimsalon: de kosten

Het plukken van een Brusselse Griffon vraagt niet alleen kennis en ervaring maar vooral veel tijd. Daarom is het plukken duurder dan het laten knippen of scheren. Dit betekent niet dat je altijd voor de goedkoopste optie moet kiezen. Het gaat uiteindelijk om de gezondheid en het welzijn van jouw hond.

Samen bespreken we wat de beste trimtechniek bij jouw Brusselse Griffon is. Kom dus gerust langs maar maak hier wel eerst een afspraak voor. Je kunt ook direct een afspraak voor een trimbeurt maken.

Bijgewerkt: 10 september 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.