Wordt bij trimmen weleens kalmeringstabletten gegeven?

Sommige honden laten zich moeilijk trimmen. Vaak ontstaat dit doordat de eigenaar pas op latere leeftijd voor het eerst met de hond naar de trimsalon gaat. Gedragsproblemen kunnen ook het gevolg zijn van stress, angst, slechte socialisatie of andere oorzaken. Om de hond rustig te kunnen trimmen is het mogelijk om een kalmeringsmiddel toe te dienen.

Een trimsalon zal nooit kalmeringstabletten geven

Een trimsalon komen regelmatig medische aspecten aan bod. Toch is een trimmer geen dierenarts! Een goede trimsalon zal nooit op eigen initiatief een kalmeringsmiddel aan doen hond toedienen. Dit kan eventueel wel in overleg met de eigenaar.


Welk kalmeringsmiddel is de beste keuze?

Sommige kalmeringsmiddelen voor honden zijn vrij verkrijgbaar. Bijvoorbeeld Beaphar No Stress of K9 Kalmte & Rust. Veel van deze producten bevatten serotonine. Dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat een hond minder gestrest of angstig raakt. De Adaptil halsband geeft juist feromonen af die een kalmerend effect op de hond hebben.

Helaas werken deze middelen niet bij iedere hond perfect. Het kan dat jouw hond nauwelijks of helemaal niet op het kalmeringsmiddel reageert. In dit geval is zwaarder geschut nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts.

Het is niet aan te raden om de dosering van vrij verkrijgbare kalmeringsmiddelen op eigen initiatief te verhogen. Doe dit alleen in overleg met de dierenarts, of vraag de dierenarts om een ander middel.

Sterk kalmeringsmiddel voor honden

Welk kalmeringsmiddel jouw hond nodig heeft is afhankelijk van zijn of haar gedrag in de trimsalon. Soms is het voldoende om de hond een mild kalmeringsmiddel toe te dienen. Maar wanneer je hond veel stress ervaart en agressief reageert dan heb je een sterk kalmeringsmiddel nodig.

Sterke kalmeringsmiddelen zijn alleen via de dierenarts verkrijgbaar. Houd er rekening mee dat dit soort kalmeringsmiddelen verschillende bijwerkingen heeft. Terwijl vrij verkrijgbare kalmeringsmiddelen nauwelijks tot geen bijwerkingen hebben. Dit geeft wel aan dat vrij verkrijgbare middelen een veel zwakkere werking hebben.

De eigenaar van de hond blijft verantwoordelijk

Trimmen is voor sommige honden een stressvolle gebeurtenis. Wanneer je hond stress heeft is hij zeer lastig te trimmen of maakt het werk voor de trimmer zelfs gevaarlijk. De kans is groot dat jouw hond niet meer verder getrimd kan worden of een volgende keer niet meer welkom is.

Daarom kiezen veel eigenaren van nerveuze of agressieve honden voor het toedienen van een kalmeringsmiddel. Het is belangrijk om te weten dat de eigenaar van de hond altijd verantwoordelijk is voor zijn huisdier. Wanneer je een kalmeringsmiddel toedient en er treden bijwerkingen op, dan kan dit niet aan de trimsalon verweten worden.

Overleg dus eerst met de dierenarts voordat je een kalmeringsmiddel toedient. Dit overleg is vooral belangrijk bij zwakke, zieke, oude of hele jonge honden. Die mogen niet zomaar met een kalmeringsmiddel worden behandeld.

Trimmen onder narcose

Soms laat een hond een trimbehandeling echt niet toe. In dit geval is het nodig om de hond onder narcose te trimmen. Het toedienen van een narcosemiddel mag alleen bij een dierenarts of een dierenkliniek plaatsvinden.

Sommige trimsalons laten agressieve of angstige honden bij de dierenarts onder narcose brengen. Vervolgens moet de eigenaar de slapende hond naar de trimsalon vervoeren, waar deze getrimd wordt.

Zoiets is levensgevaarlijk! Een hond die onder narcose is moet goed in de gaten worden gehouden. Hartslag en ademhaling moeten continu gemonitord worden. Dit kan niet in een trimsalon maar wel bij de dierenarts.

Wanneer jouw hond onder narcose geschoren moet worden is het beter om dit bij de dierenarts te laten doen. Deze dient het narcosemiddel toe, scheert de hond en houdt ondertussen de gezondheid goed in de gaten.

Bij Trimsalon Limbo is een trimbehandeling onder narcose uit veiligheidsoverweging niet mogelijk. Kan dit bij een andere trimsalon wel zonder dat hier een dierenarts werkzaam is? Neem de voor- en vooral de nadelen goed in overweging. De gezondheid van jouw hond staat altijd voorop.

Wie betaalt het kalmeringsmiddel of de narcose?

Als eigenaar maak je de keuze om je hond te laten trimmen. In dit geval ben je ook verantwoordelijk voor het gedrag van jouw hond in de trimsalon. Wanneer de trimmer aangeeft dat je hond moeilijk te behandelen is dan moet je maatregelen nemen.

Soms is een kalmeringsmiddel voldoende om de hond fatsoenlijk te laten trimmen. Dit kalmeringsmiddel koop je zelf en dien je ook zelf toe. Moet je hond onder narcose worden getrimd dan zijn de kosten hiervoor ook voor jezelf.

Dient de trimsalon op eigen initiatief of in overleg met jou een kalmeringsmiddel toe? Vaak wordt dit aan de klant doorberekend, maar het kan ook dat de trimsalon deze kosten op zich neemt.

Let op: bij Trimsalon Limbo worden nooit kalmeringsmiddelen of narcosemiddelen toegediend! Dit is een keuze die jij als eigenaar zelf maakt.

Bij de trimbeurt aanwezig blijven

Honden die zich thuis moeilijk laten kammen of borstelen zijn in de trimsalon vaak veel rustiger. Vooral wanneer de eigenaar niet aanwezig is. Dit komt omdat de hond in een vreemde omgeving is en niet door zijn eigenaar wordt afgeleid.

In veel gevallen is het dus beter om niet bij de trimbeurt te blijven. Maar soms is dit juist wel een goede keuze. Bijvoorbeeld wanneer jij de hond goed onder controle kan houden.

Een gedragsdeskundige inschakelen

Honden zijn niet zomaar gestrest, angstig of agressief. Hier is vaak heel wat aan voorafgegaan. Bijvoorbeeld een traumatische ervaring, slechte socialisatie of opvoeding. In jouw hond slecht te trimmen? Soms is het beter om een hondengedragsdeskundige in te schakelen. Hiermee voorkom je een hoop toekomstige stress.

Bijgewerkt: 9 oktober 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.