Cavalier King Charles spaniël trimsalon

Een afspraak maken bij dé hondentrimsalon van Nederland? Je bent bij de cavalier King Charles spaniël trimsalon van harte welkom. Ik ben gespecialiseerd in dit ras maar ook in kruisingen zoals de Cavapoo of de Beaglier.

Vachtverzorging van dit ras

De cavalier King Charles spaniël heeft een lange zijdeachtige vacht. Deze voelt zacht aan en mag geen krullen hebben. Helaas komt het door een verkeerd fokbeleid steeds vaker voor dat dit ras een heel ander type vacht heeft. Soms komt dit doordat er (stiekem) andere rassen worden ingefokt. Maar het kan ook dat ze de fokker zich niet aan de rasstandaard houdt (geld is in dit geval belangrijker dan het behoud van de raspunten).

De meeste van deze spaniëls hebben een lange vacht die zacht aanvoelt. Een beetje lichtgolvend is geen probleem. Wel moet er een goede bevedering aanwezig zijn. Dit betekent dat je de vacht regelmatig goed door moet kammen om klitten te voorkomen. Dit is best veel werk!

Naar de Cavalier King Charles spaniël trimsalon

Er wordt wel eens gezegd dat je met een Cavalier King Charles spaniël nooit naar de trimsalon hoeft. Feitelijk zou dit met geen enkele hond hoeven, mits je het trimmen zelf kan doen. Maar dat is nu net het probleem: de meeste mensen hebben onvoldoende kennis, ervaring, ruimte, tijd of materialen. Dat is het wel zo verstandig om af en toe een afspraak bij de Cavalier King Charles spaniël trimsalon te maken.

Volgens de standaard mag een Cavalier King Charles spaniël er niet getrimd uitzien. Wanneer je shows met jouw hond loopt dan is het vaak beter om zelf je hond bij te werken. Maar wanneer je voor het praktische én mooie gaat dan is het best fijn om je hond te laten trimmen.

Dit gebeurt er tijdens een trimbeurt

Benieuwd wat er in de Cavalier King Charles spaniël trimsalon plaatsvindt? Hieronder vind je een korte omschrijving.

Zodra jouw hond in de trimsalon aankomt wordt eerste vacht goed gecontroleerd. Zijn er klitten aanwezig en hoe zit het met de kwaliteit van de vacht? Heb jij nog specifieke wensen?

Ik borstel de hond eerst helemaal door. Dit gebeurt in laagjes waarbij goed gecontroleerd wordt op klitten. Bij klitten is het belangrijk om deze uit te pluizen en niet zomaar eruit te knippen. Alleen bij grote klitten is het soms nodig om deze toch eruit te knippen. Dit doe ik zo voorzichtig mogelijk zodat de vacht er natuurlijk uit blijft zien.

De benen en voeten vragen speciale aandacht. Het is namelijk belangrijk dat de haren op en tussen de tenen blijven zitten. Sommige trimmers maken de fout om deze haren weg te knippen. Let hier dus goed op.


Kun je een Cavalier King Charles spaniël scheren?

Het kort scheren van de vacht is niet aan te raden. Alleen bij een medische behandeling moet de vacht soms gedeeltelijk worden geschoren.

De Cavalier King Charles spaniël is ook een laatste gaat met ook wanneer de vacht helemaal vervilt is. Verder zijn er eigenaren die voor scheren kiezen omdat ze dit makkelijker vinden.

Is het wel verstandig om een Cavalier King Charles spaniël te scheren? Het is belangrijk om te weten dat de vacht beschermt tegen warmte, kou en zonnebrand. Wanneer je de vacht te kort laat scheren gaat de beschermende werking verloren.

Wanneer de hond veel klitten heeft zijn er andere manieren om deze te (laten) verwijderen. Maak hiervoor een afspraak bij de gespecialiseerde Cavalier King Charles spaniël trimsalon.

De Cavalier King Charles spaniël plukken

Soms hoor je dat de Cavalier King Charles spaniël geplukt wordt. Het plukken van de vacht gebeurt alleen bij ruwharige honden met een kwalitatieve plukvacht. De Cavalier King Charles spaniël mag nooit geheel geplukt worden, dit brengt alleen maar ellende met zich mee.

Pluizig haar is wel uit te plukken met de vingers. Maar dit is een andere techniek dan het plukken van ruwharige rassen.

Een afspraak maken

Maak een afspraak bij dé Cavalier King Charlies Trimsalon. We zijn geopend van maandag t/m vrijdag en soms op zaterdag.  Je vindt de trimsalon in het Limburgse Venlo.

De Cavalier King Charles spaniël in de trimsalon

Nog een samenvatting over de Cavalier King Charles Spaniël trimmen.

Dit ras is populair met een sierlijke, zijdeachtige vacht. Hoewel de rasstandaard geen specifieke trimbeurt voorschrijft, heeft deze hond regelmatige verzorging nodig. Elke Cavalier heeft een unieke vachtstructuur. Dit varieert van gladde haren tot een volle bevedering, afhankelijk van de kleur en of de hond gecastreerd is.

De trimroutine bestaat uit zorgvuldig borstelen met een rechte pinnenborstel, waarbij klitten met de hand worden verwijderd. Maar ook voorzichtig plukken van overtollige vacht zonder de structuur van het haar te beschadigen.

De verzorging van de voeten verdient speciale aandacht. Het haar tussen de kussentjes wordt geknipt om te voorkomen dat er vuil ophoopt, maar de bevedering op en rond de voetjes blijft behouden. Dit is belangrijk omdat de Cavalier niet wordt getrimd als een Cocker Spaniël, vooral wat betreft de poten. Daarnaast moeten de nagels kort gehouden worden.

Bij het hoofd wordt weinig gedaan. Het pluis op de schedel wordt weggeplukt, maar de natuurlijke vorm van het hoofdje moet behouden blijven. De oren worden hoog aangezet en blijven bedekt met overvloedige bevedering. De gehoorgang wordt schoongemaakt.

Bijgewerkt: 10 oktober 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.