Cairn Terriër trimsalon
De Cairn terriër heeft een ruwe vacht die regelmatig geplukt moet worden. Helaas zijn er steeds meer van deze honden met een moeilijk te plukken vacht. Daarom is het belangrijk om de vachtkwaliteit bij de Cairn terriër trimsalon te laten beoordelen. Hierna volgt een behandeling die vaak uit plukken maar soms uit knippen of scheren bestaat. Het is namelijk belangrijk dat jouw hond geen huidirritatie of trimkoorts oploopt.
De ruwharige terriër
Veel terriërs hebben een ruwe vacht. Dit zijn niet alleen de Cairn terriër maar ook de Jack Russell terriër, de West Highland White terriër als de Airdale terriër. Terwijl andere terriërs niet geplukt kunnen worden (Yorkshire terriër en Irish Soft Coated Wheaten Terriër).
Een ruwe vacht herken je makkelijk: de dekharen voelen stugger aan dan bij andere honden. Bovendien trek je deze dekharen er soms makkelijk uit. Dat is vaak het moment dat de hond echt geplukt moet worden.
Waarom is plukken zo belangrijk? Normaal vallen rijpe dekharen vanzelf uit de vacht. Bij ruwharige honden gebeurt dit niet. De rijpe dekharen blijven in de huid zitten en moeten er handmatig worden uitgehaald. Wanneer je dit niet laat doen dan krijgt de hond ontzettend veel jeuk. Plukken is dus in het belang van jouw hond.
De Cairn terriër trimmen
In de Cairn terriër trimsalon wordt de vacht eerst op kwaliteit beoordeeld. Door castratie, sterilisatie, het fokprogramma, ouderdom of ziekte kan de vachtstructuur veranderen. Het gevolg is dat de haren te zacht zijn om te plukken.
Laat dus vooraf de vachtkwaliteit beoordelen! 90% van de Cairn terriërs kan gewoon geplukt worden. Hieronder vind je meer informatie over het plukken van de ruwharige vacht, maar ook eventuele andere behandelingen.
Cairn terriër plukken
De meest voorkomende behandeling is het plukken van de vacht. Hierbij worden alleen de doden dekharen verwijderd. Dit gebeurt doorgaans twee keer per jaar. Wanneer je de vacht wat langer wil laten dan is strippen een optie: dit laat je 3 tot 4 keer per jaar doen.
Tijdens het plukken wordt de rug tot aan de staart geplukt, maar het moet wel natuurlijk uit blijven zien. Ook de schouders, de zijkanten op de flanken en de lange haren aan de voorbenen worden geplukt. Verder de hals en de voorborst.
Daarnaast worden de lange haren rondom het hoofd geplukt maar zeker niet te kort. De Cairn terriër moet wel een stoer uiterlijk behouden. Verder besteed ik aandacht aan de haren op de achterbenen, de liezen en de buik. Maar natuurlijk ook de voetjes.
Bij Trimsalon Limbo wordt gebruik gemaakt van een huidherstellende shampoo. Hierdoor is het vaak mogelijk om de hond na het plukken te wassen. Alleen bij een overgevoelige huid is het aan te raden om pas een paar dagen na het plukken te wassen. Wanneer jouw hond niet gewassen kan worden dan wordt dit met jou gedeeld. Je hebt dan de mogelijkheid om de hond na enkele dagen alsnog te laten wassen, of je wast hem thuis.
Cairn terriër plukken of strippen
vroeger was het gebruikelijk om deze terriër twee keer per jaar te laten plukken. Tegenwoordig is het de aanbeveling om dit zeker vier keer per jaar te laten doen. Hierbij wordt steeds een deel van de bovenvacht geplukt, maar niet alles. Deze methode noem je strippen en zorgt ervoor dat de vacht er ruig uit blijft zien.
Van tevoren wassen
Cairn terriërs die geplukt worden mogen van tevoren niet gewassen worden. Dit maakt de haren dermate zacht dat plukken niet tot nauwelijks mogelijk is. Is jouw hond vies dan mag je hem wel afspoelen maar zeker niet met shampoo wassen!
Cairn terriër scheren
wanneer het niet mogelijk is om de Cairn terriër te plukken dan moet de vacht op een andere manier behandeld worden. Goede alternatieven zijn knippen of scheren. Wanneer je kiest voor scheren dan wordt de vacht tot 1 cm (of korter) ingekort. Dit gebeurt in hetzelfde model als wanneer de hond geplukt zou worden.
Scheren is ook nodig wanneer er ontzettend veel klitten oftewel matten aanwezig zijn. Scheren is een pijnloze en snelle behandeling, voor elke hond.
De Cairn terriër knippen
Kunnen Cairn terriërs geknipt worden? Soms wordt gezegd dat dit ras absoluut niet geknipt of geschoren mag worden. Dit is een gedachte van de oude stempel, in de periode dat het plukken van een ruwharige vachten de enige juiste trimtechniek was.
Met het juiste beleid is het zeker mogelijk om een Cairn terriër te knippen of te scheren. Let op wanneer de hond eerst geplukt is en je later voor knippen kiest. Die overgang moet altijd met het juiste beleid plaatsvinden. Hiermee voorkom je jeuk en huidirritatie.
Met de juiste kniptechniek blijft de vacht mooi in model en zijn gezonde glans behouden. Wel kunnen zowel de kleur als de textuur van de vacht een beetje veranderen. Deze verandering zie je ook dan sterilisatie of castratie.
Met Cairn terriër puppy naar de trimsalon
Wat is de beste leeftijd om een Cairn terriër puppy voor het eerst te laten trimmen? Dat hangt allereerst van de gewenste behandeling af. Wil je de terriër laten knippen of scheren dan kan dit al op de leeftijd vanaf 12 weken. Meestal is tussen de 16 en 20 weken een goed moment, maar dit kan dus ook eerder plaatsvinden.
Let op: de Cairn terriër puppy laten knippen of scheren leidt ertoe dat deze later niet tot nauwelijks geplukt kan worden. Dit komt omdat de vacht van structuur verandert.
De eerste plukbeurt kan manier 14 weken oud is. De puppyfluff, dat zijn de zachte haartjes, wordt tijdens de eerste gebeurt weggehaald. Hierna moet de hond elke 3-4 maanden geplukt worden.
Een afspraak maken bij de Cairn terriër trimsalon
Of je nu uit Limburg of Noord-Holland komt: je bent altijd welkom bij de Cairn terriër trimsalon. Het kan dat de trimsalon niet bij jou om de hoek zet eens gelukkig is er een fijne wachtruimte aanwezig en is er in de buurt meer dan voldoende te doen. Klanten uit heel Nederland bezoeken de Cairn terriër trimsalon, jij toch ook?
Je vindt de trimsalon in de Limburgse gemeente Venlo, heel centraal gelegen. Van hieruit bereik je makkelijk winkelstad Venlo, designer outlet Roermond of een van de andere geweldige steden en dorpen. Maakt tijdig een afspraak om verzekerd te zijn van een plekje in de trimsalon.
Bijgewerkt: 10 oktober 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.