Je hond laten verven

Veel vrouwen en ook steeds meer mannen verven regelmatig hun haar. Ideaal om die grijze haren, uitgroei of een minder mooie kleur te verbergen. Laat ook eens het haar van je hond verven! Dit kan in alle mogelijke kleuren, van een kleine detailkleuring (bijvoorbeeld alleen een voetje) tot grote delen van de vacht. Honden haarverf is diervriendelijk en veilig voor zowel huid als vacht. Maak een afspraak bij Trimsalon Limbo.

Het verschil tussen honden haarverf en mensen haarverf

Sommige eigenaren krijgen het idee om een hond met haarverf, bedoeld voor mensen, te behandelen. Je moet weten dat dit soort haarverf erg giftig is voor honden. De chemicaliën in menselijke haarverf veroorzaakt ontstekingen en allergische reacties bij honden. Te denken valt aan vergiftiging, brandwonden en zelfs het afsterven en loslaten van de huid. In ernstige gevallen komt de hond te overlijden.

Menselijke haarverf bevat chemicaliën zoals ammoniak, waterstofperoxide en parafenyleendiamine (PPD), die giftig zijn voor honden. PPD kan leiden tot ernstige allergische reacties en huidproblemen.

Bij Trimsalon Limbo maken we gebruik van speciale honden haarverf. Deze bevat niet de schadelijke chemicaliën die in menselijke haarverf zit. Het gaat om het merk OPAWZ dat wereldwijd door professionele groomers wordt gebruikt voor het gedetailleerd kleuren van de vacht.

Let op: koop geen honden haarverf van AliExpress, Temu, Shein of een andere Aziatische webshop. De veiligheid hiervan is niet getest. Dit soort goedkope en namaak honden haarverf kom je NIET bij Trimsalon Limbo tegen.

Tijdelijke of permanente haarkleuring

Wil je jouw hond laten verven? Het is aan te raden om eerst voor een tijdelijke kleur te kiezen. Zo kun je altijd nog beoordelen of je de kleuren of het patroon leuk vindt. Tijdelijke honden haarverf verdwijnt na een tot twee wasbeurten.

Kies je voor een permanente verfbeurt dan moet de kleur uit de vacht groeien. Het is ook mogelijk om de vacht opnieuw te kleuren, waarbij je uitgroei laat behandelen.

Zowel tijdelijke als permanente verf voor honden mag nooit rond de ogen en de mond gebruikt worden. Houd hier rekening mee wanneer je voor een bepaald patroon kiest.

Voor de veiligheid is het altijd beter om te kiezen voor tijdelijke haarverf voor honden, omdat dit makkelijk uit te wassen is. Permanente haarverf wordt bij Trimsalon Limbo niet gebruikt!


Een allergische reactie bij honden haarverf

Hoewel honden haarverf in vrijwel alle gevallen veilig in gebruik is, kan er altijd een allergische reactie optreden. Een klein gedeelte van de honden reageert namelijk overgevoelig op honden haarverf. Dit soort verf mag ook niet worden toegepast op een gevoelige, geïrriteerde of beschadigde huid.

Bij het optreden van een allergische reactie worden huid en vacht gedurende 15 minuten met veel water gespoeld. Hiermee verdwijnen de grootste verfdelen van de huid en vacht. Wanneer de hond allergisch reageert is het ook belangrijk om een bezoek aan de dierenarts te brengen.

Disclaimer: je hond laten verven is altijd op eigen risico. Hoewel er gebruik wordt gemaakt van een kwalitatief en diervriendelijke product, kan niet worden uitgesloten dat een hond een allergische reactie vertoont. De kosten die hieruit voortvloeien zijn voor de hondeneigenaar.

Eerst een klein stukje testen

Heeft jouw hond een gevoelige of geïrriteerde huid? Overleg dan altijd voordat je de vacht van je hond laat verven. Soms wordt een haarkleuring in zijn geheel afgeraden. In andere gevallen wordt eerst een test uitgevoerd. Hierbij wordt een klein stukje van de vacht geverfd om te kijken naar de reactie.

Bij een gevoelige huid is het sowieso verstandig om alleen de vacht te laten verven. Hierbij wordt getracht om ongeveer 5 mm vanaf de huid te verven, zodat de huid zo min mogelijk met haarverf in contact komt.

Is het veilig om de vacht van je hond te kleuren?

Het is een van de meest besproken onderwerpen onder hondenliefhebbers en hondentrimmers, de vraag of de vacht van de hond verven wel zo veilig is. Het is namelijk een heuse trend aan het worden. Zoveel verschillende mensen en dus ook zoveel verschillende meningen.

Je moet begrijpen dat het verven altijd met niet giftige ingrediënten plaatsvindt. Uitgezonderd soms een allergische reactie is hondveilige haarverf een goede keuze. Laat het haar van je hond niet zomaar bij de eerste de beste vachtverzorger verven. De kans is groot dat er gebruik wordt gemaakt van de verkeerde of zelfs menselijke haarverf. Dit kan ernstige gezondheidsklachten met zich meebrengen.

Een gezonde hondenvacht

Bij het verven van de vacht is het belangrijk om het welzijn van de hond voorop te stellen. Het gebruik van natuurlijke voedingskleurstof, hondkrijt, Kool-Aid of haarverf speciaal voor honden is in vrijwel alle gevallen veilig gebleken.

Hoe lang blijft hondenhaarverf zitten?

Permanente honden haarverf blijft lang in de vacht aanwezig. Het moet uitgroeien omdat dit niet uitwasbaar is. Omdat de kans op allergische reacties wat groter is wanneer de verf lang op de huid en vacht aanwezig blijft, maak ik alleen gebruik van semipermanente (tijdelijke) haarverf.

De duur waarop de verf blijft zitten hangt enerzijds af van het type kleurstof, maar ook van de vachtkleur en de vachttextuur van de hond. Tijdelijke hondenverf is op waterbasis. Bij de eerste wasbeurt zal de kleur vervagen en na de tweede wasbeurt is de kleur vaak geheel weg.

Ook frequent borstelen beïnvloedt de houdbaarheid. Wanneer je dagelijks de vacht doorborstelt is de kans groter dat de verf uit de vacht gaat. Je moet bij tijdelijke honden haarverf dus rekening houden met een effect van enkele dagen tot maximaal 2-3 weken. Dit maakt het ideaal om je hond te laten verven voor een unieke fotosessie, carnaval, kerstmis, een show of andere gelegenheid.

Je hond laten verven? Neem voor de mogelijkheden contact op. Trimsalon Limbo is gevestigd in het Limburgse Tegelen.

Bijgewerkt: 11 oktober 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.