Chow Chow trimsalon

De Chow Chow is een opvallend ras met zijn dikke vacht, leeuwachtige verschijning en blauwe tong. Hij heeft wél veel vachtverzorging nodig.  Heb je hier moeite mee of komt het even niet goed uit? Een bezoek aan de Chow Chow trimsalon is niet alleen een luxe maar voor velen een noodzaak. We zijn gespecialiseerd in de vachtbehandeling van Chow Chows en overige keeshonden.

De unieke vacht van de Chow Chow

De Chow Chow heeft een dubbele vacht. Deze bestaat uit een zachte, wollige ondervacht en een stuggere bovenvacht. Deze dubbele vacht beschermt de hond tegen kou.

Het is een uitdaging als het om verzorging van die vacht gaat. Borstel regelmatig om klitten te voorkomen en om de dode haren te verwijderen.

Chow Chows verharen het hele jaar door, maar vooral in de lente en herfst tijdens de zogenaamde ‘ruiperiodes’. Tijdens deze periodes is de hoeveelheid haarverlies aanzienlijk. Juist dan is extra verzorging in de trimsalon nodig.

Borstelen en ontklitten

Wat kun je in de Chow Chow trimsalon verwachten? Door de dikke ondervacht klit de vacht van een Chow Chow snel. Vooral als deze niet goed wordt onderhouden. In de trimsalon maken we gebruik van een metalen kam met lange tanden om de klitten diep uit de vacht te halen. Dit beschadigt de huid niet.

Voor eigenaren is het aan te raden om thuis ook regelmatig te borstelen, zeker in de seizoenen waarin de hond veel verhaart. Klitten zijn niet alleen pijnlijk zijn voor de hond maar leiden ook tot huidproblemen.


Bad en föhnen

Voordat de vacht kan worden behandeld, wordt de Chow Chow gewassen. Dit gebeurt met een milde hondenshampoo die is ontworpen voor dikke vachten. Vanwege de dichte vacht van een Chow Chow is het lastig om het water en de shampoo helemaal tot op de huid te krijgen. Daarom is een grondige spoeling zo belangrijk.

Na het bad wordt de hond geföhnd. Dit gaat met een krachtige föhn die de vacht helemaal droog blaast. Een belangrijk onderdeel van de trimbeurt, omdat een vochtige vacht tot schimmelinfecties en huidirritaties kan leiden.

Ontklitten en uitdunnen

Na het drogen begint het ontklitten en uitdunnen van de vacht. Dit is misschien wel de meest arbeidsintensieve fase van het trimmen van een Chow Chow.

Omdat klitten in de ondervacht verborgen zitten, is het belangrijk dat we zorgvuldig te werk gaan. Bij sommige Chow Chows is het beter om de vacht licht uit te dunnen, vooral als de vacht erg dik is geworden. Dit helpt om de hond koel te houden en voorkomt dat de vacht te zwaar wordt. In de zomer is dat heerlijk!

Knippen en stylen

De vacht van een Chow Chow wordt niet zo geknipt zoals bij andere rassen. Maar soms zijn er aanpassingen nodig om de vacht er netjes en verzorgd uit te laten zien.

Het gezicht, de poten en de achterkant van de hond kunnen bijgeknipt worden. Dit geeft de hond een nettere uitstraling. Sommige eigenaren vinden een leeuwachtige uitstraling bij hun Chow Chow leuk. In dit geval laten we het haar rond de nek langer. De rest van de vacht gaat iets korter.

Verzorgingstips voor Chow Chows

De Chow Chow trimsalon speelt een belangrijke rol in het onderhoud van de vacht. Natuurlijk besteed je ook thuis aandacht aan de verzorging. Ik heb enkele tips voor de dagelijkse en wekelijkse verzorging.

Tip 1: Regelmatig borstelen

Zeker in de periodes van verharing (de rui) is het belangrijk om je Chow Chow meerdere keren per week, en soms zelfs dagelijks, te borstelen. Gebruik een stevige borstel of kam die geschikt is voor dikke, dubbele vachten. Dit helpt om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Weet je niet welke kam of borstel je moet hebben? Kom dan zeker (op afspraak) langs.

Tip 2: Oor- en oogverzorging

De oren van een Chow Chow zitten verborgen onder de dikke vacht. Hierdoor vergeet je om de oren regelmatig schoon te maken. Dit veroorzaakt soms tot oorinfecties. Regelmatige controle en schoonmaken van de oren is dus onmisbaar.

Ook de ogen van een Chow Chow moet je regelmatig schoonmaken. De vacht rond de ogen vuil houdt vuil vast, met irritaties tot gevolg.

Tip 3: Voeding en vachtgezondheid

Een gezonde vacht begint van binnenuit. Geef je Chow Chow daarom een evenwichtig dieet. Voeding rijk aan omega-3 en omega-6 vetzuren houdt de vacht glanzend en gezond.

Naar de Chow Chow trimsalon

Een Chow Chow trimmen brengt zeker uitdagingen met zich mee. Niet elke Chow Chow vindt het prettig om voor een uitgebreide trimbeurt lang stil te staan. Sommige honden zijn zelfs angstig of defensief. Daarom is het goed om te weten dat Trimsalon Limbo ervaring heeft met het ras en om weet te gaan met de eigenzinnige persoonlijkheid van een Chow Chow.

Angstige Chow Chows in de trimsalon

Als jouw Chow Chow angstig is, helpt het om de hond langzaam aan de trimsalon te laten wennen. Begin met korte bezoeken waarbij ik de hond alleen borstel. Zo leert je hond dat de salon een positieve ervaring is.

Soms is het beter om vóór of tijdens het trimmen gebruik te maken van een kalmerende spray. Bij sterke angst is het goed om even contact op te nemen met de dierenarts. Hier kun je een sterker kalmeringsmiddel krijgen.

Maak een afspraak voor een goed verzorgde Chow Chow

Na een bezoek aan dé Chow Chow trimsalon ziet je hond er mooi uit. Ook voelt deze zich beter. De vacht blijft gezond en klitvrij. Bovendien voorkomt een goede vachtverzorging huidproblemen en draagt het bij aan de algehele gezondheid van de hond.

Maak gerust een afspraak: bel, mail of stuur een WhatsApp bericht.

Bijgewerkt: 11 oktober 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.