Chiweenie trimsalon

Jouw Chiweenie is energiek en vooral heel loyaal. Dat verdient een goede verzorging. Afhankelijk van de erfelijke kenmerken heeft jouw hond glad, stug of lang haar. Het vachttype bepaalt hoe vaak de hond getrimd moet worden. Met de kortharige ga je twee tot drie keer per jaar naar de Chiweenie trimsalon. De langharige komt tot zes keer per jaar, maar minder vaak kan ook.

Andere benamingen voor dit ras: Choxie, Weeniehuahua, Duitse Taco of Mexicaanse Hot Dog.

Moeten Chiweenies getrimd worden?

Bij de kortharige Chiweenie is de behoefte aan vachtverzorging laag. Het is voldoende om wekelijks te borstelen en de hond af en toe in bad te doen. Door twee keer per jaar naar de trimsalon te gaan blijven de huid en vacht mooi en gezond.

Langharige Chiweenies zijn erg populair. Wanneer je dit type hond hebt moet je meerdere keren per week goed kammen en borstelen. Ook is het belangrijk om je Chiweenie te laten te trimmen. Dit gebeurt doorgaans vier tot soms zes keer per jaar. Hiermee blijft de vachten vrij van klitten en mooi in model.

De vacht lang laten, maar wel verzorgd

Wanneer je van de lange vacht van de langharige Chiweenie houdt, hoef je deze zeker niet in te laten korten. De Chiweenie trimmen betekent niet altijd knippen of scheren maar is een algemene benaming voor professionele vachtverzorging.

Het is dus mogelijk om de vacht lang te houden maar wel mooi in model te laten trimmen. Hierbij worden klitten en loszittende haren verwijderd. Vervolgens worden de puntjes van de haren geknipt zodat de vacht weer mooi vol uitziet. Uiteraard gaat de hond in bad en wordt behandeld met crèmespoeling, zodat de vacht zijdezacht aanvoelt.


De Chiweenie scheren

De Chiweenie scheren is ook een optie maar niet aan te raden. Over het algemeen heeft de Chiweenie een dubbele vacht. De onderste vacht vormt de isolerende laag, zowel in de zomer als de winter. Door deze vacht intact te laten blijft het isolerend vermogen behouden.

Een Chiweenie heel kort scheren zorgt ervoor dat deze het in de winter te koud heeft, en in de zomer vaak te warm. Scheren is daarom alleen aan te raden wanneer dit echt niet anders kan, bijvoorbeeld bij de aanwezigheid van matten (grote klitten). Of wanneer de gezondheid van de hond een andere behandeling niet toelaat.

De Chiweenie plukken (ruwharige vacht)

Je komt ze niet vaak tegen, de ruwharige Chiweenies. Dit type vacht heeft de erfelijke eigenschappen van de ruwharige teckel. Honden met een ruwharige vacht worden vaak geplukt. Dit houdt het verwijderen van dode en rijpe dekharen in. Zoiets moet altijd op een professionele manier worden uitgevoerd.

Omdat de Chiweenie een kruising is tussen een chihuahua en een teckel, kan het dat deze wel ruwharig is maar een slechte plukvacht heeft. In de Chiweenie trimsalon wordt daarom vooraf de vacht beoordeeld. Samen bespreken we de mogelijke behandelingen.

Indien de vacht geschikt is om te plukken dan moet dit twee keer per jaar plaatsvinden. Soms tot vier keer per jaar, dit is afhankelijk van de vachtgroei maar ook wat jouw wensen zijn. Bij een slechte plukvacht is het niet verstandig om de Chiweenie te laten plukken. Dit kan tot pijn, irritatie en zelfs huidontstekingen leiden. Gelukkig zijn er goede alternatieven om de vacht mooi in model te trimmen.

Waarom Chiweenies volgens sommigen geen trimbeurt nodig hebben

Op een aantal websites vind je informatie waarin staat dat de Chiweenie geen trimbeurt nodig heeft. Om te beginnen, elke hond die van zijn eigenaar de juiste vachtverzorging krijgt, hoeft niet naar de trimsalon. Maar het is een feit dat de meeste eigenaren niet de ervaring, kennis, tijd of materialen in huis hebben om hun Chiweenie te trimmen.

De Chiweenie verhaart niet zoveel, ongeacht of deze glad of lang haar heeft. Het verharen is vaak seizoensgebonden, waardoor je twee keer per jaar wat meer werk aan de vachtverzorging hebt. Je moet bij de langharige hond klitten zien te voorkomen. Wanneer er eenmaal klitten in de vacht zitten voegen deze zich snel samen, waardoor het van kwaad tot erger gaat.

Een Chiweenie scheren doe je alleen uit noodzaak, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsproblemen. Omdat veel websites met trimmen eigenlijk scheren bedoelen, is dat waarom ze zeggen dat een Chiweenie geen trimbeurt nodig heeft. En dat klopt want een Chiweenie scheren moet alleen uit noodzaak plaatsvinden.

In alle andere gevallen is het voor zowel de hond als de eigenaar fijn om af en toe naar de Chiweenie trimsalon te gaan. Trimsalon Limbo is gespecialiseerd in het verzorgen van Chiweenies.

Een afspraak maken bij de Chiweenie trimsalon

Jouw Chiweenie laten trimmen? Trimsalon Limbo is gevestigd in de Limburgse gemeente Venlo. Niet alleen klanten uit Limburg en Brabant maar door heel Nederland, Duitsland en België laten hun Chiweenie hier trimmen. Kom je van wat verder weg, dan is het goed om te weten dat er een fijne wachtruimte aanwezig is. Daarnaast liggen de geweldige steden Venlo en Roermond op een steenworp afstand.

Een afspraak maken bij de Chiweenie trimsalon doe je telefonisch, via WhatsApp of e-mail. Heb je eerst nog vragen, bijvoorbeeld over de behandeling of de kosten? Neem gerust contact op.

Bijgewerkt: 12 oktober 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.