Pomeriaan scheren

Wil je jouw Pomeriaan laten scheren? De meeste trimsalons weigeren deze behandeling. Ze vertellen vaak dat het zeer slecht voor de vacht is. Het klopt dat hierdoor de vacht onregelmatig kan groeien. Maar er zijn ook veel Pomeranians waarbij de vacht mooi in model blijft. Dit hangt van de behandeling, vachttypen en andere factoren af. Maak daarom gerust een afspraak bij Trimsalon Limbo, ervaringsdeskundige op het gebied van Pomeriaantjes scheren.

Kun je een Pomeriaan scheren?

In principe kan elke hond geschoren worden, ongeacht vachttype. Wel vallen de resultaten per individu heel anders uit. Bij de ene hond resulteert scheren in een prachtig model, bij de andere hond ontstaan er gaten, happen of onregelmatigheden in de vacht.

Ja, je kunt een Pomeriaan scheren. Wel is het belangrijk om dit door een professional te laten doen. In de trimsalon beoordeel ik eerst de vacht voordat de definitieve keuze wordt gemaakt.


De Pomeranian scheren: de gevolgen hiervan

Vrijwel alle trimsalons zijn huiverig voor het scheren van een Pomeranian. Dit komt omdat de vacht groeit van dit hondenras ontzettend traag is. Het duurt twee tot wel drie jaar voordat ingekorte haren weer hun oorspronkelijke lengte hebben. Wanneer je de Pomeranian eenmaal laat scheren dan merk je dat de vacht onregelmatig teruggroeit. Pas na een jaartje of twee ziet de vacht er weer enigszins netjes uit.

Het kort scheren van de vacht is af te raden wanneer de Pomeranian alopecia X heeft. Dit is een symptoom waarbij kale plekken in de vacht ontstaan. Meestal begint dit aan de achterzijde, de flanken en de borst. De kale plekken kunnen zich uitbreiden, variërend van enkele kale plekken tot een nagenoeg kale Pomeranian. Alopecia X komt vooral tot uiting na het kort knippen of scheren van de vacht.

De Pomeriaan scheren heeft ook gevolgen voor het isolerend vermogen van de vacht. Bij een zeer korte vacht is de hond minder goed beschermd tegen de zon en kou.

Beoordelen of je Pomeriaan geschoren kan worden

Voor een leek is het vaak lastig om te bepalen of een Pomeriaan veilig kan worden geschoren. Zelfs vachtverzorgers met aantal jaren ervaring hebben moeite om dit in te schatten. Laat je Pomeriaan niet zomaar scheren. Het is belangrijk om de vacht eerst goed te laten beoordelen.

Maak een afspraak bij Trimsalon Limbo voor een beoordeling van de vacht en de huid. Hieruit volgt een advies, zoals wel of niet laten scheren. Houd er rekening mee dat dit advies niet bindend of voorspellend is. De huid en/of vacht kan altijd anders op scheren reageren, dan vooraf is ingeschat.

The good, the bad and the ugly

De Pomeriaan heeft een prachtige luxueuze vacht. Dit vraagt om de nodige verzorging. Zo is belangrijk dat je de vachtregelmatig goed doorkamt om klitten te voorkomen. Het regelmatig doorkammen houdt de vacht ook luchtig. Minimaal vier keer per jaar ga je met je Pomeriaan naar de trimsalon.

Veel eigenaren vragen zich af of ze hun Pomeranian moeten scheren. Er gaan veel verhalen rond dat een Pomeriaan scheren uit den boze is. Het verstoort namelijk de natuurlijke isolatie van de vacht, iets dat 100% waarheid is. In de wintermaanden zal een kortgeschoren Pom het koud hebben, vooral wanneer het een puppy, senior of zieke hond betreft.

Een bekende bijwerking van scheren is post-clipping alopecia. Dit is het verschijnsel van ongelijkmatige haargroei waarbij de vacht soms lange tijd kaal blijft.

Soms is scheren de enige optie

Bij ernstige klitten of nog erger: vervilting, is scheren het enige alternatief om de vacht weer gezond te krijgen. Een Pomeriaan scheren omdat je dit mooi vindt brengt altijd risico’s met zich mee. Daarom wordt de vacht van jouw Pom niet alleen door mij beoordeeld maar ontvang je ook advies en bespreken we de voor- en nadelen van scheren.

Bij sommige Poms groeit de vacht zeer snel terug

Je hoort wel eens dat Pomeriaans die kort geschoren zijn een mooie vacht behouden. Bij ongeveer 15% van de dwergkeeshonden groeit de vacht gelijkmatig en snel terug, vaak binnen zes maanden. Maar dan is er nog de 85% waarbij dit niet gebeurt en het herstel veel langer duurt.

Het verschil tussen de Pomeriaan scheren of knippen

Wanneer je twijfelt over de Pomeriaan scheren, kun je beter voor knippen kiezen. Dit is een techniek waarbij alleen de dekharen worden ingekort. De onderwol blijft dus ongemoeid met zeer weinig risico op gaten of kale plekken in de vacht.

Het verschil tussen scheren of knippen zit het niet alleen in het materiaalgebruik maar ook het resultaat. Bij het knippen van de vacht blijft deze langer, hoewel je bij scheren ook voor verschillende lengtes kunt kiezen. De meeste vachtverzorgers zullen bij het hanteren van de tondeuse voor een korte lengte gaan, variërend van 3 mm tot 10 mm. Dit is altijd korter dan knippen.

Pomeranian scheren: een lelijk resultaat

Wanneer een Pomeriaan geschoren wordt, zie je soms zeer lelijke resultaten. Er zitten haksels of onregelmatigheden in de vacht. Soms ligt dit aan het type vacht maar vaker aan de techniek van de trimmer. Bij ondeskundigheid, zoals verkeerd gebruik van de tondeuse, ontstaan dit soort haksels. Het lijkt dan alsof er met een bot mes over de vacht is gegaan.

Ook dit is een reden om je Pomeriaan professioneel te laten scheren. Dit geldt natuurlijk ook voor knippen want bij ondeskundigheid krijg je net zo goed een lelijk resultaat.

Scheren en een mooi model

Met behulp van de tondeuse is het mogelijk om een mooi model in de vachten brengen. Bijvoorbeeld het Pomeriaan Boo model, dat voor een schattig uiterlijk zorgt. Het uiteindelijke resultaat is afhankelijk van de kwaliteit van de vacht maar ook het type Pom (bijvoorbeeld teddybeertype of vostype).

Afspraak maken voor Pomeriaan scheren

Wil je jouw Pomeranian laten scheren? Maak een afspraak en zorg dat je op tijd bent. De vacht wordt vooraf beoordeeld en samen bespreken we alles door. Bijvoorbeeld wat het resultaat zal zijn en wat je in de toekomst kan verwachten. Maar ook de verzorging na het scheren, zoals bescherming tegen zonnebrand.

Bijgewerkt: 12 oktober 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.