Waarom trimsalons meer voor een Doodles vragen

Een kopen is een eenmalige aanschafprijs, maar dan beginnen de echte kosten. Hoewel Doodles een vacht hebben die hypoallergeen is, hebben ze wel veel verzorging nodig. Deze vachten klitten makkelijk en met een beetje pech raakt de vacht helemaal verveeld. Ook moet deze hond regelmatig naar de trimsalon om mooi in model te trimmen. Opvallend is dat veel trimsalon meer aanvragen voor een Doodle dan voor een ander was. Waarom is dat eigenlijk?

De bewerkelijke vacht van een Doodle

Een doodle is gefokt vanwege de hypoallergene vacht. Dit is te danken aan de kruising tussen poedel en ander ras. Poedels hebben een vacht die niet verhaart en dát maakt de doodle, die deze vachteigenschappen geërfd heeft, hypoallergeen.

Geen hondenharen in huis, hoe lekker is dat? Maar alles heeft een keerzijde, zo ook deze vacht. Hoewel de haren niet uitvallen laten ze wel los. De loszittende haren blijven in de vacht hangen.

Dat vormt gelijk het grootste probleem: al die losse haren in de vacht klitten samen. Daarom ontstaan er heel snel klitten in de doodlevacht. Veel trimmers krijgen dan ook met sterk geklitte Doodles te maken. Je kunt je voorstellen dat het extra veel tijd kost om de vacht klitvrij te krijgen.

Mijn hond heeft geen klitten: waarom vraagt een trimsalon meer voor een doodle?

Sommige hondeneigenaren schrikken van de prijs van een Doodle trimbeurten. In Nederland liggen de prijzen gemiddeld op:

  • Kleine doodle: 65 tot 75 euro
  • Middel doodle: 70 tot 100 euro
  • Grote doodle: 80 tot 130 euro

En soms nog wel meer! Het is verschrikkelijk om te zien dat trimbeurten voor dit ras bijna onbetaalbaar zijn.

Zelfs wanneer jouw hond helemaal klitvrij is, zal een trimbeurt in veel gevallen zeer kostbaar zijn. Je bent bijna geneigd om dan niet meer zo goed je best te doen om thuis te kammen en borstelen.

Dus: waarom vragen trimsalons meer voor een Doodle, zelfs als deze geen klitten heeft? Wel, het is de ervaring of eerder gezegd, het ontbreken hiervan, dat het zo duur maakt.


Wat is een normale tijd om een Doodle te trimmen?

Het is lastig om te bepalen hoe lang een trimsalon bezig zou moeten zijn met een Doodle. Dit hangt van verschillende factoren af:

  • Grootte van de Doodle
  • Kwaliteit van de vacht (klitten, dikte van de vacht, eventuele vachtproblemen)
  • Gedrag van de hond (goed meewerkend of tegenstribbelend)
  • Ervaring van de trimmer

Je zou kunnen zijn dat een beginnende trimmer meer tijd nodig heeft dan iemand die al 15 jaar in het vak zit. Maar je hebt ook trimmers die altijd langzamer werken dan anderen, ongeacht de hoeveelheid ervaring. Het is net als mensen die altijd langzamer lopen, tegenover mensen die er flink de pas inzetten.

 Een ervaren trimmer met een vlotte werkwijze heeft een kleine Doodle in een uurtje tot anderhalf uur klaar, een middelgrote Doodle en anderhalf tot en een grote Doodle twee tot tweeënhalf uur. Mits er geen klitten aanwezig zijn en de hond netjes meewerkt.

Waarom trimsalons meer voor Doodle vragen: meer vraag dan aanbod

Dan is er nog een reden waarom trimsalons meer voor een Doodle vragen. Er heerst een flink tekort aan trimsalons. En een overschot aan Doodles getrimd moeten worden. Wanneer de vraag hoger is dan het aanbod zonder de marktprijzen stijgen.

Een net geopende trimsalon zal nog niet zulke woekerprijzen vragen, maar een trimsalon die al goed vol zit durft zijn prijzen te verhogen. Zo’n trimsalon heeft toch niets te verliezen.

Kan ik op de prijs afdingen?

Wanneer jouw Doodle moet laten trimmen en je vindt de prijs te hoog, kun je altijd om een korting vragen. Geef wel aan waarom jij denkt dat je recht op korting hebt. Meestal krijg je korting wanneer je vaste klant bent (je bent bijvoorbeeld minimaal drie keer geweest), of wanneer je met meerdere honden komt. Sommige trimsalon belonen hun klanten met een lagere prijs wanneer de hond geen klitten heeft.

Kijk wel of een korting vragen realistisch is. Wanneer een Doodle trimmen € 60 kost, is dit eigenlijk best goedkoop. Ergens anders betaal je al snel € 80 of meer.

Kijk ook altijd naar de tijd die een trimsalon met jouw hond bezig is. Houd er ook rekening mee dat de trimsalon gebruik maakt van verschillende materialen en verzorgingsproducten én onkosten maakt op het gebied van huur, elektriciteit, water en verzekeringen.

Als je het normaal vindt om € 50 bij de dierenarts te betalen voor een controle van 10 minuten, moet je er eigenlijk niks over zeggen dat een trimsalon € 60 vraagt voor anderhalf uur werk.

Bijgewerkt: 17 oktober 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.