Clumber Spaniël trimsalon

Ondanks dat de Clumber Spaniël minder bevedering heeft dan andere spaniëls, heeft hij wel een goede vachtverzorging nodig. Daarnaast is het verstandig om twee tot vijf keer per jaar naar de Clumber Spaniël te gaan. In de trimsalon wordt jouw hond in het juiste model getrimd. Heb je andere wensen met betrekking tot de vacht? Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden.

Verzorging van de vacht

Van oorsprong heeft de Clumber Spaniël vacht dan, recht en zijdeachtig is. Bovendien gaat het hier om een dichte vacht.  Je kunt je voorstellen dat deze vacht de nodige verzorging vraagt. Wanneer je namelijk niks aan vachtverzorging doet dan ontstaan er snel klitten. Bovendien gaat de vacht dof en pluizig uitzien. Dat wil je natuurlijk niet.

Thuis kam en borstel je de vacht regelmatig door. Doe dit twee keer per week zodat de vacht mooi en glanzend uit blijft zien. Het kammen is ook goed om voortijdig klitten op te sporen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter.

Het is verstandig om enkele keren per jaar naar de Clumber Spaniël trimsalon te gaan. Maak hiervoor een afspraak. Hieronder lees je meer over de werkzaamheden in de trimsalon.


Voor het eerst naar de Clumber Spaniël trimsalon

Wanneer je een Clumber Spaniël hebt is het belangrijk om hem/haar zo goed mogelijk aan de trimsalon te laten wennen. Maar daarom een afspraak voor een puppy kennismaking: dit is gratis. Je komt met je pup langs waarbij deze de trimsalon en de omgeving kan verkennen. Vervolgens gaat puppy even op de trimtafel en wordt de vacht geïnspecteerd. Je ontvangt tips over de vachtverzorging in de thuissituatie. Ook wordt er een afspraak gemaakt voor de allereerste trimbeurt.

Het kan ook dat je met de volwassen of senior hond voor het eerst naar de Clumber Spaniël trimsalon komt. Dit is voor alle partijen spannend: hoe gaat de hond reageren? Voor de eerste afspraak wordt wat meer tijd uitgetrokken, zo kan de hond goed aan de nieuwe situatie wennen.

Dit gebeurt er in de Clumber Spaniël trimsalon

Ben je nog nooit in de gespecialiseerde Clumber Spaniël trimsalon geweest? Of weet je überhaupt niet wat er in een hondentrimsalon gebeurt? Hieronder vind je een omschrijving van de trimbeurt van de Clumber Spaniël.

Trimschema Clumber Spaniël

Een deel van de vacht wordt geplukt. Dit is belangrijk omdat de Clumber Spaniël dood haar op de rug en flanken heeft. Met de hand wordt dit weggeplukt, hierbij een vloeiende lijn naar de onderzijde van het lichaam makende.

Ook het dode haar op het hoofd, de zijkant en de oren worden geplukt. Met de effileerschaar van worden de lange haren op de benen uitgedund. De voetjes worden mooi rondgeknipt. Natuurlijk is er ook aandacht voor de staart en de bevedering van de buik.

Een belangrijk onderdeel van het trimmen dus de wasbeurt. De hond gaat in bad en wordt met universele shampoogewassen. Heeft jouw hond ui of huid- of vachtproblemen en is behandeling met een speciale shampoo of medicinale shampoo noodzakelijk? Geef dit tijdig aan. Neem voorgeschreven medicinale shampoo (van de dierenarts) zelf mee.

In veel gevallen kan de Clumber Spaniël probleemloos na het plukken gewassen worden. Maar soms reageert de huid te geïrriteerd en moet het wassen enkele dagen worden uitgesteld. Omdat het bij de prijs zit inbegrepen mag je na enkele dagen opnieuw langskomen voor een grondige wasbeurt.

Een clumberspaniël knippen

Een trimbeurt bestaat uit gedeeltelijk plukken, gedeeltelijk inkorten en uit kunnen. Maar kun je een clumberspaniël knippen? Ja, het is mogelijk om de vacht middels knippen op elke gewenste lengte in te korten. Of je dit ook mooi vindt of het resultaat naar jouw verwachtingen is, dat is een tweede.

Soms iets korter knippen handiger wanneer je weinig tijd voor de vachtverzorging hebt. Bijvoorbeeld vanwege werk, ziekte of andere zaken. Door de clumber spaniël te knippen haal je wel het model weg. Hier moet je dus zeker rekening mee houden.

De Clumber Spaniël scheren

Sommige eigenaren kiezen ervoor om hun Clumber Spaniël te laten scheren. Hierbij gaat de vacht helemaal kort. Over het algemeen is een Clumber Spaniël scheren niet zo’n goede keuze. Het kan voor een blijvende verandering van de vachtstructuur zorgen. Zo kan de vacht dof en pluizig worden.

Soms herstelt de vacht zich na het scheren en groeit op de normale manier terug. Maar je loopt ook het risico dat de vacht nooit meer zo mooi wordt als vroeger.

Een Clumber Spaniël scheren is daarom alleen aan te raden wanneer er veel klitten aanwezig zijn. Of wanneer de hond vanwege een medische aandoening of ouderdom een normale trimbeurt niet meer aankan.

De verzorging van een clumberspaniël thuis

Het is verstandig om je hond minimaal twee keer per week te borstelen. Dit kan goed met een gebogen slickerborstel om dode loszittende haarden en klitten te verwijderen. Let op dat je dit type borstel niet vaker dan één keer per week gebruikt. Wissel af met een kam zodat je de vacht niet teveel beschadigd.

Je mag je hond af en toe wassen, maar je kunt het ook in de Clumber Spaniël trimsalon laten doen. Zo hoef je thuis niet in de badkamer of van de achtertuin met water te knoeien. Bovendien weet je dan zeker dat je hond zorgvuldig is gewassen en vakkundig wordt gedroogd.

Hoe vaak naar de Clumber Spaniël trimsalon?

Als ervaren Clumber Spaniël trimmer raad ik aan om zeker vier keer per jaar je hond te laten trimmen. Je zal merken dat de vacht ontzettend snel groeit en makkelijk in de klit raakt. Dan is het wel zo lekker dat een professional de vacht van jouw hond goed verzorgt. Je gaat zelf toch ook regelmatig naar de kapper of verzorgt jouw kapsel?

Een afspraak maken

Wil je jouw Clumber Spaniël laten trimmen? Trimsalon Limbo is gevestigd in de Limburgse gemeente Venlo. Klanten van heel Nederland komen gezellig naar Limburg toe, jij toch ook? Maak een afspraak door te bellen, te mailen of even een WhatsApp bericht te sturen. Tot ziens!

Bijgewerkt: 18 oktober 2024

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.