Kan ik mijn hond verven?
Roze pootjes, een groen staart of een luipaardmotief in de vacht: je ziet steeds vaker (half)gekleurde honden. Hartstikke leuk voor carnaval, een speciale gelegenheid of zomaar, om op te vallen. Waarom ook niet? Jouw hond mag gezien worden! Je kan je hond verven maar dit kan niet zomaar met verf voor mensen. Bovendien is het heel moeilijk om de vacht te verven.
Nooit met verf voor mensen
Eén ding dat je nooit moet doen is gebruik maken van haarverf voor mensen. Hierin zitten chemicaliën die zeer schadelijk zijn voor honden. De hondenhuid kan erdoor verbranden. Wanneer je hond de chemicaliën oplikt kan deze ernstig ziek worden.
Het is dus belangrijk dat je speciale verf voor dieren gebruikt. Bij Trimsalon Limbo is deze verf aanwezig. Hierbij heb je keuze uit vier verschillende soorten verf:
- Kleurpasta: blijft ongeveer twee dagen zitten, ideaal om uit te proberen. Werkt fijn om figuren of gedetailleerde keuringen mee te maken.
- Kleurpennen: vooral geschikt voor kortharige honden, voor het tekenen van lijnen of figuurtjes in de vacht. De kleur blijft gemiddeld 2 tot 5 dagen zitten.
- Semipermanente kleurshampoo: geschikt om grotere delen te verven, bijvoorbeeld de poten, de staart, oren maar ook de gehele vacht. Is na 12 tot 20 keer uit de vacht verdwenen.
- Permanente kleurshampoo: deze kleur blijft lang zitten, hoewel deze met de tijd wat kan vervagen. De kleur moet uit de vacht groeien.
Onze producten bevatten voedingsmiddelenkleurstoffen óf synthetische kleurstoffen, naast verzorgende ingrediënten. Alleen de permanente kleurshampoo bevat wat zwaardere stoffen waar sommige honden allergisch op kunnen reageren. Daarom wordt permanente kleurshampoo bij Trimsalon Limbo bijna nooit gebruikt.
Hoe moeilijk is het om een hond te verven?
Helaas werkt het verven van een hondenvacht niet hetzelfde als het verven van menselijk haar. Bij honden worden vaak gekleurde accenten aangebracht. Denk maar aan stippen, hartjes of strepen. De vacht van de hond is niet zo goed te stylen als mensenhaar, met name vanwege de dikte. Ook blijven honden niet zo netjes stilzitten als mensen.
Al deze factoren bij elkaar maakt het moeilijk om een hond te verven. Hier Is dus veel ervaring maar ook handigheid en creativiteit voor nodig.
Je hond laten verven
Kan ik mijn hond verven of moet ik dit laten doen? Wanneer je de juiste producten in huis hebt dan is het zeker mogelijk om zelf je hond te verven. De eerste keer zal het niet zo mooi uitzien en brengt het vooral veel geknoei met zich mee. Maar na een paar keer lukt het steeds beter.
Wanneer je het niet aandurft kun je jouw hond in de trimsalon laten verven. Vraag vooraf naar de mogelijkheden. Het verven zit in Nederland nog in de experimentele fase dus niet alle modellen zijn beschikbaar, maar voor nu is er al best veel mogelijk.
Welke kleur verf moet ik kiezen?
Je kunt niet zomaar met elke kleur de vacht van je hond verven. Hoe de kleur uitvalt is namelijk afhankelijk van de kleur van de vacht.
Bij witte honden kan elke kleur. Kies je voor roze dan wordt de vacht ook roze. En ga je voor geel met blauw dan zijn deze twee kleuren duidelijk zichtbaar.
Is jouw hond crèmekleurig/abrikoos? Dan valt geel als donkergeel uit en rood als bordeauxrood. Zwart daarentegen wordt mooi zwart.
Bij roodbruine en bruine vachten vallen alle kleuren donkerder uit. Roze wordt vaak donkerrood, bordeauxrood of bruin. Geel wordt groen en blauw gaat naar donkerpaars. Bij lichtgrijze honden valt de kleur ook anders uit, bij donkergrijze en zwarte honden is verven heel erg moeilijk. Alleen met lichte kleuren valt er wat accenten aan te brengen.
Bij donkere vachten is het mogelijk om eerst de vacht licht te verven en hier overheen de kleur van jouw keuze. Dit geeft een beter resultaat maar nooit hetzelfde als bij witte of lichtgekleurde vachten.
Is het zielig om je hond te verven?
Sommige mensen vinden het zielig of zelfs dierenmishandeling als je jouw hond verft (of dit laat doen). In hoeverre is dit voor de hond zielig of schadelijk?
- Bij gebruik van diervriendelijke verf is dit veilig voor huid en vacht.
- (Semi)permanente kleurshampoo moet van tevoren op een klein stukje van de huid getest worden, om te kijken of de hond hier niet allergisch voor is. Kleurpasta geeft bijna nooit allergische reacties, semipermanente kleurshampoo heel soms en permanente kleurshampoo wat vaker.
- De hond verven met behulp van kleurpen of kleurpasta duurt slechts enkele minuten, de hond hoeft hiervoor niet gewassen te worden (hoewel het altijd beter is om op een schone vacht te verven).
- Verven met semi- of permanente kleurshampoo neemt meer tijd in beslag: de hond moet 10 tot 20 minuten wachten voordat de kleur is ingetrokken. Hierna uitspoelen en drogen.
Wanneer je de hond met een kleurpen of een pasta laat verven, is dit helemaal niet zielig. De hond staat echt niet langer op de tafel of trimtafel dan de dagelijkse verzorging.
Bij gebruik van permanente kleurshampoo moet de hond veel geduld hebben en kunnen soms allergische reacties optreden. Daarom moet hier goed over nagedacht worden. Semipermanente kleuring moet ongeveer 10 tot 15 minuten intrekken, tijdens het wachten wordt jouw hond verder verzorgd (knippen, scheren, stylen etc.).
Mensen hebben een mening, honden niet
Het klopt dat je hond verven niet natuurlijk is. Maar al die verschillende vachten, die soms enorm klitten of die zo lang groeien dat ze over de grond slepen, zijn ook verre van natuurlijk. En wat te denken van de honden met een te korte snuit, te kleine schedel, te korte pootjes of een te lange rug? Dit kun je ook zielig vinden maar veel mensen houden er juist van.
Mensen hebben overal een mening over. Wanneer je jouw hond verft en dit is in jouw omgeving niet gebruikelijk, ga je hier zeker reacties over krijgen. Soms leuke reacties maar er zal ook kritiek bij zitten.
En de hond? Die maakt zich nergens druk om. Honden vinden al die aandacht alleen maar leuk.
Wil je het eens uitproberen: een kleurtje in de vacht van jouw hond? Maak hiervoor een afspraak. Trimsalon Limbo is gespecialiseerd in het knippen van bijzondere vormen in de vacht en het kleuren van vachten.
Bijgewerkt: 8 november 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.