Coton de Tulear trimsalon
Met zijn lange, zachte en pluizige vacht heeft de Coton de Tulear de juiste verzorging nodig. Daarom is het goed om een afspraak te maken bij de gespecialiseerde Coton de Tulear trimsalon. Standaard blijft de vacht bij dit hondenras lang en wordt in de trimsalon helemaal uit geborsteld en bijgewerkt. Uiteraard is het ook mogelijk om de vacht op elke gewenste lengte in te laten korten.
Moet de Coton de Tulear getrimd worden?
De vacht van de Coton de Tulear is zo zacht als katoenpluis. Er is geen zichtbare ondervacht aanwezig. Toch is deze ervan de oorsprong wel, alleen is de ondervacht verweven met de bovenvacht. Hierdoor lijken beide vachten enorm op elkaar.
De lange en zeer zachte vacht kan makkelijk gaan klitten tijdens het maakt hierbij niet uit of je het haar lang laat of dat je het kort laten knippen. Een goede vachtverzorging voorkomt klitten. Bovendien houdt de verzorging de vacht mooi en glanzend. Dus ja, het is belangrijk om af en toe naar de Coton de Tulear trimsalon te gaan, ongeacht het model.
De Coton de Tulear trimmen: standaardmodel
Sommige eigenaren kiezen ervoor om de vacht van dit ras in het standaard model te houden. Dit betekent dat de vacht dan wel goed wordt doorgekamd maar niet geknipt.
Wanneer je hiervoor kiest dan ontvangt jouw hond in de Coton de Tulear trimsalon de standaardbehandeling. Een behandeling bestaat uit het uitborstelen van de vacht. Dit gebeurt in laagjes om goed klitten te ontdekken en te verwijderen.
De haren tussen de voetzolen worden weggeknipt. Verder gaat de hond in bad en wordt niet alleen gewassen maar ook met crèmespoeling behandeld.
Waarom laat je dit in de trimsalon doen? Omdat ik gespecialiseerd ben in dit ras weet ik als geen ander hoe je klitten opspoort en verwijdert, zonder de vacht te beschadigen. Er mogen geen happen in de vacht ontstaan! Elke trimbeurt gebeurt op een pijnvrije wijze. Dit betekent dat grote of diepe klitten soms doormidden moeten worden geknipt.
Coton de Tulear knippen
Door de puntjes van de haren bij te laten knippen ziet de vacht er veel voller uit. Maar je kunt ook de Coton de Tulear laten knippen bij de vacht korter wordt. Dit kan op elke gewenste lengte. De Coton de Tulear knippen kan tot een lengte van 1 cm eens. Dit is vrij kort maar wel erg makkelijk in onderhoud.
Bij het knippen van dit ras bestaat geen vast schema. Je kunt dus kiezen uit verschillende modellen. Het resultaat van de knipbeurt is afhankelijk van de dikte van de vacht, de kwaliteit (zijn er bijvoorbeeld klitten aanwezig), gedrag van de hond en natuurlijk jouw wensen.
Een Coton de Tulear knippen levert over het algemeen weinig problemen voor de vacht op. De vacht groeit gewoon weer aan en kan dan opnieuw geknipt worden, of je laat deze langer.
De Coton de Tulear scheren
Vind je het moeilijk om thuis regelmatig de vacht te verzorgen, of heb je hier weinig tijd voor? Wanneer je de vacht niet regelmatig goed verzorgd dan ontstaan er snel klitten. Het probleem met klitten is dat deze steeds groter worden, waardoor de hond uiteindelijk pijn tijdens lopen en bewegen heeft. Bovendien zorgen de grote klitten ervoor dat de huid geen lucht meer krijgt. Het gevolg is een mogelijke huidontsteking.
Het is dus belangrijk om de vacht regelmatig door te kammen of te borstelen. Wanneer je dit niet kan of wil dan is het een optie om de hond te laten scheren. Hoewel scheren als zeer kort klinkt, kan dit op verschillende lengtes. Dit varieert van 5 mm tot 1 cm.
De Coton de Tulear scheren op 3 mm is alleen aan te raden wanneer er veel klitten aanwezig zijn. In sommige trimsalons worden honden met klitten op 1 millimeter geschoren. Dit is zeer slecht voor de huid! Daarom worden honden in de gespecialiseerde Coton de Tulear nooit op 1 mm geschoren. Neem voor de mogelijkheden contact op.
Vachtverzorging: de Coton de Tulear plukken
Sommige trimtechnieken zijn compleet ongeschikt voor de Coton de Tulear. Plukken bijvoorbeeld, een techniek waarbij door de haren met de hand of een trimmesje uit worden getrokken. Dit is een handeling die bij ruwharige honden plaatsvindt. De Coton de Tulear plukken mag nooit gebeuren! Dit is een zeer pijnlijke behandeling voor dit ras en kan verschillende huidproblemen met zich meebrengen.
Sommigen bedoelen met plukken het verwijderen van loszittende haren, maar dit is een hele andere techniek. Deze twee technieken mag je dan ook niet met elkaar vergelijken.
Coton de Tulear grooming
In moderne taal noemen we het Coton de Tulear grooming, oftewel Coton de Tulear trimmen. Veel eigenaren kiezen voor een korter model. Maar welk model staat leuk bij hond? Hieronder vind je een aantal mogelijkheden op het gebied van Coton de Tulear grooming.
Coton de tulear teddy bear cut
Een zeer populair model is de coton de tulear teddybeer snit. Hierbij krijgt de hond een schattig uiterlijk waardoor hij erg op een teddybeertje lijkt. Dit model wordt volledig met de schaar geknipt. Over het gehele lichaam krijgt de vacht een gelijke lengte.
Het teddybeer model ziet verschrikkelijk schattig uit. Bovendien is de vacht wat korter waardoor deze thuis makkelijk te onderhouden is.
Coton de Tulear puppy cut
Ook het puppymodel is bij dit ras leuk, lief en vrij makkelijk te onderhouden. De vacht gaat kort tot halflang en de beharing op het hoofd blijft iets langer. Meestal worden de oortjes wat korter geknipt. Het resultaat is een hondje dat nog het meest op een puppy lijkt.
Afspraak maken bij de Coton de Tulear trimsalon
De Coton de Tulear trimsalon is gespecialiseerd in dit ras maar ook in kruisingen. Je vindt de trimsalon in de Limburgse gemeente Venlo. Wanneer je van wat verder weg komt is het geen probleem om toch langs te komen: er is een leuke en ruime wachtruimte met televisie, radio, koffiezetapparaat, koelkast en speelgoed voor de kinderen aanwezig. Je verveelt je dus niet. Je kunt natuurlijk ook tussendoor een van de leuke steden Venlo of Roermond bezoeken.
Maak een afspraak wel gemaakt een afspraak. Bij geen gehoor is het aan te raden om de voicemail in te spreken, een WhatsApp bericht of een mailtje te sturen.
Bijgewerkt: 12 november 2024
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.