Hond schuurt met kont over de grond
Zowel reutjes als teefjes doen het wel eens: met hun kont over de grond schuren. Komt dit een enkele keer voor dan is er verder geen probleem. Maar wanneer dit bijna dagelijks gebeurt dan kan er meer aan de hand zijn. Er kan bijvoorbeeld iets aan de vacht zijn blijven hangen. Soms moet de hond poepen, of is er sprake van een probleem met de anaalklieren. Het is niet verstandig om bij een hond die sleetje rijdt, direct de anaalklieren uit te knijpen. Dit kan meer kwaad dan goed doen.
Verschillende oorzaken waarom een hond met zijn komt over de grond schuurt
Het schuren met de kont over de grond staat ook wel bekend als sleetje rijden. Let op want dit is iets anders dan het ‘rijden’ of ‘fietsen’ op een andere hond, op een huisdier, een knuffel of je been.
Wanneer de hond met zijn kont over de grond schuurt dan gaat hij eerst zitten. Vervolgens duwt de hond zich met zijn voorpoten vooruit, waarbij de kont over de grond schuurt. De achterpoten slepen mee.
Dit ziet soms grappig uit maar voor de hond is het helemaal niet grappig. Hij heeft namelijk jeuk en soms pijn of andere ongemak. Veel mensen denken dat honden die sleetje rijden altijd last hebben van volle of ontstoken kanaal en tijdens als gevolg hiervan worden deze klieren vaak overmatig uitgeknepen, met name door trimmers eens niet belangrijk zorg dat eerst de oorzaak achterhaalt voordat je tot een of andere actie overgaat.
Vuil in de vacht (rondom de anus)
Soms blijft er iets in de vacht rondom de anus hangen. Vaak gaat het om ontlasting of vuil. Dit zorgt voor irritatie waar de hond zo snel mogelijk vanaf wil. Het gevolg is dat de hond sleetje gaat rijden.
Het beste kun je even in de vacht rondom de anus kijken. Zie je iets hangen? Probeer dit voorzichtig met je vingers (draag eventueel handschoenen) te verwijderen. Wanneer ontlasting rond de anus hard is dan kun je dit met een lauwwarm vochtig washandje losweken.
Klitten in de vacht
Een andere veel voorkomende oorzaak is klitten in de vacht, met name rond de anus. Dit veroorzaakt niet alleen jeuk maar ook pijn. Het is dan ook niet vreemd dat je hond sleetje gaat rijden!
Klitten in de vacht rondom de anus zie je voornamelijk bij honden met een dikke vacht aan de billen. denk maar aan de keeshond, Chowchow, Pomeriaan, Borador, Australian Shepherd, Duitse herder etc. ook langharige honden zoals de Shih Tzu en Yorkshire terriër ontwikkelen makkelijk klitten in de vacht rondom de anus. Dit geldt tevens voor retrievers, setters en spaniëls.
Veel honden laten het kammen en borstelen aan hun achterkant niet toe. Dan is het ook lastig om hier op klitten te controleren. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig met je hond naar de trimsalon te komen. Doe dit zeker vier keer per jaar, dan blijft de vacht klitvrij.
Jeuk door een allergie, irritatie of parasieten
Soms heeft de hond jeuk aan zijn achterkant als gevolg van een allergie of irritatie. Bijvoorbeeld een voedselmarktallergie, omgeving alle of irritatie door gas. Er kan ook sprake zijn van parasieten zoals vlooien, teken of wormen.
Wanneer je hond ergens allergisch voor is dan veroorzaakt niet alleen jeuk maar vaak ook huidproblemen, vachtproblemen en maag-en darmproblemen eens heb je het vermoeden op een allergie dan is het verstandig om dit door de dierenarts te laten onderzoeken.
Irritatie door gras kun je verhelpen door de grassprietjes die in de vacht hangen te verwijderen. Let op het gras aanleggen langs kunnen de huid binnendringen.
Bij parasieten zoals vlooien of wormen is het belangrijk om de hond hiertegen te behandelen tijdens er zijn vrij verkrijgbare antiparasitaire middelen te koop, maar je kunt ook de trimsalon of de dierenarts om advies vragen.
Volle of ontstoken anaalklieren
Een veelvoorkomende oorzaak is een probleem met de anaalklieren. Dit zijn kleine klieren die een sterk ruikende vloeistof produceren. Normaal wordt die vloeistof alleen tijdens het poepen uitgescheiden. Dit is bedoeld om het territorium te markeren.
Als de hond deze klieren niet goed kan ledigen dan raken ze verstopt of zelfs ontstoken. Vaak zie je dat de hond met zijn kont over de grond schuurt. Dit doet de hond soms meerdere keren per dag.
Bij vermoeden op volle of ontstoken anaalklieren is het niet slim om deze gewoon uit te knijpen. Wanneer er namelijk geen sprake is van een probleem met de anaalklieren en je knijpt deze wel uit, dan stimuleer je alleen maar een hogere productie van de vloeistof.
Het probleem is dat in veel trimsalons de anaalklieren standaard worden uitgeknepen. Hierdoor krijgen veel honden alleen maar meer last van de klieren, dus eigenlijk zou dit niet moeten. Het is voor dierenartsen lastig om trimmers hiervan te overtuigen.
Perianaal fistel
Sommige honden hebben last van een of meerdere perianaal fistels. Dit zijn diepere holtes die in de huid rond de anus ontstaan. De holtes genezen niet tot slecht en de hond heeft hier veel last van leugens de klachten zijn onder andere jeuk en pijn.
Deze fistels komen vaker voor bij honden met een slechte weerstand. Mogelijk is er sprake van een tekort aan vitamine B12 of andere vitaminen en mineralen. Maar dit is niet met 100% zekerheid te zeggen.
Fistels verdwijnen bijna nooit vanzelf en moeten door een dierenarts behandeld worden. Ga bij serieuze klachten zeker met je hond naar een dierenarts.
Anaalzak abces
Een andere reden waarom de hond met zijn kont over de grond schuurt is de aanwezigheid van een anaalzaakabces. Het gaat hier om een chronische anaalzakontsteking waaruit een abces ontstaat. De klachten zijn niet altijd even duidelijk en kunnen al langer bestaan voordat je merkt dat er iets mis is. Na het doorbreken van het abces geneest dit doorgaans vrij snel.
De oorzaak achterhalen
Merk je dat je hond met zijn ont over de grond schuurt? Houd bij hoe vaak dit gebeurt. Is het een eenmalig incident dan hoef je geen actie te ondernemen. Doet de hond dit dagelijks en soms meerdere keren per dag, ga dan even langs een dierenarts. Let op: trimmers kunnen geen diagnose stellen wanneer het om problemen met de anaalklieren of de ontlasting gaat. Ze kunnen wél zien of er klitten in de vacht aanwezig zijn.
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Soms is het wegknippen van kitten voldoende om de hond te laten stoppen met sleetje rijden. Maar soms moet er een langdurig behandeling met medicatie worden gestart, of is een operatie noodzakelijk.
Bijgewerkt: 3 januari 2025
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.