Hond is agressief naar mensen: oorzaak en oplossing
Je hond valt uit naar mensen, wat nu? Agressief gedrag kenmerkt zich door grommen, uitvallen en bijten. Het is belangrijk om met dit agressieve gedrag om te leren gaan. Ontdek wanneer en waarom jouw hond een kort lontje heeft.
Waarom is mijn hond ineens zo agressief?
Nee, je hond is niet ‘plots’ agressief. Hier gaat altijd wat aan vooraf. Soms kan agressiviteit een directe aanleiding hebben. Bijvoorbeeld angst of pijn. Maar agressie kan ook in de loop van enkele weken wat jaren ontstaan.
Het is belangrijk om agressieve honden te begrijpen. Vaak ligt de oorzaak bij de mensen die de hond opvoeden. De mens is hiermee verantwoordelijk voor het gedrag van zijn of haar huisdier.
Kenmerken van een agressieve hond
Honden die pijn hebben en hierdoor uitvallen lijken agressief, maar zijn dat niet. Feitelijk reageren ze op pijn. En een hond die aangevallen of bedreigd wordt zal ook agressief lijken. Geef het dier maar eens ongelijk: het komt voor zijn eigen leven op.
In deze gevallen kan je echt niet van agressie spreken. Maar wanneer dan? Er is dan sprake van:
- Angst en onzekerheid: zoals bij confrontaties met andere honden, vreemde mensen of een nieuwe omgeving.
- Frustratie en opwinding: vooral bij een gebrek aan sociale interactie, mentale uitdaging of lichaamsbeweging.
- Dominantie: vaak een onderdeel van hun dominante aard. Komt bij bepaalde rashonden voor.
- Gebrek aan socialisatie: honden die op jonge leeftijd niet goed zijn gesocialiseerd kunnen angst en onzekerheid ontwikkelen.
- Beschermd gedrag: de hond beschermt zijn bezittingen of gezin.
Is je hond agressief naar mensen? Je ziet dat dit verschillende oorzaken heeft.
Een combinatie van factoren
De hond is agressief naar mensen: vaak komt dit door een combinatie van factoren. Agressief gedrag bij honden kan hierdoor moeilijk te begrijpen zijn. Zo is het lastig om te bepalen waarom een hond angstig of onzeker is. Maar wanneer je diep nadenkt dan is vaak duidelijk dat dit vanuit jeugdige leeftijd komt.
Mensen zijn vaak te beschermend richting hun huisdieren. Een schattig puppy moet tegen van alles en nog wat beschermd worden. Daarom wordt de pup opgetild wanneer er een grote hond aankomt. En wordt puppy getroost wanneer er een vrachtwagen met veel geluid voorbijrijdt.
Hoewel het logisch lijkt om een pup te beschermen, werkt dit averechts. Puppy kan hierdoor onzeker worden en angst ontwikkelen.
Wat je ook ziet is dat puppy’s te veel binnenshuis verblijven. Hierdoor komen ze met te weinig verschillende mensen in aanraking. De jonge hond leert niet hoe hij met verschillende mensen om moet gaan. Dat de hond op latere leeftijd agressief is naar mensen, dat is hier het logische gevolg van.
Oudere onzekere of angstige honden
Onzekerheid en angst kan ook bij de oudere hond ontstaan. Zowel bij tweejarige honden als honden van acht jaar of ouder. Dit kan zich dus op elke leeftijd ontwikkelen!
De vraag is waarom een oudere hond angstig of onzeker wordt. Soms heeft dit met leeftijd te maken. Oudere honden zien en horen minder goed. Maar het dier kan ook last hebben van gezondheidsproblemen zoals pijnlijke gewrichten.
Soms wordt een hond onzeker wanneer zijn eigenaar of andere mens in zijn omgeving, maar soms ook een huisdier, komt te overlijden. Of wanneer de gezinssamenstelling verandert.
Daarnaast spelen traumatische ervaringen een rol. Denk hierbij aan een ongeval, verwaarlozing of mishandeling.
Omgaan met dominante honden
Sommige rassen zijn van nature dominanter. Dit zie je vooral bij beschermingshonden en werkhonden. Het is juist bij deze rassen belangrijk dat ze goed gesocialiseerd en opgevoed worden. Gebeurt dit niet dan kan er te veel dominantie ontstaan. Dit uit zich in agressief gedrag richting mensen, maar ook richting andere honden.
Omgaan met een dominante hond vereist een sterk leiderschapsrelatie. Dit realiseer je niet van de ene op de andere dag. Hier is socialisatie en training voor nodig.
Hond is agressief naar mensen: enkele tips
Bij puppy’s is het heel belangrijk om agressief gedrag op latere leeftijd te voorkomen. Verdiep je in hondengedrag in het algemeen. Hiermee voorkom je een hoop problemen en communiceer je beter met je hond.
Veiligheid is belangrijk. Wanneer de hond agressief is naar mensen dan zorg je dat mensen niet direct met het dier in aanraking komen. Tijdens de wandeling moet de hond altijd aangelijnd zijn, al helemaal wanneer er andere mensen in de buurt zijn. Vertel mensen dat ze je hond niet aan moeten raken. Let vooral op kleine kinderen want die willen honden aaien zonder van de gevaren bewust te zijn.
Is je hond agressief naar bezoekers die bij jou thuis komen? Zorg dat er geen stressvolle situaties ontstaan, waardoor de hond angstig wordt. Je kunt de hond in een aparte kamer houden. Verder is het belangrijk om trainings- en socialisatietechnieken toe te passen. Na enkele weken kun je de hond langzaamaan bezoekers blootstellen.
Wees duidelijk tegenover het bezoek. Vraag hen om geen oogcontact met je hond te maken en hem niet te aaien.
Hond valt aan zonder waarschuwing: wat doen?
Wanneer een hond agressief is naar mensen dan merk je dit van tevoren. De hond maakt zich groot, zijn haren staan rechtop en hij gromt. Een angstige hond zal juist ineen duiken de staart tussen de poten plaatsen en de oren plakt in de nek leggen.
Een angstige hond zal zonder waarschuwing aanvallen. Daar waar een dominante hond eerst waarschuwt.
Wanneer een hond vanuit instinct aanvalt dan wil hij zijn roedel of bezittingen beschermen. Hier gaat een waarschuwing aan vooraf. Zonder waarschuwing aanvallen is een aangeleerde reactie. Het gedrag is door de mens of verzorger gevoed.
Let op want bij dit soort gedrag kan er ernstig letsel bij andere mensen ontstaan. Het is niet zo dat je dit eventjes afgeleerd. Je moet het gedrag van je hond begrijpen maar ook het karakter, zijn plek in het gezin, het ras, de opvoeding en de structuur. Ook leeftijd, beweging en gezondheid spelen een rol.
Hulp inschakelen
Bij ernstige problemen is het beter om professionele hulp in te schakelen. In de trimsalon kun je voor tips en adviezen terect.
Bijgewerkt: 5 januari 2025
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.