Een ongelukkige papegaai herkennen

Vrijwel alle papegaaien zijn echte groepsdieren. Ze hebben behoefte aan gezelschap, het liefst van een soortgenoot. Zijn papegaaien die met meerdere worden gehouden echt veel gelukkiger? Niet altijd, want zowel een single papegaai als een die in een groep leeft kan zich ongelukkig voelen.

De vogel toont middels verschillende gedragingen aan dat hij zich ongelukkig voelt. Of in ieder geval ontevreden.

Het natuurlijk gedrag van papegaaien

Papegaaien ondernemen in de natuur veel activiteiten in groepsverband. Vaak gaan die activiteiten met veel lawaai gepaard. Sommige eigenaren denken dat al dat lawaai een teken is van ontevredenheid. Maar het sluit gewoon aan op het natuurlijk gedrag. Al dat lawaai is ter communicatie maar ook om de onderlinge band te versterken.

Voor papegaaien is het belangrijk om contact te houden met andere leden die tot de groep behoren. Wanneer hun roep niet beantwoord wordt dan uit zich dit in schreeuwen. Wie een papegaai alleen houdt moet er rekening mee houden dat hij af en toe om aandacht vraagt.


Vaker schreeuwen dan normaal

Wanneer de papegaai een lid van de groep roept, en dat kan een andere papegaai of mens zijn, dan verwacht hij antwoord terug. Krijgt de vogel te weinig aandacht? Dan zal hij van roepen naar schreeuwen en gillen gaan. Een hoog volume moet er immers voor zorgen dat de ander zijn roep hoort.

Eenzame papegaaien zullen dan ook vaker schreeuwen. En iedereen weet: iemand die eenzaam is zal zich ook ongelukkig voelen. Maar houd er rekening mee dat een stille papegaai zeker niet betekent dat het dier wél gelukkig is. Wanneer de vogel stiller is dan normaal dan zou dit ook op ziekte kunnen duiden.

Wiegen of heen en weer bewegen is geen teken van depressieve gevoelens

Sommige papegaaien fladderen met hun vleugels, alsof ze willen gaan vliegen. Ze komen echter niet van hun plaats af. Andere vogels wiegen heen en weer. Dit zijn twee signalen van blijdschap of geluk. Voor ons zou dit juist een teken zijn van ontevredenheid, maar dat is het dus niet.

Verdiep je in het gedrag van kromsnavels en met name papegaaien. Bedenk dat papegaaien ander gedrag vertonen dan parkieten of kaketoes. Hoewel sommige gedragingen wel met elkaar overeenkomen.

Verenplukken is altijd ernstig

Sommige vogels plukken zichzelf kaal. Of ze trekken de veren van hun soortgenoten uit. Verenplukken behoort tot een van de meest voorkomende gedragsproblemen. Het komt veel bij papegaaien voor, met name bij de grotere soorten.

De oorzaak van verenplukken is heel divers maar meestal heeft dit met slechte socialisatie of ontevredenheid te maken. Stress en angst komen het vaakst voor, maar ook eenzaamheid, verveling of een te kleine kooi.

Papegaaien die hun eigen veren uittrekken kunnen hier meer last van krijgen wanneer ze de mens als partner beschouwen. Het is daarom belangrijk dat de vogel zich niet teveel aan de eigenaar hecht. Het natuurlijk gedrag moet zoveel mogelijk in stand blijven.

Verenplukken kan ook een fysieke oorzaak hebben zoals een te droge lucht waardoor het dier jeuk krijgt. Of een vergiftiging met zware metalen. Dit gebeurt wanneer de vogel aan het metaal van de kooi knaagt of het lood dat in vitrages voorkomt. Maar het kan ook komen door parasieten, slechte voeding of het is een hormonaal probleem.

Je papegaai weer gelukkig krijgen

Is je vogel gelukkig, dan ben jij dat ook. Een papegaai heeft aandacht nodig, hoe dan ook. Dit geldt voor nagenoeg alle vogelsoorten. Het is prettig wanneer je minstens twee papegaaien houdt. Is dit niet mogelijk, zorg dan dat het dier zich niet kan gaan vervelen.

Besteed dagelijks aandacht aan de vogel. Zorg voor voldoende afwisseling in het dagritme en biedt ook afwisselende speeltjes aan. Verder vindt de vogel het leuk om naar zijn voedsel te moeten zoeken. Presenteer dit niet alleen in zijn voerbakje maar verstop hier en daar wat lekkers. De vogel zal blij verrast zijn om iets te vinden. Bovendien houdt het hem bezig.

Koop verschillende soorten speeltjes. Wissel elke dag of om de dag het speelgoed af. Dit blijft de papegaai uitdagen.

Persoonlijke aandacht is ook belangrijk. Praat tegen de vogel zoals hij ook tegen jou praat. Het is niet zomaar dat hij naar je roept. Maar let op wanneer je een papegaai alleen houdt: deze moet jou niet als levenspartner gaan zien. Dan kunnen er alleen maar gedragsproblemen optreden.

Bijgewerkt: 5 januari 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.