Heropvoedingskamp voor honden

Is jouw hond onhandelbaar of vertoont hij ongewenst gedrag? Dan lijkt een heropvoedingskamp voor honden dé oplossing. Maar dat is het niet! Zelf met je hond aan de slag gaan zorgt voor een vertrouwensband. Verdiep je daarom in hondengedrag en de problemen die in de loop der tijd zijn ontstaan.

Je hond heropvoeden

Een heropvoedingskamp voor honden is bedoeld voor probleemgevallen. De meeste honden horen hier helemaal niet thuis. Bedenk dan een hond van een dergelijk heropvoedingskamp zelfs gestrest kan raken. Hierdoor worden de problemen alleen maar groter.

Natuurlijk is een heropvoedingskamp soms wel een goed idee. Bijvoorbeeld wanneer het jou zelf niet lukt om je hond van een heropvoeding te voorzien. Vanwege drukte, ziekte of ander onvermogen. Of wanneer je echt heel erg bang voor je hond bent.

In dit geval gaat de hond voor een bepaalde periode naar een gedragstherapeut of een hondenschool. Je ziet je hond gedurende enkele dagen tot weken niet. Vaak verblijft je dier alleen of in een roedel bij de trainer.

Verdiep je in het hondengedrag

De meeste gedragsproblemen ontstaan vanuit de puppytijd. Maar ze kunnen ook later ontstaan, bijvoorbeeld door een traumatische gebeurtenis.

Wanneer een puppy niet goed wordt gesocialiseerd en opgevoed dan gaat hij ander gedrag vertonen dan je zou wensen. Maakt een pup of de oudere hond iets traumatisch mee dan kan hij of zij dit levenslang met zich meedragen. Er zijn dus verschillende oorzaken waarom je niet zo goed met je hond kunt communiceren.

Daarom is het belangrijk om je te verdiepen in het hondengedrag. Weet waar honden behoeften aan hebben en waarom ze op bepaalde manieren reageren.

Alles begint bij de basis: meer kennis omtrent het hondengedrag. Wanneer je veel over het gedrag van honden weet heb je vaak geen heropvoedingskamp nodig. Dankzij je kennis blijf je problemen voor. Maar zelfs wanneer er kleine problemen ontstaan ben je in staat om deze zelf op te lossen.


1. Zonder reden blaffen

Sommige honden blaffen erg veel. Ze blaffen niet alleen naar bezoek en voorbijgangers maar ook naar vogeltjes, insecten, een speelgoed en eigenlijk naar alles. Dit kan ontzettend storend zijn. Niet alleen voor jou maar ook voor mensen in je omgeving. In de training leer je waarom sommige honden zoveel blaffen.

2. Bijten of knagen aan meubilair, schoenen etc.

Dat een pup veel aan meubilair of in schoenen bijt, dat is te wijten aan het wisselen van de tandjes. Maar bij volwassen honden zou dit gedrag weg moeten zijn. Bijt of knaagt je hond op volwassen leeftijd nog steeds aan meubels en bijt hij je schoenen kapot? Dit zorgt niet alleen voor veel schade, ook raak je zelf steeds meer gestrest. Dit komt de band tussen jou en het dier niet ten goede.

3. Niet luisteren naar commando’s

Bella hier! Hierrrr! Tijdens de wandeling sta je naar je hond te roepen terwijl die vrolijk de straat overrent, of door de struiken sjeest. Niet luisteren naar basiscommando’s zoals hier, zit of lig is heel frustrerend. Bovendien brengt het de veiligheid van je hond in gevaar. Natuurlijk wordt dit soort gedrag ook in de training meegenomen.

4. Overmatig graven

Je tuin lijkt wel een mijnenveld, of op zijn minst een mollenparadijs. De werkelijkheid is dat er helemaal geen mijnen of mollen in je tuin aanwezig zijn. Maar wel je hond, die constant kuilen graaft. Wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in? Nee, waarschijnlijk ben jij degene die erin valt. Buiten het feit dat je planten kapot gaan en je gazon niet meer goed groeit.

Helaas is overmatig graven ook een van de meest voorkomende gedragsproblemen. Hiervoor hoef je echt niet naar een heropvoedingskamp voor honden. Ontdek waarom je hond zoveel graaft.

5. Trekken aan de riem tijdens het wandelen

Je kunt geen rustige wandeling maken want je hond trekt continu aan de riem. Dit maakt het zeer onaangenaam en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. De oorzaak hiervan kan heel divers zijn. Soms ligt het aan een gebrek aan grenzen en regels, de opvoeding en zelfs een gebrek aan lichaamsbeweging. Maar het kan ook aan het karakter (genetische aanleg) liggen.

Het is belangrijk om de oorzaak hiervan op te sporen. Dat hoeft echt niet in een trainingskamp of heropvoedingskamp. Doe je hond dit liever niet aan maar bouw op een rustige manier een goede band met hem op.

De nadelen van heropvoedingskampen

In sommige gevallen kan een heropvoedingskamp positief resultaat opleveren. Maar eigenlijk kleven er best veel nadelen aan. Sommige van deze kampen gebruiken harde trainingsmethodes. Bijvoorbeeld fysieke correcties of ze laten de hond schrikken. Dit beïnvloedt de relatie tussen hond aan mens.

Het probleem is dat je dit tijdens een bezichtiging of gesprek aan/met het kamp niet ziet of hoort. Maar er zijn wel degelijk verhalen hierover naar buiten gebracht, en er zijn zelfs geheime video-opnames van gemaakt.

Een hond laten heropvoeden in een kamp maakt jou afhankelijk van de hondentrainer. Bij toekomstige gedragsproblemen moet je weer naar die trainer toe, en dit kost veel geld.

Een ander nadeel is dat de hond getraind wordt in een gecontroleerde omgeving. Dit betekent dat het geleerde gedrag in een andere omgeving heel anders uit kan pakken.

Als laatste is de scheiding tussen hond en eigenaar hartstikke slecht. Het kan stress en angst bij de hond veroorzaken. Denk dus heel goed na voordat je de hond naar een dergelijk heropvoedingskamp brengt.

Bijgewerkt: 5 januari 2025

Over mij

Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.