Ondervacht hond laat los
Veel honden zijn twee keer per jaar in de rui. Dit is de periode waarbij de ondervacht loslaat. Dit merk je echt wel: overal vind je hondenharen. Niet alleen op de ligplek van je hond maar ook op de bank, de vloer, op je kleding en in de auto. Soms laat de ondervacht of de bovenvacht van de hond vaker of overmatig los. Dan kan er iets anders aan de hand zijn.
De normale ruiperiode
De meeste honden kennen een blokrui. Dit betekent dat de hond twee keer per jaar in een ruiperiode komt. Tijdens deze periode laat de ondervacht van de hond los. Dit zie je bij veel verschillende rassen zoals de labrador, de herdershond, Cocker spaniël, teckel en de Pomeranian.
Ruwharige honden hebben ook een ondervacht die niet zo snel uitvalt. Bij deze honden zijn het juist de dekharen die regelmatig loslaten. Dit moet altijd met wat hulp plaatsvinden, daarom moeten ruwharige honden 3 tot 4 keer per jaar geplukt worden.
De mozaïekkrui
Sommige honden hebben een mozaïekverharing. Hierdoor laten telkens kleine beetjes haren los. Het gevolg is dat je hond het hele jaar door verhaart. Dit is erg vervelend want je blijft hondenharen opruimen.
Er laat plots veel ondervacht van de hond los
Tijdens de ruiperiode is het normaal dat er veel ondervacht bij de hond loskomt. Dit kunnen hele plukken tegelijk zijn. Wanneer je met je hand in de vacht van de hond graait en je trekt er een beetje aan, heb je een hand vol haar.
Hiervan moet je niet schrikken: tijdens de ruiperiode is dit volkomen normaal. De ruiperiode duurt 6 tot maximaal 10 weken. Tijdens de rui kun je de hond wat vaker borstelen. Hierdoor kom je wat minder haar in je woning en de auto tegen.
Ondervacht hond laat los als gevolg van een parasiet of schimmel.
Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen een normale ruiperiode en overmatig haaruitval. Wanneer de ondervacht van de hond zoveel loslaat dat er kale plekken ontstaan, heeft dit altijd een andere oorzaak.
Soms heeft je hond met een parasiet of schimmel te maken. Bij parasieten kun je denken aan vlooien of teken. Sommige honden zijn allergisch voor vlooien. Ze gaan zich overmatig krabben en bijten. Maar het ergste is de allergische reactie die door vlooien ontstaat. Jouw hond blijft zich krabben en er ontstaan huidklachten zoals hot spots.
Het is belangrijk om een vlooienallergie direct te behandelen. Ten eerste bestaat de behandeling uit het doden van vlooien. Voor de toekomst is belangrijk dat de hond vlovrij blijft. De dierenarts kan de allergische reactie met behulp van medicijnen onderdrukken.
Een schimmelinfectie herken je aan een aantal kale plekken. Dit wordt behandeld met behulp van een zalf. Soms moet je de hond gedurende twee weken een paar keer per week met een speciale shampoo wassen.
Hond verliest veel ondervacht door voedselallergie
Hondenvoer wordt in fabrieken gemaakt en staat wat verder van de natuurlijke voedingsbehoefte af. De meeste honden kunnen goed tegen dit soort kunstmatige voeding. Helaas zijn er altijd honden die een voedselallergie ontwikkelen. Dit zijn de symptomen van een voedselallergie bij je hond:
- Haaruitval
- Jeuk met krabben, bijten en likken
- Diarree of winderigheid
- Terugkerende oorontstekingen
- Soms braken
- Soms schaafwonden
Hoewel bovenstaande symptomen op een voedselallergie kunnen duiden, kunnen ze ook een andere oorzaak hebben. Wanneer jouw hond veel ondervacht verliest en je ziet daarnaast ook nog andere symptomen is het zeker verstandig om even langs te dierenarts te gaan.
Ondervacht hond laat los als gevolg van een ziekte
Er zijn verschillende ziekten en aandoeningen die ervoor zorgen dat de ondervacht van de hond overmatig loslaat. Dit hoeft niet alleen de ondervacht te zijn, ook de dekharen kunnen loslaten.
Bij een traag werkende schildklier zie je overmatig haaruitval bij de hond. Dit ontstaat ook bij de ziekte van Cushing. Een dierenarts stelt de diagnose en start een behandeling.
Haaruitval en stress
Mensen die veel stress hebben vertonen op lange termijn haaruitval. Dit kan ook bij honden plaatsvinden. Vaak verloopt stressgerelateerde haaruitval gelijkmatig. Dit betekent dat de hond op alle plekken haren verliest, niet alleen op een specifieke plek. Lokale kaalheid heeft vaak een andere oorzaak, zoals een schimmelinfectie.
Sommige rassen zijn stressgevoelig. Denk maar aan de windhond, herdershonden en veedrijvers. Ook veel kleine hondenrassen kunnen snel gestrest maken. Vooral wanneer het om gezelschapshonden zoals de poedel, Maltezer en chihuahua gaat.
Stresssignalen bij de hond
- Overmatig haarverlies (bij langdurige stress)
- Kort en stijf kwispelen
- Vaak rusteloos zijn
- Veel krabben, gapen of hijgen
- Bibberen, trillen, bevriezen
- Blaffen, piepen of janken
Een getraumatiseerde hond vertoont angst, vluchtgedrag of agressief gedrag. Bij een trauma heeft de hond langdurige stress. Soms is dit het gevolg van een slechte socialisatie tijdens de pupfase. Maar ook een traumatische ervaring kan hier de oorzaak van zijn.
Hoe kan ik het verharen van mijn hond verminderen?
De ruiperiode is een natuurlijk verschijnsel. Helaas heb je er geen invloed op wanneer jouw hond in de rui gaat. Meestal is dit het voorjaar en het najaar. Maar wanneer je een hond met mozaïekverharing hebt dan verliest deze het hele jaar door haren.
Je kunt de huid en vacht ondersteunen met behulp van voedingssupplementen met omega 3 en 6 vetzuren. Dit geeft echter geen garantie dat de hond minder ondervacht verliest. Bij een normale ruiperiode moet die ondervacht er toch uit.
Wanneer de ondervacht loslaat als gevolg van een onderliggend probleem kun je beter een afspraak bij de dierenarts maken. Het is belangrijk dat ziekten en aandoeningen goed worden behandeld.
Heb je er last van dat de ondervacht van de hond veel loslaat? Maak een afspraak bij de trimsalon. Een was- en blaassessie zorgt ervoor dat de meeste loszittende haren verdwijnen. Ook een complete trimbeurt kan een hele verademing zijn.
Bijgewerkt: 28 januari 2025
Over mij
Ik ben Bianca en sinds 1999 Rijksgediplomeerd hondentrimster. In een dierenartspraktijk deed ik extra kennis op. Daarnaast schreef ik meer dan 10.000 artikelen over dieren en ben ik auteur van het Honden Trimboek.